Избори 2014

Избори2014

Разяснителните материали на ЦИК, подготвени за изборите за Европейски парламент, които ще се проведат на 25 май 2014 г. 

 

На 28 април 2014г., понеделник, от 18:00 часа, в Амфитеатралната зала на Регионална библиотека „Захарий Княжески” в Стара Загора, Агенция за регионално икономическо развитие – Стара Загора организира регионален дебат с петима действащи представители на България в Европейския парламент.
Събитието е част от проекта на Агенция за регионално икономическо развитие – Стара Загора „EP reflections – in my region, my day, my future”, съфинансиран по специално споразумение с Генерална Дирекция „Комуникация” на Европейския Парламент.

На 15 май, в навечерието на изборите за ЕП, ще се проведе дебат в Европейския парламент между кандидатите за председател на Европейската комисия. Дебатът, който се организира и продуцира от Eurovision, ще се състои в пленарната зала на ЕП в Брюксел. Предаване на живо и записи ще са достъпни за всички телевизионни и радио станции чрез EurovisionWorldFeed и EuropebySatellite (EbS+), както и чрез уебстрийминг. Журналистите ще имат достъп до залата.

 

За първи път Европейският парламент ще избере новия председател на Европейската комисия — промяна, въведена от Лисабонския договор. Европейският съвет, включващ правителствените и държавни ръководители на ЕС, ще предложат кандидата за председател на ЕК на базата на резултатите от европейските избори. Пет европейски политически партии са издигнали кандидати за нов председател на ЕК.

Жан-Клод Юнкер, кандидат на Европейската народна партия, Мартин Шулц от Партията на европейските социалисти, Ги Верхофстад от Алианса на либералите и демократите за Европа, Ска Келер от Зелената партия и Алексис Ципрас от Партия на европейската левица ще вземат участие в телевизионния дебат на живо, който се организира за първи път в пленарната зала на ЕП в Брюксел. Очаква се публика от 300 до 500 души.

Моника Маджони, италиански телевизионен водещ и директор на италианския обществен телевизионен канал RAI News24, ще е модератор на дебата, който ще продължи 90 минути и ще се състои от три части, всяка от които на различна тематика. Всеки от кандидатите ще направи кратко представяне, след което ще има не повече от минута, за да отговаря на въпроси или да коментира отговорите на другите кандидати.

Дебатът ще продължи от 22,00 до 23,30 ч. българско време. Ще бъде проведен основно на английски, като превод ще бъде осигурен на всички останали 23 официални езика.

http://ec.europa.eu/avservices/ebs/schedule.cfm?sitelang=en

Публиката в залата и останалите зрители ще могат да се включат в дебата чрез социалните медии, с хаштаг #tellEUROPE.

www.eurovisiondebate.tv

http://www.eurovision.com/calendar/the-eurovision-debate

Централната избирателна комисия уведомява, че на 14 април 2014 г. изтича срокът, в който гражданин на друга държава-членка на ЕС, който отговаря на условията и желае да бъде вписан в избирателен списък за гласуване в Република България, представя декларация по образец в общинската администрация по адреса на пребиваване в Република България.

Бюджетът на ЕС е важен инструмент за изпълнение на политиките на Съюза на практика. С него се финансират действия, които държавите членки не могат да финансират самостоятелно, или могат да финансират по по-ефективен начин, като обединят ресурсите си. Бюджетът на ЕС се приема чрез демократична процедура — той се изготвя от Европейската комисия (изпълнителния орган на ЕС), след което се обсъжда и приема от Съвета на ЕС (който представлява страните от Съюза, включително България) и от Европейския парламент (в който има 18 демократично избрани представители от България). След като бъде приет, бюджетът се управлява съвместно от държавите от ЕС и Комисията или пряко от Комисията. На практика 80% от бюджета на Съюза се управлява от национални или регионални правителства. Чрез безвъзмездни средства, заеми и други форми на финансиране от бюджета на ЕС се предоставя финансова подкрепа на хиляди студенти, учени, НПО, МСП, градове, региони и много други.

Виж повече за бюджета на ЕС в България.

 

euelections-logoВ речта си пред Народното събрание днес Президентът на България Росен Плевнелиев насрочи 25 май като датата за провеждането на изборите за български представители в Европейския парламент. В следващия ЕП България ще бъде представена от 17 депутати, които ще бъдат избрани според новия изборен кодекс, приет от Народното събрание на 4 март. Така до отварянето на изборните секции в България остават 71 дни. Междувременно, информационната кампания на ЕП за предстоящите избори навлезе в третия си етап под надслов "Този път е по-различно", "Избери кой да ръководи Европа" и мотото "Действай. Съдействай. Въздействай."

Членовете на действащия Европейски парламент ще проведат последната си пленарна сесия в средата на април. Дотогава напрежението ще се засилва постоянно, тъй като членовете на ЕП ще се стараят да постигнат съгласие между различните политически групи и различните държави членки, за да приемат някои изключително важни законопроекти. Ще се забрани ли използването на електроните цигари, ще започне ли да действа единният банков съюз? Вижте по-долу.

