Дейности

Календар

Вижте по година Вижте по месец Търси Към месец

Дни на Европейския парламент

На 10 декември ще бъде проведено традиционното за Европа Директно - Стара Загора издание на Дни на Европейския парламент. В сградата на Младежкия дом ученици от града ще влезнат в ролята на представители на Европейския парламент и ще дебатират важни въпроси. Те също така ще повишат познанията си за работата на институцията, симулирайки дейността на подкомисията "Права на човека". Този избор не е случаен, тъй като събитието съвпада с 10 декември Международен ден за правата на човека.
Европейският парламент си е поставил задача да бъде символ на европейските ценности и по-специално в областта на правата на човека. За целта ЕП има специална комисия, която заседава регулярно, обсъжда важни въпроси и предлага конкретни решения, които да бъдат приети на пленарни заседания. В допълнение от 1988 насам ЕП определя ежегодни лауреати на наградата "Сахаров" за свобода на мисълта, която отбелязва най-значимите личности или организации, допринесли за равенство и права във всички точки на света.
От друга страна Европейския съюз е най-големия донор в световен мащаб, подпомагащ млади демокрации и региони, които се борят за налагане на основни права и равенство между всички граждани, независимо от техния пол, раса, религия и убеждения.
И не на последно място, Европейския парламент, Съвета и Европейската комисия са приели Харта на основните права на Европейския съюз.
С оглед на всичко гореизказано, младежите ще симулират работата на подкомисията по Права на човека. За целта ще бъдат обсъдени въпросите, влези в дневния ред на последното заседание на комисията от 03.12.2014. Основни акценти ще бъдат "Кампания #ChildrenNotSoldiers — как да се предпазят по-добре децата при въоръжени конфликти" и "Правата на човека и положението на малцинствата в Украйна, със специално внимание към Крим". И двете теми са изключително актуални, а младежите със сигурност имат изградено мнение и се вълнуват и от двата въпроса. Допълнително ще им бъде изпратена подходяща информация, която ще бъде на разположение и по време на самата симулация на заседание.
 

Обратно

JEvents v3.1.2 Stable   Copyright © 2006-2013

anketa

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Работа в Европа

  • 1
  • 2
  • 3

mir-large

movebg

ecrc

Полезни връзки

rep_office_b
kristalina

button_ep_bg

eesc
button_treaty_of_lisbon_bg
politiki
fondovete
solvit_b
eubookshop

patuvane-v-evropa

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_debateeurope

button_ecc
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en

Европейска година за развитие

justice
button_climate-action_bg

banner-lifelong-blog
button_eutube
logo_CoR_bg

 90355169 233826561090752 4566392577518993408 n

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

140610-biodiversity
kids-corner_bg

safeonline

 

eu-civic-news