Обучения

Дискусията, която има за цел да допринесе към дебата за бъдещето на Европа, е част от официалната програма на Българското председателство на Съвета на ЕС. Вземете участие в срещата, като се регистрирате или я проследите на живо на europarl.europa.eu.

На 22 февруари 2018 г. от 16.15 ч. в зала 8 (вход А4) на Националния дворец на културата в София ще се проведе дискусия под наслов „Всички пътища водят към Европа? Перспективи за федерален съюз“, организирана от Групата „Спинели“, Европейското движение, Съюза на европейските федералисти и Бюрото за връзка на ЕП в България. Събитието ще бъде излъчвано на живо тук, както и на Facebook страницата на Бюрото за връзка на Европейския парламент.

Събитието ще бъде открито от вицепрезидента на България Илияна Йотова. Своите виждания по темата ще споделят заместник-министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 Моника Панайотова, заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев, членовете на Европейския парламент Андрей Ковачев (ЕНП), Ева Майдел (ЕНП) и Елмар Брок (ЕНП, Германия), Ана Гомеш (С&Д, Португалия), президентът на Групата „Спинели“ Андрю Дъф, бившият евродепутат и бивш вицепремиер на България Ивайло Калфин.

Дискусията ще се проведе в два панела:

Накъде отива Европа? Съединени европейски щати или разединена Европа на държавите?

 • Кои са главните теми в текущия дебат за бъдещето на Европа?
 • Какъв модел на интеграция е подходящ за Европа?
 • Как може европейската интеграция да послужи като мултипликатор на суверенитета на народите?
 • Как да се гарантира демократичната легитимност на европейския проект?
 • Трябва ли ЕС да се преформатира, стъпвайки на принципа на солидарността между неговите граждани?

Всички пътища водят към Европа: с различни скорости към „все по-тесен съюз“

 • Как да се съчетаят спешните реформи и различните темпове на интеграция?
 • Как да се избегне създаването на държави членки от втора класа, като същевременно се даде възможност на желаещите държави членки да положат основите на европейска федерация?
 • Какви финансови и политически инструменти трябва да бъдат създадени, за да се осигури сближаване между различните сфери на интеграция и да се избегне надмощието на Европейското ядро?

Предварителна регистрация

Регистрацията за дискусията се извършва предварително. Участието в събитието (име + имейл адрес) се потвърждава тук.

Всеки участник ще получи обратен имейл с уникален линк, на който се осъществява същинската регистрация за събитието в рамките на Председателството, поради изискванията за мерки за сигурност.

Крайният срок за регистрация е 16 февруари 2018 г.

Допълнителна информация

Събитието ще се проведе в зала 8 на НДК (вход А4) и ще продължи от 16.15 до 19.00 часа на 22 февруари (четвъртък). Ще бъде осигурен превод на български и английски език. Препоръчваме на всички записали се за участие да пристигнат в НДК половин час по-рано. Пълната програма на събитието ще намерите в приложения файл.

Регистрирайте се за участие тук

Пълна програма на европейската среща „Всички пътища водят към Европа? Перспективи за федерален съюз“ (pdf 767KB)

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Работа в Европа

 • 1
 • 2
 • 3

mir-large

movebg

ecrc

Полезни връзки

rep_office_b
button_ep_bg

eesc
politiki
solvit_b
eubookshop

patuvane-v-evropa

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en


justice
button_eutube
logo_CoR_bg

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

kids-corner_bg