Новини

Поглеждайки назад към срещата на 19 юни и напред към заседанието на Европейския съвет на 17 юли, членовете на ЕП представиха своята позиция относно бъдещото финансиране и икономическото възстановяване на ЕС.

В дебат с председателя на Европейския Съвет Шарл Мишел и комисаря Марош Шефчович, повечето евродепутати повториха, че предложенията на Комисията относно пакета за възстановяване и преразгледания дългосрочен бюджет на ЕС са минимумът, който е приемлив за Парламента.

Евродепутатите също така поискаха подходящ план за погасяване на заема, включително няколко нови „собствени ресурси на ЕС“ - източници на приходи - като дигитален данък или данък основан на схема за търговия с емисии, с цел да се избегне гражданите да изплащат дълга за възстановяване.

Редица членове на ЕП настояха

•условията, свързани със средствата за възстановяване, да не трябва да водят до нови мерки за строги икономии,

•принципите на правовата държава да бъдат спазвани,

•инвестициите да засилят устойчивостта на ЕС, например чрез засилване на цифровия дневен ред.

Докато за някои евродепутати целият пакет възлиза на „незначителните 1,5%“ от БНД на ЕС, за други, обаче, размерът на пакета е твърде голям и съжаляват, че ЕС ще поема дългове.

Редица евродепутати казаха, че е важно да се гледа в дългосрочен план, в случай че предстои връщане към извънредното положение. Те подчертаха, че „сделката в Съвета не означава окончателна сделка“, тъй като Европейският парламент е готов да преговаря. Именно той ще има последната дума (гласуване чрез абсолютно мнозинство) преди дългосрочният бюджет за 2021-2027 г. да влезе в сила.

Както е предвидено в член 324 от Договора за ЕС, Давид Сасоли, председателят на ЕП, Ангела Меркел, германският канцлер в нейната роля на ротационен председател на Съвета на ЕС, както и Шарл Мишел, председателят на Европейския съвет, проведоха среща с председателя на Комисията Урсула фон дер Лайен на 8 юли, за да направят равносметка на напредъка и да се подготвят за предстоящите политически преговори

Бързи факти

Държавните и правителствени ръководители на ЕС обмениха мнения на 19 юни чрез видеоконференция, за да обсъдят фонда за възстановяване в отговор на кризата, свързана с COVID-19 и новия дългосрочен бюджет на ЕС, представени от Европейската комисия на 27 май 2020 г. в Парламента. Те не успяха да се споразумеят за обща позиция.

Лидерите на ЕС ще се срещнат отново физически в Брюксел на 17 юли, за да се опитат да постигнат споразумение, основано на конкретни предложения, които Шарл Мишел, председателят на Европейския съвет, се очаква да представи преди срещата на Европейския съвет.

Гледайте отделните изявление:

Шарл Мишел, председател на Европейския съвет

Марош Шефчович, от Комисията

Зигфрид Мурешан, (ЕНП, Румъния)

Ираче Гарсия Перес (С&Д, Испания)

Валери Айе (Renew, Франция)

Жил Льобретон (ИД, Франция)

Филип Ламбертс (Зелените/ЕСА, Белгия)

Йохан Ван Овертвелд (ЕКР, Белгия)

Манон Обри (ЕОЛ/СЗЛ, Франция)

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Работа в Европа

  • 1
  • 2
  • 3

mir-large

movebg

ecrc

Полезни връзки

rep_office_b
kristalina

button_ep_bg

eesc
button_treaty_of_lisbon_bg
politiki
fondovete
solvit_b
eubookshop

patuvane-v-evropa

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_debateeurope

button_ecc
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en

Европейска година за развитие

justice
button_climate-action_bg

banner-lifelong-blog
button_eutube
logo_CoR_bg

 90355169 233826561090752 4566392577518993408 n

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

140610-biodiversity
kids-corner_bg

safeonline

 

eu-civic-news