Дейности

Календар

Вижте по година Вижте по месец Търси Към месец

Репортаж от еко-лагер „Паниците"

 

Очаквайте покана за еко-изложба от лагера /фотоси и еко-пана/ и представяне на видеофилм!

 

От 4 до 11 юли се състоя еко-лагер „Паниците" 2011, който е част от образователния календар на Община Казанлък и поредното мероприятие от дейностите на Европейски информационен център „Европа директно" - общински офис Казанлък за 2011 г.

Събитието беше подготвено от „Европа директно" в широко партньорство с няколко младежки организации в гр. Казанлък: Младежки център за развитие „Взаимопомощ", Национална скаутска организация, регион Казанлък, Български младежки червен кръст, секция „Милосърдие" - Казанлък.

За целта беше разработена лагерна програма, в която всяка от организациите да представи своите цели, приоритети и дейности на територията на община Казанлък, както и занимателни дейности, свързани с тематиката на лагера. Основните теми в лагерната програма бяха:доброволчеството на национално и европейско ниво като начин за изява и формиране на активна гражданска позиция; втората тема беше свързана с екологията и опазване на околната среда и дейности в тази насока.

В еко-лагера участваха 36 ученици и младежи, като част от тях бяха наградени за участието си в конкурса на Европа директно „Моята доброволческа история", а друга част за активното си участие в дейности и доброволчески акции на общинския офис.

Вижте снимки от лагера в страницата ни във Фейсбук.

Лагерната програма включваше образователни и интерактивни занимания всеки ден от 10 - 12 ч. , 16 - 18 ч. и тематични вечери за всички участници.

През първия ден следваше настаняването в стаите /къде по 4, къде по 6 и 8 души/, запознаването със заобикалящата среда - обширна зелена поляна с кон, река и гора и много цветя. В часовете за хранене ни призоваваха с оригинален лагерен гонг: тиган и черпак, който се чуваше ясно и надалеч.

Скаутите, които бяха дошли с по-голямата част от „лагер-базата си" се постараха в следобедните часове да ни занимават с разнообразни игри, като разпънаха въжета и ленти между дърветата и поканиха желаещите за ходене по въже, скачане на еластична лента, люлка на въже, лифт. . . . . .

След което Мария и Раминта от „Взаимопомощ" предложиха няколко игри за запознаване на участниците и разчупване на напрежението, записахме на дъската своите очаквания от лагера.

В това време скаутската група с участието на доброволци-ентусиасти събираха дърва за вечерния лагерен огън, който беше запален след стъмване и около който прекарахме вечерта до 23 ч. - вечерния час за прибиране по стаите.

В допълнение: Спалните бяха именувани от обитателите им за по-лесно разпознаване:

- стая на вълчетата: Раминта, Катя, Жанет, Даяна, Магдалена

- стая на вампирите: Ева, Теди, Габи, Яница, Гери

- стая на ченгетата: Димитър, Марин, Виктор, Михаил

- стая на БМЧК: Мария, Евелина, Цветелина,Златина, Мартина

- стая на скаутите: Радо, Данчо, Тошко, Марин

Втория ден от еко-лагера беше посветен на Европейска година на доброволчеството 2011, през койтомладежите бяха запознати с темата: Що е доброволчество? Кои организации в региона се занимават с прояви на доброволчество и тяхната работа и опит в тази сфера.

Участниците се включиха в игра, която се играе по двойки,единият е с вързани очи. Участниците обикалят по двойки, а ментор ги води. В първия случай единият не може да говори, а после може, участниците си сменят местата.

През този ден бяха удостоени с грамоти участниците в конкурса"Моята доброволческа история", които участваха с есе, описвайки своите лични истории за доброволчеството и получиха в награда безплатно участие в лагера: Теди, Ева,Гери,Ники, Катя,Жанет.

В техните есета се разказваше за добри дела: помощ на възрастна жена, посещение на болници и заведения за деца с недъзи, които имат нужда от чисто човешко присъствие и компания, засаждане на дръвчета и грижа за тях, участие в благотворителна акция.

