Новини

Заседания на парламентарни комисии, политически групи, Брюксел

Подходът на ЕС за съхранение на енергия. Като част от усилията за постигане на целта за въглеродно неутрален ЕС до 2050 г. комисията на ЕП по промишленост и енергетика (ITRE) ще гласува предложения за увеличаване на капацитета за съхранение на енергия и гарантиране на сигурността на енергийните доставки, като същевременно възобновяемите енергийни източници представляват все по-голяма част от енергийния микс в Европа. Очаква се евродепутатите да представят идеи за разработване на енергийни хранилища чрез водород, батерии и други решения (понеделник).

Стратегия за устойчива политика в областта на химикалите. Комисията на ЕП по околна среда, обществено здраве и безопастност на храните (ENVI) ще приеме резолюция, призоваваща стратегиятна на ЕС за устойчива политика в областта на химикалите да осигурява ефективно и високо ниво на защита на човешкото здраве и околната среда, като свежда до минимум излагането на опасни химикали. Европейската комисия ще представи стратегията на ЕС за устойчива политика в областта на химикалите след лятото (понеделник).

Назначаване на изпълнителен директор на ЕБО. Кандидатът за поста изпълнителен директор на Европейския банков орган, Франсоа-Луи Мишо, ще бъде изслушан от евродепутатите от комисията по икономически и парични въпроси (ECON), които след това ще гласуват дали да бъде одобрена или отхвърлена кандидатурата му. През януари тази година евродепутатите отхвърлиха кандидатурата на Джери Крос за същия пост (понеделник: изслушване, четвъртък: резултати от гласуването).

МФР / Дългосрочен бюджет и възстановителен план на ЕС. Контактната група на ЕП за многогодишната финансова рамка (МФР) и собствените ресурси, начело с председателя Давид Сасоли ще обсъди основните условия и стратегията на Парламента за преговори относно преработените предложения за МФР за 2021-2027 г. и собствените ресурси, както и за европейския инструмент за възстановяване във връзка с предстоящата среща на Европейския съвет на 17 юли. Председателят на комисията по бюджети Йоан Ван Овертвелд ще даде пресконференция около 12:30 часа българско време (вторник).

Механизъм за наблюдение на основните ценности на ЕС. Комисията на ЕП по граждански свободи (LIBE) ще обсъди актуалният етап на създаването на механизъм на ЕС за демокрация, върховенство на закона и основните права, чиято цел е редовно да оценява положението на върховенството на закона във всички държави членки. Комисарят по правосъдие Дидие Рейндерс, председателят на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа Рик Деймс, председателят на Европейската мрежа на съдебните съвети Филипо Донати и Йонас Гримхеден, програмен мениджър за подкрепа на системите за правата на човека, Агенция на ЕС за основните права, ще се присъединят към дискусията (понеделник).

Френският министър на въоръжените сили Флоранс Парли. Подкомисията на ЕП по сигурността и отбраната (SEDE) ще се срещне с министъра на въоръжените сили на Франция Флоранс Парли, за да направи цялостна оценка на предизвикателствата пред Европа в областта на отбраната и сигурността (четвъртък).              

Подготовка за пленарното заседание на 8 – 10 юли. Политическите групи ще обсъждат теми от дневния ред на предстоящата пленарна сесия в Брюксел на 8 - 10 юли и ще се подготвят за дебати с федералния канцлер Ангела Меркел относно програмата на предстоящото председателство на Съвета на Германия, както и с председателя на Съвета на ЕС Шарл Мишел относно резултатите срещата на върха на ЕС от 19 юни, чийто фокус беше дългосрочният бюджет на ЕС. Евродепутатите ще обсъдят и предстоящите гласувания в пленарна зала за пакета за мобилност и оздравителните мерки срещу COVID-19 и ще подготвят своя принос към дебатите за бъдещата здравна стратегия на ЕС, за борбата срещу прането на пари, дейностите на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), енергийните мрежи и съхранението на енергия в ЕС и за доклада за правата на човека за 2019 г..

Програма на председателя на ЕП. Председателят на ЕП Давид Сасоли ще води срещата на Контактната група на ЕП за многогодишната финансова рамка (МФР) и собствените ресурси, ще проведе видео среща с германския държавен министър за Европа във Федералното министерство на външните работи Михаел Рот и ще проведе телефонен разговор с председателя на израелския Кнесет Ярив Левин във вторник. В сряда председателят на ЕП ще проведе видео среща с председателя на Европейската конфедерация на профсъюзите Роберто Висентини.

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Работа в Европа

  • 1
  • 2
  • 3

mir-large

movebg

ecrc

Полезни връзки

rep_office_b
kristalina

button_ep_bg

eesc
button_treaty_of_lisbon_bg
politiki
fondovete
solvit_b
eubookshop

patuvane-v-evropa

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_debateeurope

button_ecc
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en

Европейска година за развитие

justice
button_climate-action_bg

banner-lifelong-blog
button_eutube
logo_CoR_bg

 90355169 233826561090752 4566392577518993408 n

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

140610-biodiversity
kids-corner_bg

safeonline

 

eu-civic-news