Новини

Бюрото на Европейския парламент в България организира уебинар за журналисти на тема  „Изкуствен интелект: възможности, предизвикателства и етика“ в петък, 27 ноември 2020 г., от 12:00 до 13:30 часа с участието на евродепутати и експерти.

 Изкуственият интелект (ИИ) играе основна роля в дигиталната трансформация. Той ще внесе много промени на работното място, в бизнеса, финансите, здравеопазването, сигурността, земеделието и други области на нашия живот. Изкуственият интелект също така ще бъде от решаващо значение за Зеления пакт на ЕС и възстановяването от COVID-19. Понастоящем ЕС подготвя първия си набор от правила за управление на възможностите и заплахите от ИИ, като за основни приоритети са заложени изграждането на доверие в ИИ, включително управлението на потенциалното му индивидуално въздействие върху хората, обществото и икономиката. Новите правила също имат за цел да осигурят среда, в която европейските изследователи, разработчици и фирми могат да просперират.

Уебинарът включва технически брифинг, в който ще вземат участие Джеймс Ийгър, старши консултант в Центъра за стратегии и услуги за оценка на въздействието – Лондон (CSES), и съавтор на проучването „Възможности на изкуствения интелект“, който ще представи основните констатации от документа, както и Ясмина Якимова, пресаташе в ЕП, която ще представи резолюциите на ЕП в сферата на изкуствения интелект, приети през октомври 2020 г.

Уебинарът ще продължи с дискусия за новите правила, които ЕС подготвя в сферата на изкуствения интелект. Участие ще вземат евродепутатите Драгош ТУДОРАКЕ (Обнови Европа, Румъния), председател на специалната комисия на ЕП по въпросите на изкуствения интелект в цифровата ера и Ева МАЙДЕЛ (ЕНП, България), член на комисиите на ЕП по промишленост, изследвания и енергетика и на специалната комисия по въпросите на изкуствения интелект в цифровата ера. Очакваме потвърждение и от Дита ХАРАНЗОВА (Обнови Европа, Чехия), заместник-председател на Европейския парламент, която работи активно по темата за гражданскоправните норми за роботиката и индустриалната политика на ЕС в сферата на изкуствения интелект и роботиката.

Модератор на събитието ще бъде Ирина Обущарова, управляващ директор и журналист от платформата Trending topics.

Регистрация

Уебинарът ще се проведе онлайн в платформата Zoom. За участие в уебинара е необходимо да изпратите имейл за регистрация на адрес:  до края на работния ден на 25 ноември 2020 г.

Ще бъде осигурен превод на български език.

________________________________________

Предварителна програма

 

 

Предварителна програма на уебинара за журналисти на тема „Изкуствен интелект: възможности, предизвикателства и етика“ (pdf 147KB)

 

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Работа в Европа

  • 1
  • 2
  • 3

mir-large

movebg

ecrc

Полезни връзки

rep_office_b
kristalina

button_ep_bg

eesc
button_treaty_of_lisbon_bg
politiki
fondovete
solvit_b
eubookshop

patuvane-v-evropa

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_debateeurope

button_ecc
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en

Европейска година за развитие

justice
button_climate-action_bg

banner-lifelong-blog
button_eutube
logo_CoR_bg

 90355169 233826561090752 4566392577518993408 n

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

140610-biodiversity
kids-corner_bg

safeonline

 

eu-civic-news