Обучения
Над  90 на сто от общините имат готовност да стартират процедурата по деинституционализация- извеждането на децата от специализираните институции. Това заявиха общинските кметове на провелата се среща в МС с Работната група по деинституционализация на деца отглеждани в специализирани институции. Председател на Работната група е Томислав Дончев, министър по управление на средствата от ЕС. Министър Дончев беше категоричен, че  „България е време да мине следващата еволюционна стъпка в грижата за децата, защото за децата без родители не е достатъчно да са облечени, да са нахранени и да са на топло. По този начин вероятно съхраняваме телата им, помагаме им да израстат физически и ги обричаме да бъдат социално неадекватни. Самото възпитание, самото отглеждане в институция им дава нищожни шансове те да се реализират като пълноценни личности в обществото". Деинституционализацията освен извеждане на децата от институциите представлява създаване на условия за т.нар. алтернативна социална грижа. По-близка до реалния живот в семейство, по-близка до предизвикателствата на живота, социална грижа, която позволява на децата да отраснат и да бъдат възпитани по този начин, по който са възпитани децата израстващи в семейна среда. Така всички те ще имат равни шансове да се реализират в обществото. Съгласно „Националната карта за резидентните услуги" изготвена от Държавната агенция за закрила на детето /ДАЗД/ се предвижда да бъдат създадени 133 Центъра за настаняване от семеен тип и 27 защитени жилища в 63 общини. Тяхното построяване ще се финансира по Оперативна програма Регионално развитие и по Програма Развитие на селските райони. Тази инициатива е първата по рода си у нас, защото с нейната реализация са ангажирани три министерства - Министерски съвет, Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Министерство на труда и социалната политика, Министерство на земеделието и храните и Държавната агенцията за закрила на детето. Мнозинството от кметовете, посочиха като основен проблем осигуряването на терени за изграждането на Център за настаняване от семеен тип и на защитени жилища. Едно от основните изисквания за финансиране на проекти по тази програма е тези сгради да са в близост до центъра на града, за да бъдат ефективно осигурени нуждите на децата. За 20 януари е насрочена среща в МС за деинституционализацията с представители на ЕК, Работната група по деинституционализация на деца отглеждани в специализирани институции и всички кметове в страната.
виж цялата статия

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

vote2024

 

Кои сме ние
ЕВРОПА ДИРЕКТНО в Стара Загора е член на мрежата ЕВРОПА ДИРЕКТНО в България, която от своя страна е част от група центрове EUROPE DIRECT, разположени в цяла Европа. Благодарение на тези центрове гражданите имат достъп до Европа и могат да участват в дебати за бъдещето на ЕС. Мрежата се ръководи от Европейската комисия.

Можете да ни задавате въпроси за политиките, програмите и приоритетите на ЕС и да се включите в мероприятия за бъдещето на ЕС.

Освен това посещаваме училищата, където правим презентации, организираме дискусии за ЕС и осигуряваме официални публикации.

Предоставяните от нас услуги са безплатни за участващите граждани.

Имайте предвид, че не предлагаме правни консултации, нито тълкуване на законодателството на ЕС.

За да получите повече информация за центровете в държавите — членки на ЕС, включително в България, щракнете тук.

Свържете се с нас

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Адрес: ул. „Ген. Столетов“ №127

Телефон: 042 605 007

ел.поща: 

Работно време

Понеделник -четвъртък: 09:00-12:30 / 13:30-18:00

Петък: 9:00-12:30 / 13:30-17:00

Социални медии

https://www.facebook.com/europedirectstarazagora

https://twitter.com/europedirectsz

Уебстраница/Уебсайт

https://www.europedirect.szeda.eu/

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Работа в Европа

  • 1
  • 2
  • 3

mir-large

movebg

Полезни връзки

rep_office_b
button_ep_bg

eesc
politiki
solvit_b
eubookshop

 

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en


justice
button_eutube
logo_CoR_bg

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

kids-corner_bg