Новини

luxИнформационното бюро на Европейския парламент в България организира Гала вечер на наградата за кино ЛУКС 2012 на ЕП, в рамките на Международния София Филм Фест. Филмът "Табу", финалист за наградата ЛУКС 2012, ще бъде представен безплатно на три прожекции в София, Пловдив и Бургас. Актрисата Ана Морейра, която изпълнява една от главните роли във филма, ще пристигне в България, за да представи копродукцията на Португалия, Германия, Франция и Бразилия. Тя ще се срещне със зрителите на "Табу" и в трите български града.

Първата галавечер ще се състои на 15 март, петък, в Бургас, от 20.00 ч. в Общинско кино "AБ".

На 17 март, неделя, филмът "Табу" ще бъде представен в Пловдив в Лъки Синема. С прожекцията в Пловдив започват и поредица от събития в рамките на "Дните на Европейския парламент" в града от 17 до 23 март.

Заключителна гала вечер е на 18 март, понеделник, в Дома на киното в София.

 

15 март, петък, 20,00 часа

Общинско кино "AБ", ул. "Цар Иван Асен I", 36 А, в сградата на Драматичен театър "Адриана Будевска", гр. Бургас.

 

17 март, неделя, 18,30 часа

Лъки Синема, ул. "У. Гладстон" 1, гр. Пловдив.

18 март, понеделник, 18,00 часа

Дом на киното, ул. “Екзарх Йосиф” 37, гр. София.

В рамките на прожекциите са предвидени публични дискусии с участието на актрисата Ана Морейра, изпълнителка на една от главните роли във филма.

Българската премиера на "Табу" се състоя през ноември 2012 г. в София в рамките на панорамата на трите филма-финалисти за наградата ЛУКС за 2012 г.

Табу (Tabu), филм на Miguel Gomes

Португалия. 2012 г., 120 мин.

С Teresa Madruga (Пилар), Laura Soveral (възрастната Аурора), Ana Moreira (младата Аурора), Henrique Espírito Santo (възрастният Джан-Лука Вентура), Carloto Cotta (младият Вентура), Isabel Cardoso (Санта), Manuel Mesquita (Марио)

Награда „Алфред Бауер“, Берлинале 2012

Историята от първата част на филма „Табу” – „Изгубеният рай“ (Paraíso perdido) се развива в днешен Лисабон и разказва за Пилар, петдесетгодишна жена, членка на християнската общност в Тезе. Тя посвещава времето си на другите хора и на различни добри дела. От време на време се грижи за възрастната си съседка Аурора, която страда от старческа деменция, въобразява си, че е преследвана от цветнокожата си домашна помощница Санта и че е изоставена от дъщеря си. Но всеотдайността на Пилар като че ли не намира истински отзвук нито у околните, нито у хванатата в капана на своите мании възрастна жена.

Неочакваната смърт на Аурора ще открехне вратата към едно дълбоко погребано минало във втората част на филма — „Раят“ (Paraíso). Джан-Лука Вентура, отдавна изчезнал любовник на Аурора, е човекът, който ще открие на Пилар и Санта историята на възрастната жена — една тайна любов, която ги събира в Африка, в португалска колония, станала жертва на първите катаклизми на борбата за независимост.

 

Какво представлява наградата за кино LUX на ЕП?

С присъждането на наградата LUX всяка година от 2007 г. насам Европейският парламент се стреми да подкрепя както обществения дебат, посветен на ЕС и неговите политики, така и разпространението на европейски (ко)продукции. Победителят за миналата година, избран от членовете на Европейския парламент, - Io sono Li (Шун Ли и поетът), копродукция на Италия и Франция. бе обявен на 21 ноември 2012 г.

Какво мисли обществеността?

Мнението на обществеността е гласът на хората. Можете да споделите своето мнение, позицията си за филмите от селекцията за наградата LUX и за проблемите, които поставят. Посетете нашия уебсайт или страница във Фейсбук и изразете мнението си!

 

За повече подробности по наградата — интернет страница на наградата LUX

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

vote2024

 

Кои сме ние
ЕВРОПА ДИРЕКТНО в Стара Загора е член на мрежата ЕВРОПА ДИРЕКТНО в България, която от своя страна е част от група центрове EUROPE DIRECT, разположени в цяла Европа. Благодарение на тези центрове гражданите имат достъп до Европа и могат да участват в дебати за бъдещето на ЕС. Мрежата се ръководи от Европейската комисия.

Можете да ни задавате въпроси за политиките, програмите и приоритетите на ЕС и да се включите в мероприятия за бъдещето на ЕС.

Освен това посещаваме училищата, където правим презентации, организираме дискусии за ЕС и осигуряваме официални публикации.

Предоставяните от нас услуги са безплатни за участващите граждани.

Имайте предвид, че не предлагаме правни консултации, нито тълкуване на законодателството на ЕС.

За да получите повече информация за центровете в държавите — членки на ЕС, включително в България, щракнете тук.

Свържете се с нас

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Адрес: ул. „Ген. Столетов“ №127

Телефон: 042 605 007

ел.поща: 

Работно време

Понеделник -четвъртък: 09:00-12:30 / 13:30-18:00

Петък: 9:00-12:30 / 13:30-17:00

Социални медии

https://www.facebook.com/europedirectstarazagora

https://twitter.com/europedirectsz

Уебстраница/Уебсайт

https://www.europedirect.szeda.eu/

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Работа в Европа

  • 1
  • 2
  • 3

mir-large

movebg

Полезни връзки

rep_office_b
button_ep_bg

eesc
politiki
solvit_b
eubookshop

 

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en


justice
button_eutube
logo_CoR_bg

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

kids-corner_bg