Конкурси
Наградата се присъжда за особени постижения в журналистиката в пресата, радиото и телевизията по теми, свързани с развитието, демокрацията и правата на човека в целия свят.

„Всеки ден хиляди репортери излагат живота си на риск, за да съобщават за конфликти, хуманитарни бедствия или просто за да разказват човешки истории. В твърде много части на света свободата на печата все още се поставя под въпрос или се нарушава и аз ще продължа да защитавам това човешко право през моя мандат“, заяви европейският комисар по развитието Андрис Пиебалгс. Той добави: „Ето защо съм особено горд да открия конкурса за годишната награда „Лоренцо Натали“, с която ще отдадем признание на някои от най-талантливите журналисти, които работят по теми, свързани с развитието, и допринасят за нашата борба срещу бедността.“

С наградата се отдава признание на изтъкнати журналисти, някои от които поемат големи рискове, за да изобличат несправедливостта и опишат страданието. Създадена през 1992 г. от Европейската комисия, наградата „Лоренцо Натали“ се присъжда в памет на Лоренцо Натали, бивш европейски комисар, положил усилия за насърчаване на програмите на Европейския съюз за развитие и помощ. Наградата се връчва в партньорство с „Репортери без граница“ и за нея могат да кандидатстват журналисти от печатни, онлайн, радио- и телевизионни медии, установени в Европа, Африка, Близкия изток и Арабския свят, Латинска Америка и Карибите, както и Азия и Тихоокеанския регион.

Победителите в категорията за печатни/онлайн издания ще получат парични награди от 5 000 EUR (1-ва награда), 2 500 EUR (2-ра награда) и 1 000 EUR (3-та награда). Всеки от победителите в категориите за радио и телевизия ще получи 5 000 EUR. Носителят на Голямата награда ще получи допълнителни 5 000 EUR. Победителите ще бъдат обявени на церемония по награждаване през декември 2011 г.

За да отговарят на условията за кандидатстване, журналистическите творби трябва да бъдат публикувани или излъчени в периода между 1 юли 2010 г. и 31 август 2011 г. Крайният срок за подаване на кандидатурите е 31 август 2011 г. и те ще се приемат по електронен път на следния адрес: www.lorenzonataliprize.eu.

Журналистическите творби ще бъдат оценени от независимо жури въз основа на това доколко са свързани с въпроси на правата на човека, демокрацията или развитието, както и въз основа на тяхната оригиналност, качество, задълбоченост на разследването и възможното им политическо въздействие.

Полезни интернет адреси:

Уебсайт на наградата „Лоренцо Натали“ - www.lorenzonataliprize.eu

Страница във Facebook на наградата „Лоренцо Натали“

Страница в Twitter на наградата „Лоренцо Натали“

anketa

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Работа в Европа

  • 1
  • 2
  • 3

mir-large

movebg

ecrc

Полезни връзки

rep_office_b
kristalina

button_ep_bg

eesc
button_treaty_of_lisbon_bg
politiki
fondovete
solvit_b
eubookshop

patuvane-v-evropa

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_debateeurope

button_ecc
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en

Европейска година за развитие

justice
button_climate-action_bg

banner-lifelong-blog
button_eutube
logo_CoR_bg

 90355169 233826561090752 4566392577518993408 n

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

140610-biodiversity
kids-corner_bg

safeonline

 

eu-civic-news