Според програмата за деня проведохме и действителна доброволческа еко-акция - почистване на района от отпадъци. Радо е открил голямо находище от отпадъци в гората в близост до самия лагер. Обявяваме почистване на сметището и каним всички желаещи да се включат. В общински лагер „Паниците" освен нашите 36 младежи, имаше и 2 класа от ОУ „Св. Климент Охридски" с ръководител г-жа Гитова. Част от децата се присъединиха доброволно и всички се въоръжихме с торби и ръкавици. В крайна сметка събрахме огромно количество боклук, над 40 чувала, които не се побираха в контейнерите, а се наложи на следния ден да пристигне камион от общинската служба по сметосъбиране, за да прибере грозните отпадъци.

След тази акция всички участници са убедени колко неразумно и безотговорно е изхвърлянето на отпадъци сред природата. Видяхме,че отпадъците от найлон и изкуствени материали са практически неразградими и живеят в природата по-дълго отколкото 1 човек живее на този свят.

През този ден обявихме и нова инициатива: разделените в екипи лагерници получиха задача да съберат разнообразни еко-материали /треви, листа,клонки,шишарки. . /, от които до края на седмицата да изработят еко-пана или рисунки. Резултатът от тяхното творчество беше показано в изложба в последния лагерен ден и най-добрите екипи наградени с материални награди.

Третият лагерен ден започна със събуждане от „Шефа" в 7. 30ч. Отговорен за събуждането беше Георги Даскалов, който всяка сутрин жизнерадостно и настоятелно почукваше на всяка врата и призоваваше сънчовците да побързат.

Този ден бе посветен на Центъра „Взаимопомощ", представен от Мария Славова и 2 европейски доброволки - Раминта от Литва и Ферхан от Турция.

Мария презентира дейностите на младежкия център в Казанлък, както и последния им спечелен проект „Еко-бъдеще", благодарение на който беше финансирано участието в лагерая на 10 представители на младежки еко-организации от различни общини в област Стара Загора.

Заниманията предиобяд продължиха с интересни практически еко-занимания- демонстрации на техники за рециклиране на хартия и компостиране на отпадъчни продукти. Показаха най-простия начин за рециклиране даже и в домашни условия, за който е необходимо само стара хартия и вода. Новополучения хартиен продукт може да се използва за изработката на нови и много ефектни картички, за хартия за рисуване и апликиране и за много други неща, стига да попадне в ръцете на човек с творческо мислене.

За да демонстрират процеса на компостипране, девойките бяха донесли дървен компостер и . . . . представете си . . . . живи червени калифорнийски червеи!!!

Разбрахме,че червеят е основният двигател на процеса на разлагане на органичните вещества до тор. Направихме и наш, лагерен компостер в двора на лагера, където изхвърляхме отпадъци от храна и други биоразградими вещества, които забъркахме с 50 % вода и бъркахме всеки ден. Завещахме го на следващите смени в лагера, защото поне 6 седмици са необходими за получаването на органична тор.

Имаше няколко екипни игри: с въже - два екипа се състезаваха как да преминат през въжето без да го докосват ,но и без да се пускат един друг. С листове и пирани, които дебнат, за да ти вземат листа, ако не си го настъпил. Игра с усмивки - кой ще издържи на интервенция от думи и действия без да се засмее.

В следобедните занимания разбрахме как се грижат за екологията в Литва и Турция. Отново много интерактивни игри,за да стане по-забавна иначе сложната материя, за да може да се възприеме и от най-малките и да остане задълго в съзнанието.

В началото един доброволец трябваше да показва с жестове и мимики определени действия, свързани с опазване на околната среда, а другите да познаят какво прави.

Следваше игра за това колко добре познаваме екологията на България, в която бяха раздадени много награди и завършихме с най-забавното: два екипа трябваше да разиграят определена тема, свързана с екологията и да я разиграят пред публиката във вид на сценка.

Имаше 2 добороволни екипа, които ни представиха как безотговорна организация замърсява околната среда и как в крайна сметка си е понесла последствията за тези противозаконни действия и какво правим ние самите в нашето ежедневие, за да пестим водата, електроенергията, как пазим околната среда от замърсявания.

Вечерта беше посветена на Литва и Турция. Европейските доброволки представиха видео за страните си, разказаха интересни неща за своите родни градове и даже ни научиха да играем техните национални танци. Разучихме няколко от най-употребяваните изрази на съответните езици-литовски и турски.

Завършихме край лагерния огън с песни и смях. . . .

