Конкурси

Българският претендент за Европейската младежка награда „Карл Велики“ за 2021 г. е проектът „Модел Европейски съюз София 2021“.

 

Проектът „Модел Европейски съюз София 2021“ ще представя България на 14-ото ежегодно издание на общоевропейския конкурс за наградата „Карл Велики“ за младежи за 2021 г.Проектът „Модел Европейски съюз София 2021“ ще представя България на 14-ото ежегодно издание на общоевропейския конкурс за наградата „Карл Велики“ за младежи за 2021 г.Проектът „Модел Европейски съюз София 2021“ ще представя България на 14-ото ежегодно издание на общоевропейския конкурс за наградата „Карл Велики“ за младежи за 2021 г.

 

 

Всяка година Европейският парламент и Международната фондация за наградата „Карл Велики“ организират конкурс за проекти, реализирани от и за млади хора. Национално жури във всяка страна от ЕС избира по един проект, а след това от селектираните 27 проекта се определят тримата лауреата на европейската награда.

Проектът „Модел Европейски съюз София 2021“ ще представя България на 14-ото ежегодно издание на общоевропейския конкурс за наградата „Карл Велики“ за младежи за 2021 г. Той представлява образователна симулация на процеса на взимане на решения в Европейския съюз, която цели да популяризира европейските ценности сред младите хора и да създаде платформа за международен младежки обмен.

Българското национално жури, съставено от членовете на Европейския парламент Цветелина Пенкова (С§Д), Илхан Кючюк (Обнови Европа), Андрей Слабаков (ЕКР) и председателя на Националния младежки форум Симона Димитрова, избра проекта за победител измежду 13 кандидатури от България. Според оценителите „Модел Европейски съюз София 2021“ ясно показва българския принос към популяризирането на европейските ценности и създаването на обща идентичност и предлага практически пример за участие на гражданите в управлението на Европа.

През 2020 г. национален победител за България беше проектът „Лечение без граници“, а през 2019 г. страната беше представена от проекта „European Identity Booster“.

Модел Европейски съюз София 2021

„Модел Европейски съюз София 2021“ представлява образователна симулация на процеса на вземане на решения в Европейския съюз и цели да насърчава европейските ценности и европейското гражданство сред младите хора и международния младежки обмен, допринасяйки за едно по-информирано и активно гражданско общество. Организационният екип е съставен от младежи от 10 националности. Проектът е насочен към популяризиране на Европейската гражданска инициатива ‒ първият инструмент, който дава възможност на гражданите да участват в законодателния процес на Съюза чрез своите идеи.

В рамките на проекта ще бъдат организирани онлайн работилници, дискусии и кратки информативни лекции на европейски теми, а доброволци ще помогнат на ученици от три български училища да разработят и развият идеи за собствени граждански инициативи и ще изберат една от тях след процес на гласуване, която ще бъде разгърната в законодателно предложение. В края на октомври 2021 г. младежи и доброволци от цяла Европа ще се съберат на 4-дневна среща в София, в която ще имат възможността да направят симулация на законодателния процес по разработеното предложение за гражданска инициатива, влизайки в ролята на различни институционални участници. Програмата включва дискусии, семинари и работилници, развиващи уменията на младите хора  за публично говорене, работа в екип и др. Проектът е стартирал през декември 2020 г. и се предвижда да приключи в края на 2021 г.

Европейска младежка награда „Карл Велики“

Наградата „Карл Велики“ за младежи, която се организира съвместно от Европейския парламент и Фондацията за международната награда „Карл Велики“, се връчва за проекти, чиито създатели са на възраст между 16 и 30 години. Спечелилите проекти трябва да насърчават разбирателството в Европа и света, да подпомагат изграждането на общо усещане за европейска идентичност и интеграция; да служат като модел за младежите, които живеят в Европа, и да предлагат практически примери за съвместното съжителство на европейци като една общност.

Европейско жури, съставено от трима членове и председателя на Европейския парламент, и четирима представители на Фондацията за международната награда „Карл Велики“ в Аахен, ще излъчи победителя измежду всички проекти, отличени от журитата на национално равнище.

Наградата за най-добър проект е 7 500 евро, втората награда е 5 000 евро, а третата награда е 2 500 евро. По един представител от всеки от отличените национални проекти ще бъде поканен да присъства на церемонията по връчване на наградите между 29 септември и 2 октомври 2021 г. в Аахен, Германия, а тримата лауреати ще бъдат поканени да посетят Европейския парламент. Подробности могат да бъдат намерени на сайта на наградата www.charlemagneyouthprize.eu.

Предишни победители

Поради епидемията от коронавирус, през 2020 г. не се проведе церемония по награждаването и тази година ще се проведе извънредна двойна церемония по награждаване в Аахен, на която ще бъдат обявени европейските лауреати за 2020 г. и за 2021 г.

Първо място в европейския конкурс през 2019 г. спечели италианското радио предаване Europhonica IT за студенти и млади професионалисти. Втори се нареди финландският проект „Твоето европейско гражданство“, който дава възможност на младите хора да се запознаят с процеса на вземане на решения в ЕС и с европейските култури. Третото място бе за организацията „Мюсюлмани срещу антисемитизма“ от Австрия.

В допълнение към младежката награда, всяка година се присъжда и Международна награда „Карл Велики“. За 2019 г. тя беше присъдена на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, а лауреатът ѝ за 2018 г. беше френският президент Еманюел Макрон.

Европейска младежка награда „Карл Велики“

Победителят в националния етап на международната награда „Карл Велики“ за младежи за 2020 г.

Победителят в националния етап на международната награда „Карл Велики“ за младежи 2019 г.

 

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

vote2024

 

Кои сме ние
ЕВРОПА ДИРЕКТНО в Стара Загора е член на мрежата ЕВРОПА ДИРЕКТНО в България, която от своя страна е част от група центрове EUROPE DIRECT, разположени в цяла Европа. Благодарение на тези центрове гражданите имат достъп до Европа и могат да участват в дебати за бъдещето на ЕС. Мрежата се ръководи от Европейската комисия.

Можете да ни задавате въпроси за политиките, програмите и приоритетите на ЕС и да се включите в мероприятия за бъдещето на ЕС.

Освен това посещаваме училищата, където правим презентации, организираме дискусии за ЕС и осигуряваме официални публикации.

Предоставяните от нас услуги са безплатни за участващите граждани.

Имайте предвид, че не предлагаме правни консултации, нито тълкуване на законодателството на ЕС.

За да получите повече информация за центровете в държавите — членки на ЕС, включително в България, щракнете тук.

Свържете се с нас

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Адрес: ул. „Ген. Столетов“ №127

Телефон: 042 605 007

ел.поща: 

Работно време

Понеделник -четвъртък: 09:00-12:30 / 13:30-18:00

Петък: 9:00-12:30 / 13:30-17:00

Социални медии

https://www.facebook.com/europedirectstarazagora

https://twitter.com/europedirectsz

Уебстраница/Уебсайт

https://www.europedirect.szeda.eu/

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Работа в Европа

  • 1
  • 2
  • 3

mir-large

movebg

Полезни връзки

rep_office_b
button_ep_bg

eesc
politiki
solvit_b
eubookshop

 

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en


justice
button_eutube
logo_CoR_bg

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

kids-corner_bg