Новини

На 2 юли Бюрото на Европейския парламент в България и Националният младежки форум проведоха уебинар на тема „Бъдещето на европейските младежки политики“. Събитието беше излъчвано на живо на Фейсбук страниците на Бюрото на ЕП в България и НМФ.

В събитието взеха участие членовете на Европейския парламент Асим Адемов (ЕНП), Цветелина Пенкова (С&Д), Петър Витанов (С&Д) и Ангел Джамбазки (ЕКР). Модератор беше Мая Донева, изпълнителен директор на Фондация „Карин дом“, обучител и лектор по въпросите на активното гражданство.

Целта на събитието бе да се обсъдят възможностите за младежки обмени и стажове и темата за професионалната реализация, а зрителите да научат какво прави Европейският съюз за младите хора, какви са приоритетите на Европейския парламент през новия му мандат в тези сфери и какви са предизвикателствата заради настоящата криза. Младите хора имаха възможността да зададат своите въпроси към участниците в уебинара.

„Темата за младежките политики е изключително интересна и актуална“, заяви Асим Адемов. По думите му по време на пандемията, предизвикана от коронавируса, образователната система е дошла на преден план като един от основните инструменти за демокрация и самореализация. Според г-н Адемов образователната система на България се е справила добре в извънредните условия. Той отбеляза, че се очаква да има поне двукратно увеличение на бюджета за Еразъм+ - програма, от която милиони млади европейци използват за развитие на знанията и уменията си..

Цветелина Пенкова засегна темата за висшето образование и университетите. Според нея дигитализацията и новите технологии ще бъдат в основата на бъдещите политики и програми на ЕС, както и на пазара на труда. Говорейки за новата зелена икономика, тя заяви, че ще трябва да има баланс между техническите и социалните умения на младите хора, които ще бъдат в нейната основа. Г-жа Пенкова подчерта, че до края на тази година българските студенти ще запазят правото си на ниски учебни такси в британските университети.

„Всички имат право и задължение да участват в политическия живот“, заяви Ангел Джамбазки. Младите хора трябва активно да участват в политическия живот на държавата и да изразяват мнението си, независимо от политическите си убеждения. По думите му има много начини и редица инициативи, чрез които младежите да бъдат активни граждани.

Петър Витанов подчерта, че кризата с коронавируса е доказала, че няма невъзможни неща. Възможностите за дигитализация и електронно образование са били основни средства за спасяване на учебната годината. Въведени са мерки за максимална гъвкавост, за да не се губи възможността за мобилност. Той обърна внимание на нарастващата младежка безработица, която поставя младите сред най-уязвимите след пандемията, като увери, че Европейският парламент ще работи за преодоляването на безработицата и насърчаването на заетостта. Според него за преодоляване на безработицата може да се подпомогне със субсидиране и насърчаване на заетостта. 

Депутатите отговориха на редица въпроси от публиката по различни теми, засягащи младите хора, като социалното изключване, младежката заетост, бъдещето на мобилността по Еразъм+ и дейността на членовете на ЕП.

 

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Работа в Европа

  • 1
  • 2
  • 3

mir-large

movebg

ecrc

Полезни връзки

rep_office_b
kristalina

button_ep_bg

eesc
button_treaty_of_lisbon_bg
politiki
fondovete
solvit_b
eubookshop

patuvane-v-evropa

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_debateeurope

button_ecc
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en

Европейска година за развитие

justice
button_climate-action_bg

banner-lifelong-blog
button_eutube
logo_CoR_bg

 90355169 233826561090752 4566392577518993408 n

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

140610-biodiversity
kids-corner_bg

safeonline

 

eu-civic-news