Четвъртият ден започна с предсавяне дейността на БМЧК. Мария Йонкова е координатор на дейността на организацията в Казанлък и е активен член от 4 години. Освен нея в лагера има и други представители на организацията - Златина,Ивка и Цвети.

Мария ни разказа за дейността на секция"Милосърдие" и някои от доброволческите акциите,които са провели. Предложи ни няколко интерактивни игри, научени по време на многобройните обучения, на които са присъствали като младежки представители на Червения кръст.

В една от игрите, използвайки плюшено мече, всеки лагерник разказа интересни неща за себе си. Вече се познавахме добре и беше интересно да научим какви са любимите занимания на младежите през свободното време или в училище и участието им в младежки организации.

Следобеда тръгнахме на дълга разходка до гр. Калофер, който е отдалечен от лагера на 6 км. В района на лагера обхват имаше само на един мобилен оператор, а приближавайки града вече имахме връзка и с другите оператори и младежите използваха случая да се обадят на близки и познати. В Калофер имахме свободно време, което всеки прекара според предпочшитанията си. Разбира се не пропуснахме да посетим къщата - музей на Христо Ботев и големия паметник в самия център на градчето.

Петият лагерен ден предиобяд Мария ни занимава с енергийни игри за загрявка, след което на поляната на лагера Раминта направи работно ателие, в което учи младежите как да направим полезни неща:портмонета, чанти от отпадъчни продукти, като например използвана кутия от натурален сок или прясно мляко.

Имаше и игра на думи: Раминта и Ферхан написаха на дъската по 10 думи на своите езици и ни учиха как да ги произнасяме.

Следобяда предоставихме на скаутите и Радо ни презентира историята на скаутското движение, дейността на скаутите в нашия регион, начинът на записване в организацията. Оказа се,че в лагера има много привърженици и последователи на скаутското движение, както момчета така и момичета.

Скаут екипа: Радо-Данчо ни поканиха навън за интересна демонстрация: опъване на палатка. . . . само за 24 сек. !!!нали разбрахте ,че скаутите дойдоха на еко-лагер с цялото си походно снаряжение /въжета,палатки, лекарства за спешни случаи, кибрит и подпалки в мокро време, канче за чай и спиртник, резервни дрехи за студено време...... за цяла рота лагерници. След професионалната демонстрация, поканиха и доброволци, за да ги научат как сами да разгънат и опънат палатката си ако са тръгнали в гората и искат да се подслонят или да починат. Не само интересно, но и полезно...........

Вечерта беше посветена на късите еко-филми. Гледахме образователни филмчета за това как да пазим околната среда, за да има растения и животни и след нас........

А по-късно дойде дългоочакваната Вечер на талантите. По идея на Стаята на вълчетата още в началото на седмицата се поде инициативата"Лагерът търси таланти!". Най-ентусиазираните организатори на вечерта бяха Георги и Мария Йонкова под опитното ръководство но г-жа Гитова. Те поканиха всички желаещи на няколоко репетиции и им помагаха да преодолеят сценичната треска. А в интерес на истината имаше много желаещи да се изявят, кой с песен, кой със стих .... или танц.... или еквилибристика....

Освен участниците от еко-лагера се включиха и децата от с. Крън. Сред тях се роди и еко-стихотворение, посветена на лагера, написано от близначката Сюзън Гератлиева:

Снощи гледах си „Комиците" ,

А днес съм вече на Паниците,

Реших го някак на шега,

И ето виж ме тук сега!

 

Детски смях в ушите ми долита,

„истина ли е това?" ме пита,

Чудна глъчка, игри и врява, навсякъде из лагера настава!

Природата със сили ни дарява,

Слънце походите направлява,

Че духа и здравето каляват те,

Превръщат в скаут и теб дете!

Шести ден, време за дългоочаквания поход в калоферския Балкан!Водачите разбира се са нашите главни скаути,които като опитни водачи предварително избраха за групата подходящия маршрут и го проходиха, за да са сигурни,че няма да има изненади.

Раздадохме сухите пакети на лагерниците, документирахме с обща снимка пред лагера и потеглихме на поход. Времето беше много горещо, пътят доста стръмен, но за сметка на това кратък и . . . . . . . . . . . . . . . стигаме до широка поляна, предвидена за почивка и забавления.