След четирите изборни дни в ЕС, големият въпрос е как ще изглежда новият Европейски парламент. На 25 май в 23,00 ч, когато и последната избирателна секция в Европа затвори, ще бъдат обявени първите предвиждания за състава на Парламента. А няколко минути по-късно ще бъдат обявени и първите резултати, които ще бъдат обновявани в течение на вечерта. Резултатите ще бъдат вписвани в кръгова диаграма, която ще показва новия Парламент и неговия политически състав.

Когато държавите членки предложат кандидат за поста на председател на Европейската комисия през юни 2014 г., те ще трябва да основат своето предложение на резултатите от европейските избори. Новият Парламент трябва да даде своето одобрение за този кандидат — той избира председателя на Европейската комисия, съгласно договора от Лисабон.[1]

 

  • Изборни дни: 22—25 май 2014 г.
  • Юни: формиране на политически групи; проверка на документите
  • 1—3 юли: учредителна сесия на ЕП — депутатите заемат официално своите места. Избиране на председател, заместник-председател и квестори
  • 7—11 юли: официални срещи на политическите групи
  • 14—17 юли: парламентарна сесия — избиране на председател на Комисията
  • Изслушвания на номинираните за комисари (септември)
  • Гласуване на пълния състав на Комисията (октомври)

400 милиона европейци ще гласуват за нов Парламент и за нов председател на Европейската комисия

 

Обратното броене вече започна — остават само 100 дни, докато първата изборна секция за европейските избори бъде отворена. Във второто по големина демократично упражнение в света, 400 милиона души могат да дадат своя глас за нов Европейски парламент. Новите 751 европейските депутати, които ще заемат местата си през месец юли, не само ще определят посоката на европейската политика в следващите 5 години, но и ще изберат лидера на изпълнителния орган на Европейския съюз — председателя на Европейската комисия.

IMG 20140131 143456Европа Директно – Стара Загора проведе през изминалия уикенд обучителна среща, свързана с предстоящите избори за Европейски парламент на 25 май 2014. Основният лектор в програмата беше проф. Ингрид Шикова, ръководител катедра Европеистика към Философския факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски”.

Срещата бе част от предварителната подготовка за традиционното майско събитие на Европа Директно – Стара Загора „Дни на Европейския парламент”, реализирано съвместно с Представителството на Европейската комисия в България и Информационното бюро на Европейския парламент в България. С оглед на значимостта на предстоящата година, а именно провеждане на избори за евродепутати (членове на ЕП), екипът на Европа Директно – Стара Загора, реши да проведе по-мащабна кампания. За целта бе организирана и тази обучителна среща, която имаше за цел да разпространи идеята в целия регион, включително и Ямбол. Представители на над 30 училища от региона се включиха в инициативата. В рамките на програмата бяха включени образователни панели, относно ролите на отделните институции на Европейския съюз, както и взаимовръзките и отношенията помежду им. Проф. Шикова внесе светлина в познанията на всички участници, като акцентира върху възможността на всеки гражданин на повлияе върху бъдещето на Европейския съюз, възползвайки се от най-демократичното си право да даде своя глас на предстоящите избори за Европейски парламент в края на май месец 2014г.

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

vote2024

 

Кои сме ние
ЕВРОПА ДИРЕКТНО в Стара Загора е член на мрежата ЕВРОПА ДИРЕКТНО в България, която от своя страна е част от група центрове EUROPE DIRECT, разположени в цяла Европа. Благодарение на тези центрове гражданите имат достъп до Европа и могат да участват в дебати за бъдещето на ЕС. Мрежата се ръководи от Европейската комисия.

Можете да ни задавате въпроси за политиките, програмите и приоритетите на ЕС и да се включите в мероприятия за бъдещето на ЕС.

Освен това посещаваме училищата, където правим презентации, организираме дискусии за ЕС и осигуряваме официални публикации.

Предоставяните от нас услуги са безплатни за участващите граждани.

Имайте предвид, че не предлагаме правни консултации, нито тълкуване на законодателството на ЕС.

За да получите повече информация за центровете в държавите — членки на ЕС, включително в България, щракнете тук.

Свържете се с нас

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Адрес: ул. „Ген. Столетов“ №127

Телефон: 042 605 007

ел.поща: 

Работно време

Понеделник -четвъртък: 09:00-12:30 / 13:30-18:00

Петък: 9:00-12:30 / 13:30-17:00

Социални медии

https://www.facebook.com/europedirectstarazagora

https://twitter.com/europedirectsz

Уебстраница/Уебсайт

https://www.europedirect.szeda.eu/

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

mir-large

movebg

Полезни връзки

rep_office_b
button_ep_bg

eesc
politiki
solvit_b
eubookshop

 

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en


justice
button_eutube
logo_CoR_bg

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

kids-corner_bg