Дейности

Календар

Вижте по година Вижте по месец Търси Към месец

Публична лекция на тема „Настоящи и бъдещи предизвикателства пред ЕС“ с лектор Илиана Иванова, член на Европейската сметна палата

S7008265На 29.10.2013г. в зала 3А на Тракийски университет бе проведена Публична лекция на тема „ Настоящи и бъдещи предизвикателства пред ЕС" с гост лектор Илиана Иванова – български представител в Европейската сметна палата по покана на Европейски информационен център Европа директно – Стара Загора.

Събитието бе с продължителност 2 часа и премина с подчертано голям интерес от страна на студентите на Тракийски университет. В първата част на лекцията г- жа Иванова сподели своя опит като член на Европейският парламент и представи как протича динамичното ежедневие на един евродепутат, и каква е неговата роля при създаване на политики на Европейско ниво.

Илиана Иванова сподели в какво се състои работата на европейския депутат, както и какви са неговите задължения пред гражданите на Европейския съюз. Тя подчерта, че действията, които предприемат представителите в Европейския парламент в рамките на работните комисии, част от които е всеки депутат, могат да променят живота на всеки един европейски гражданин. Тя даде конкретни примери от мерките, които са били предложени от различните комисии. Такива са проблемите в банковите институции и необходимостта от по- подробна и пълна информация за гражданите, както и етикетирането на опаковките на храните и представяне на тяхното съдържание.

Във втората част на лекцията се г-жа Илиана Иванова акцентира върху въпроси, свързани с европейските фондове и ролята на Европейската сметна палата като гарант за тяхното ефективно и ефикасно изразходване.

Европа Директно – Стара Загора използва възможността, за да призове студентите да упражнят правото си на глас при следващите избори за Европейски парламент през следващата 2014 година като по този начин Европейския информационен център постави начало на информационната си кампания, посветена на европейските избори.

В ранния следобед, г-жа Илиана Иванова проведе работна среща с представители на медиите от региона в конферентната зала на комплекс „Форум", Стара Загора. Срещата се организира съвместно с Областен информационен център – Стара Загора.


По време на тази среща с медиите госпожа Иванова представи мерките за контрол на средствата от Европейските фондове, както и някои от пропуските, които допускат държавите членки при управляването на тези средства. Основните грешки, които се наблюдават, според одитите на сметната плата, са забавяне на изпълнението, завишаване на първоначалната стойност и дискриминационни условия при избирането на изпълнител.

Илиана Иванова сподели пред медиите, че една от основните области, които ще разглежда Европейската сметна палата през 2014 година е свързана със средствата насочени към преодоляване на младежката безработица.

Местоположение : Тракийски университет в Стара Загора, зала 3А

Обратно

JEvents v3.1.2 Stable   Copyright © 2006-2013

anketa

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Работа в Европа

  • 1
  • 2
  • 3

mir-large

movebg

ecrc

Полезни връзки

rep_office_b
kristalina

button_ep_bg

eesc
button_treaty_of_lisbon_bg
politiki
fondovete
solvit_b
eubookshop

patuvane-v-evropa

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_debateeurope

button_ecc
button_youreurope_en
europaeu

europass



purple_bg
button_epso_en

Европейска година за развитие

justice
button_climate-action_bg

banner-lifelong-blog
button_eutube
logo_CoR_bg

 90355169 233826561090752 4566392577518993408 n

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

140610-biodiversity
kids-corner_bg

safeonline

 

eu-civic-news