Дейности

Календар

Вижте по година Вижте по месец Търси Към месец

Децата от ОДЗ „Зорница" - с.Шейново отбелязаха Световния ден на вятъра - 15 юни

Световният ден на вятъра започва да се отбелязва в Европа през 2007 г., а от 2009 г. в цял свят. В този ден всички можем да научим повече за вятърната енергия и възможностите й да промени света, в който живеем. Денят, в който трябва да си спомним, че толкова много страни по света експлоатират вятърни електроцентрали и се възползват от възобновяемите енергийни източници, в които е бъдещето.

 


Малчуганите от най-голямата група в  детска градина „Зорница" отбелязаха Деня на вятъра, като представиха пред своите другарчета отличителните символи на 2 европейски държави:Холандия и България.Изборът на първата европейска държава не е случаен, тъй като е известно,че Холандия  използва от векове вятърната енергия.

Децата работиха със специално разроботено издание, запознаващо с природата на Европейския съюз, като  всяка от 27-те държави,членки на ЕС е представена със своите символи, характерна растителност и животински свят.Книжките бяха предоставени на децата от Европейски информационен център"Европа директно"- Стара Загора, а на образователния детски  празник бяха поканени координаторът на  общинския офис в Казанлък -Диана Петрова и кметът на селото Николай Терзиев за да разкажат интересни неща, свързани с темата на празника.

 

По време на открития урок, децата показаха как трябва да изхвърляме разделно отпадъците,които ни съпровождат в ежедневието и в какви контейнери да ги събираме,за да пазим нашата природа и да се научим да рециклираме отделните видове отпадъци.

Директорът на градината, г-жа Цветана Бонева покани деца и гости на двора на градината, за да присътват на пускането на детското  хвърчило, като представи с.Шейново като едно от най-ветровитите места в България и подсказа,че тази природна даденост би могла да се използва в бъдеще.

Кметът на с.Шейново, г-н Терзиев е един от първите доброволци които се включиха в общинската кампания и доброволческа инициатива на Европа директно- „Осинови паметник".На територията на кметство Шейново има 4 паметника, свързани с Руско-турската Освободителна война и кметството на с.Шейново, съвместно с НПМ " Шипка-Бузлуджа" да ги осинови и обгрижва.В подкрепа на кмета се включва и персоналът на детска градина"Зорница",обяви Директорката, който заедно с родители на децата ще се грижат за градинката пред Паметнника на загиналите в Парка на победата в селото.

 

Диана Петрова

Европейски информационен център „Европа директно"-Стара Загора

координатор общински офис Казанлък,тел.0879 021 995

 

 

 

Обратно

JEvents v3.1.2 Stable   Copyright © 2006-2013

anketa

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Работа в Европа

  • 1
  • 2
  • 3

mir-large

movebg

ecrc

Полезни връзки

rep_office_b
kristalina

button_ep_bg

eesc
button_treaty_of_lisbon_bg
politiki
fondovete
solvit_b
eubookshop

patuvane-v-evropa

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_debateeurope

button_ecc
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en

Европейска година за развитие

justice
button_climate-action_bg

banner-lifelong-blog
button_eutube
logo_CoR_bg

 90355169 233826561090752 4566392577518993408 n

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

140610-biodiversity
kids-corner_bg

safeonline

 

eu-civic-news