Конкурси

Осем младежи от София, петима от Видин, двама от Плевен, двама от Кубрат, един от Пловдив, един от с. Одърне, един от Перник и един от град Левски са победителите в конкурса “Правото на протест – как да защитим гражданските си права”, обявен от евродепутата Надежда Нейнски.

“Направих изключение и вместо 20 младежи, ще поканя в Европейския парламент 21, защото техните работи бяха наистина равностойни. Впечатлиха ме с адектавност, отношение съм обществените проблеми и непримиримост в опитите за разрешаването им. Обмислям да препратя техните протести към отговорните институции в България, защото усилията на тези прекрасни млади хора си заслужава да бъдат доведени докрай”. Това отбеляза Надежда Нейнски във връзка с приключване на конкурса, организиран съвместно с Националната асоциация на европейските клубове в българските училища.

Конкурсът показа, че българските ученици имат силно развито гражданско съзнание, познание за работата на институциите в България и каузи, които са готови да отстояват. Проблемите, срещу които младежите протестират най-често, са: неподходящо написаните учебници, неспазването на дисциплината в училище, лошата материална база, задължителния характер на униформите, квотата на половете при приема във висши училища, липсата на култура у българите за разделно събиране на отпадъци, безразборното изсичане на горите, замърсяванията на въздуха и храните, навлизането на ГМО в живота ни, лошата инфраструктура в градовете - дупките по пътищата, липсата на велоалеи, неподдържаните детски площадки и междублокови пространства, недостъпната учебна среда за деца с физически проблеми и др.

Победителите в конкурса ще посрещнат пролетта в Брюксел – посещението на Европейския парламент е планирано за 21 и 22 март 2011 г.

Списъкът с победителите може да намерите на: http://nadejdaneynsky.bg/cgi-bin/e-cms/vis/vis.pl?s=001&p=0002&n=001312&g=

anketa

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Работа в Европа

  • 1
  • 2
  • 3

mir-large

movebg

ecrc

Полезни връзки

rep_office_b
kristalina

button_ep_bg

eesc
button_treaty_of_lisbon_bg
politiki
fondovete
solvit_b
eubookshop

patuvane-v-evropa

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_debateeurope

button_ecc
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en

Европейска година за развитие

justice
button_climate-action_bg

banner-lifelong-blog
button_eutube
logo_CoR_bg

 90355169 233826561090752 4566392577518993408 n

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

140610-biodiversity
kids-corner_bg

safeonline

 

eu-civic-news