Новини

гр. Стара Загора
ул. "Ген. Столетов" 127, тел: 042 605 007
гр. Казанлък
бул. "Розова долина" 6, тел. 0431 98260
гр. Ямбол 
ул. Раковски 1, п.к. 291, тел.: 046 66 29 39

                   Sophia OlssonПрожекция с вход свободен на финалиста на награда ЛУКС на Европейския парламент за 2017 г. – филма „Кръвта на саамите“ (Sámi Blood) – ще се проведе на 10 ноември от 20.00 ч. в Културен център G8 в София. Събитието е част от инициативата за едновременни прожекции с дискусии, организирани за трета поредна година. Филмът ще се излъчва едновременно в 12 държави членки на ЕС. Зрителите ще могат да вземат безплатен пропуск за прожекцията на касата на Културен център G8.

Прожекцията на филма „Кръвта на самите“ ще бъде открита в 20.00 ч. от представител на Информационното бюро на Европейския парламент в България. Със специално видеообръщение ще се включи и българският представител в журито на осмото издание на инициативата „28 пъти кино“ и посланик на Наградата Лукс в България за 2017 г. Филип Морозов. След филма ще бъде осъществена пряка връзка с екипа на филма (режисьора Аманда Кернел, актрисата Лене Сесилия Спарок и продуцента Ларс Линдстрьом) в Брюксел. Всеки зрител ще има възможност да им зададе въпрос чрез Туитър и да се включи в общата дискусия. Филмът ще се прожектира едновременно на 10 езика в 12 държави.

Пропуските за свободния вход могат да бъдат получени на касата на Културен център G8 от 1 ноември до изчерпване на количествата. Поради ограничения брой места в залата, всеки зрител ще може да получи само по 1 билет.

С 15 награди и 11 номинации от различни фестивали „Кръвта на саамите“ се нарежда сред финалистите на тазгодишните награди ЛУКС на Европейския парламент. Дебютният филм на шведската режисьорка, произхождаща от общността саами, Аманда Кернел разглежда какво се случва, когато човек скъса всички връзки със своята култура и история, като задава въпроса: „Можете ли наистина да станете някой друг?“. Трогателен, класически развит разказ за узряването на фона на белязващите социални предразсъдъци на 30-те години на миналия век, „Кръвта на саамите“ „умело смесва юношеските страхове, които резонират през граници и поколения, със завладяващо специфичния, рядко изобразяван културен контекст: колониалното потисничество спрямо народа саами от Швеция“ (Variety).

Филмът накратко — Еле Маря, четиринадесетгодишно момиче, произхожда от семейство еленовъди от народа саами. Подложена на унижения от страна на „доброжелателни“ шведи, тя започва да мечтае за един друг живот. За да го постигне, трябва да се превърне в някой друг и да скъса всички връзки със семейството и културата си. Когато след дълги години тя се завръща в родното си място в северна Швеция за погребението на сестра си, изниква въпросът дали отхвърлянето на корени ѝ не е било самозаблуда.

Наградата ЛУКС на Европейския парламент

Европейската филмова награда ЛУКС има за цел да популяризира многообразието и богатството на европейското кино, както и да насърчава европейски кинопродукции, разкриващи обществените проблеми и душевността на европейците, техния живот, убеждения и съмнения, тяхното търсене на идентичност. Всяка година Европейският парламент организира филмови дни ЛУКС, които представят финалистите в конкурсната програма. Замисълът е да се преодолее основната бариера пред европейското кино – езиковата, като филмите се излъчват с вход свободен и със субтитри на всички 24 официални езика в ЕС.

Финалистите за филмовата награда LUX за 2017 г. („120 удара в минута“, „Кръвта на саамите“ и „Уестърн“) ще бъдат показани в България на специални прожекции с вход свободен през месец декември, организирани от Информационното бюро на ЕП в страната.

anketa

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Работа в Европа

 • 1
 • 2
 • 3

mir-large

movebg

ecrc

Полезни връзки

rep_office_b
kristalina

button_ep_bg

eesc
button_treaty_of_lisbon_bg
politiki
fondovete
solvit_b
eubookshop

patuvane-v-evropa

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_debateeurope

button_ecc
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en

Европейска година за развитие

justice
button_climate-action_bg

banner-lifelong-blog
button_eutube
logo_CoR_bg

 eu2018bg-banner

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

140610-biodiversity
kids-corner_bg

safeonline

 

eu-civic-news