Вашите въпроси за ЕС

Общи въпроси

Вашият въпрос за ЕС:: Здравейте, Според европейската директива 2003/109/EC, лицата с постоянно пребиваване в страна членка се ползват с подобни
права на граждани. Например в Германия е възможно издаването на карта за разрешение за постоянно пребиваване в Европейски Съюз, за лица които имат
разрешение за постоянно пребиваване в Германия. В България липсва информация в тази насока и бих искал да попитам дали е възможно издаването на такава карта в България. Исак Парк

Вашият въпрос за ЕС:: Здравейте,интересува ме следното: какви саевропейските регулации за извършванена техническа поддръжка за европейскиграждани.Смятам да отворя фирма, която дапредлага технически софтуер исвързаната с него техническаподдръжка. В миналото бях чел, че ЕС имарегламент, според който техническатаподдръжка трябва физически да сенамира в ЕС страна (Испания, Румъния ит.н.). Специално за немски гражданиимаше изискване да не за записватразговорите.Има ли конкретен регламент (директиваи т.н.), които да не позволяватизползване на друга страна, напримерИндия, Китай и т.н. Ивайло Николов

Вашият въпрос за ЕС:: Жена ми е руски гражданин. Нужна ли е виза за Англия. Мислим да отидем на почивка.

Вашият въпрос за ЕС:: Ако чуждестранен гражданин (от Мексико) е сключил брак с български гражданин, може ли да той работи и живее в страна на Европейския съюз заедно с него?

Вашият въпрос за ЕС:: Здравейте,Мой приятел Англичанин работи извънБългария в Европейска държава къдетотой и фирмата в която работи плащат данъците си. Той иска да се премести в България като по това което прочетох разбрах че му трябва ЕГН. Това което го притеснява е че ще трябва да бъде двойно таксуван. Какво и къде трябвада представи за да не плаща данъци в държавата в която работи и в България.Това което са ми казвали е че трябва дапокаже в България документ че вдругата държава плаща по=високиданъци от тези в България. Дали това евярно незнам. Затова питам. Благодаря предварително!

Вашият въпрос за ЕС:: Здравейте. аз съм ръководител на танцов състав. От 14-18.06.участваме във Фестивал в гр. Търгу Муреш - Румъния.в състава членува и руска гражданка, която има л.к. за постоянно пребиваваща в България и руски задграничен паспорт.
Кой документ ще изискват на границата в Русе? Необходим ли е друг документ за преминаването на границата? 

Вашият въпрос за ЕС:: Здравейте. Аз съм омъжена за българин (сключен брак) имам дъщеря с българско гражданство,но аз нямам БГ гражданство, имам лична карта с постоянно пребиваване,преди на нея пишеше "семейна" и нямах проблеми да ходим заедно на почивка в Гърция, а сега ми искат на границата акта от сключения брак да носа с мен преведен, легализиран, разбрах също че
никъде не мога да пътувам без него (извън БГ) та въпроса ми е: 1. мога ли да пътувам в ЕС и изобщо извън БГ без съпруга ми. 2. чух че от тази година има някаква семейна карта която се издава от миграционните служби, за да мога да пътувам в ЕС без съпруга ми, вярно ли? 3.имам ли право да работя в ЕС, ако пътувам с българска фирма за работа във ферма. 

Вашият въпрос за ЕС:: Съпругата ми е китайска гражданка която в момента живее с мен в република България. Основанието на

пребиваване е Виза Д /Постоянно пребиваващ чужденец. Чувал съм, че след като е член на семейството на гражданин на ЕС тя няма нужда от виза за пътуване в ЕС. Истина ли е това? 

 

 

 

Вашият въпрос за ЕС:: Гражданин на държава от Европа, нечлен на ЕС, притежава разрешене за постоянно пребиваване в Австрия (Daueraufenhalystitel EG). При това положение може ли законно да пребивава и работи на трудов договор в България? Ако не какво друго е необходимо? 

Това приложение си поставя за цел да покаже ясно откъде идват средствата в европейския бюджет и за какво се използват. То се стреми да допринесе за по-добро разбиране на многогодишната финансова рамка на ЕС и на годишните бюджети и да представи данните за всяка една страна в европейска перспектива.

 

vote2024

 

Кои сме ние
ЕВРОПА ДИРЕКТНО в Стара Загора е член на мрежата ЕВРОПА ДИРЕКТНО в България, която от своя страна е част от група центрове EUROPE DIRECT, разположени в цяла Европа. Благодарение на тези центрове гражданите имат достъп до Европа и могат да участват в дебати за бъдещето на ЕС. Мрежата се ръководи от Европейската комисия.

Можете да ни задавате въпроси за политиките, програмите и приоритетите на ЕС и да се включите в мероприятия за бъдещето на ЕС.

Освен това посещаваме училищата, където правим презентации, организираме дискусии за ЕС и осигуряваме официални публикации.

Предоставяните от нас услуги са безплатни за участващите граждани.

Имайте предвид, че не предлагаме правни консултации, нито тълкуване на законодателството на ЕС.

За да получите повече информация за центровете в държавите — членки на ЕС, включително в България, щракнете тук.

Свържете се с нас

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Адрес: ул. „Ген. Столетов“ №127

Телефон: 042 605 007

ел.поща: 

Работно време

Понеделник -четвъртък: 09:00-12:30 / 13:30-18:00

Петък: 9:00-12:30 / 13:30-17:00

Социални медии

https://www.facebook.com/europedirectstarazagora

https://twitter.com/europedirectsz

Уебстраница/Уебсайт

https://www.europedirect.szeda.eu/

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Работа в Европа

  • 1
  • 2
  • 3

mir-large

movebg

Полезни връзки

rep_office_b
button_ep_bg

eesc
politiki
solvit_b
eubookshop

 

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en


justice
button_eutube
logo_CoR_bg

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

kids-corner_bg