Скаутите се бяха погрижили отново да ни създадат малко занимания по време на почивката, имаме вече известен опит в разпъването на палатки и това вече не ни затруднява толкова, след като сме тренирали.

Завръщането по обратния път определено е по-приятно от стръмния път нагоре. Следобедът е време за почивка за някои, а за някои пък време за подготовка на предстоящата тематична вечер - посветена на любима музика и най-атрактивно представяне на парчетата разбира се от. . . . най-добрия лагерен DJ.

Чаровните Мария и Георги се погрижиха за цялостана организация на вечерта и подбор на музиката и участниците, а Европа директно осигури наградите за най-добрите DJ: Петър, Гери, Цвети, Динко, Радо, Тошко.

Вечер с много и разнообразна музика и танци, като накрая завършваме с традиционна българска народна музика и българси хора.

 

И. . . дойде последният седми ден,бързо дойде краят не мислите ли?

Това бе Денят на Европа директно, координаторът на общинския офис в Казанлък презентира дейността и принципите на работа на европейската и национална европейска информационна мрежа. А предсавителят на младежкия тим представи презентацията си за доброволчеството в България и създаването на Европейски добороволчески корпус, с която спечели националния конкурс в София,заедно с още двама казанлъшки студенти.

Всички участници в доброволческия еко-лагер получиха сертификати, а най-активните доброволци и награди за цялостния си принос в организацията и провеждането на еко-лагера: Мария Славова, Раминта, Радо и Данчо, Мария Йонкова, Катя и Жанет, г-жа Гитова и Сюзън- авторката на стихотворението „лагер Паниците", Тошко, Иван Бонев и Динко.

През почивката направихме анкета за оценяване на лагера и предложения за бъдещи съвместни дейности с Европа директно.

Ето резултатите: Отоворили 26 участника

Първият въпрос: Доволни ли сте от организираните дейности в добороволческия еко-лагер и кои дейности ви допаднаха най-много?

Обобщението от отговорите е, че участниците проявяват най-голям интерес към походите, интерактивните и енергийни игри, DJ вечерта, презентациите, еко-дейностите и това,че са създадени много нови запознанства.

Вторият въпрос: Как оценявате лагера по шестобалната система?

Лагерът получи оценка мн. добър 5

Трети въпрос: Ако се организира нов лагер през следващата година бихте ли участвали и какви предложения имате за подобряването му?

97% от участниците биха искали да участват отново. Предложенията:повече практически занимания, игри и походи.

Четвърти въпрос:Какви дейности и инициативи бихте предложили за следващата 2012 година на Еворап директно?

Нов еко-лагер, нови конкурси, засаждане на дръвчета, младежки събирания.

 

Следобяд бе открита еко-изложбата, с най-добре изработените еко-пана и бяха наградени екипите, участвали в подготовката им. Най-добрият проект "Къща сред природата" бе на групата, ръководена от Тошко с екип: Никола, Гергана и Теодора. Второто място бе за „Слънцето на слънцата" на екипа: Магдалена, Раминта, Ферхан. Третото място бе за паното „Не изхвърляйте отпадъци" на екипа: Мария, Катя и Жанет. Имаше и три поощрителни награди за паното „Катерица" - Георги, Петър, Даниел, Цветелина и Ивелина; „Букет", изработен от екип: Йордан, Мирослава, Ива и Марин и „Летни усмивки" от Мария Славова, Стела, Даяна и Динко.

Вечерта. . . край лагерния огън за последен път, на раздяла е и весело и. . . тъжно!

Това е краят! До нови срещи!!!

 

 

Обратно

JEvents v3.1.2 Stable   Copyright © 2006-2013

anketa

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Работа в Европа

  • 1
  • 2
  • 3

mir-large

movebg

ecrc

Полезни връзки

rep_office_b
kristalina

button_ep_bg

eesc
button_treaty_of_lisbon_bg
politiki
fondovete
solvit_b
eubookshop

patuvane-v-evropa

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_debateeurope

button_ecc
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en

Европейска година за развитие

justice
button_climate-action_bg

banner-lifelong-blog
button_eutube
logo_CoR_bg

 90355169 233826561090752 4566392577518993408 n

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

140610-biodiversity
kids-corner_bg

safeonline

 

eu-civic-news