Конкурси

Гимназиите могат да се регистрират за годишния конкурс на ЕС за млади преводачи „Juvenes Translatores" на адрес ec.europa.eu/translatores. Регистрационният период ще продължи до 20 октомври, а онлайн формулярът е наличен на всички официални езици на ЕС.

Конкурсът, който се провежда за шести път, ще се състои на 27 ноември по едно и също време във всички училища, избрани за участие. В него могат да се включат ученици от всякакви националности, родени през 1995 г., и над 750 училища.

Учениците (2-5 от всяко училище) превеждат текст от 1 страница, като избират една от 506-те езикови комбинации от 23-те официални езика на ЕС.  Този път текстовете ще бъдат свързани със солидарността между поколенията, на която е посветена Европейската година. С всяка изминала година конкурсът придобива все  по-голяма популярност. През 2011 г. в него се включиха повече от 3 000 души. Конкурсните работи се оценяват от преводачи на Европейската комисия, които определят по един победител от всяка държава. През април 2013 г. победителите ще бъдат поканени в Брюксел да получат своите награди.

____________________________________

За допълнителна информация:

Уебсайт на конкурса: ec.europa.eu/translatores

Facebook.com/translatores

Twitter: @translatores

Генерална дирекция „Писмени преводи": ec.europa.eu/dgs/translation

Уебсайт на комисар Василиу


 

anketa

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Работа в Европа

  • 1
  • 2
  • 3

mir-large

movebg

ecrc

Полезни връзки

rep_office_b
kristalina

button_ep_bg

eesc
button_treaty_of_lisbon_bg
politiki
fondovete
solvit_b
eubookshop

patuvane-v-evropa

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_debateeurope

button_ecc
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en

Европейска година за развитие

justice
button_climate-action_bg

banner-lifelong-blog
button_eutube
logo_CoR_bg

 90355169 233826561090752 4566392577518993408 n

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

140610-biodiversity
kids-corner_bg

safeonline

 

eu-civic-news