Новини

На 31 март България и Румъния се присъединяват към Шенгенското пространство; в двете държави членки вече ще се прилагат шенгенските правила, включително по издаването на шенгенски визи, като проверките по вътрешните въздушни и морски граници ще бъде премахнати.

Комисията горещо приветства това постижение, което следва историческото решение на Съвета от декември 2023 г. Присъединяването на тези две държави членки към Шенгенското пространство ще направи общото пространство по-привлекателно чрез значителното разширяване на най-голямото в света общо пространство без проверки по вътрешните граници.

Председателят Фон дер Лайен заяви: „Утре е важен ден: България и Румъния се присъединяват към Шенгенското семейство. Приветствам премахването на проверките по вътрешнитете въздушни и морски граници. Това е голям успех и за двете държави. А също така и исторически момент за Шенгенското пространство — най-голямото пространство на свободно движение в света. Заедно изграждаме по-силна и по-обединена Европа за всички наши граждани.“

От декември миналата година и двете държави членки предприеха всички необходими мерки, за да гарантират гладкото прилагане на шенгенските правила от 31 март 2024 г. През март тази година Комисията заедно с България и Румъния поставиха началото на рамки за сътрудничество, които се основават на успешното изпълнение на пилотните проекти за бързи процедури за предоставяне на убежище и връщане. С тези рамки за сътрудничество Румъния и България ще продължат да допринасят за укрепването на сътрудничеството в областта на границите и миграцията, както и за съвместните европейски усилия за подобряване на сигурността на ЕС по външните граници и за справяне със свързаните с миграцията предизвикателства. .

Освен това беше създадена регионална инициатива за полицейско сътрудничество между държавите членки по маршрутите през Западните Балкани и Източното Средиземноморие, в която участват България, Румъния, Австрия, Гърция, Унгария и Словакия. Това ще даде възможност за съвместно и устойчиво справяне със съответните предизвикателства, включително по отношение на трансграничната престъпност.

България и Румъния непрекъснато демонстрират висока степен на ангажираност за осигуряването на адекватна защита на външните граници на ЕС, с непрестанен и ключов принос за вътрешната сигурност на Шенгенското пространство.

Какво предстои

Съветът следва да вземе решение, с което да определи датата, от която ще бъдат отменени проверките по вътрешните сухопътни граници между България, Румъния и другите шенгенски държави. Комисията ще продължи да предоставя цялата необходима подкрепа на председателството на Съвета, за да се осигури, че. решение относно сухопътните граници може да бъде взето през 2024 г.

Контекст

Още през 2011 г. Комисията потвърди в докладите за оценка по Шенген, че България и Румъния са изпълнили всички изисквания, за да бъдат изцяло част от Шенгенското пространство. Комисията активно подкрепяше този процес.

Шенгенското пространство без контрол по вътрешните си граници е едно от най-ценените от гражданите на ЕС постижения. Започнало като междуправителствен проект между пет държави членки през 1985 г. — Белгия, Германия, Люксембург, Нидерландия и Франция — то постепенно се разшири, за да се превърне в най-голямото пространство на свободно движение в света. Освен че улеснява свободното движение на хора без контрол по вътрешните граници, Шенгенското пространство е от значителна полза за европейската икономика.

За повече информация

Решение на Съвета относно пълното прилагане на достиженията на правото от Шенген в България и Румъния

Шенгенско пространство

Доклад за състоянието на Шенген за 2023 г.

Оценка и наблюдение по Шенген

Съобщение „Засилване на Шенгенското пространство с пълноценното участие на България, Румъния и Хърватия в пространството без контрол по вътрешните граници“

Доклад от третата доброволна мисия за установяване на фактите в България — ноември 2023 г.

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

vote2024

 

Кои сме ние
ЕВРОПА ДИРЕКТНО в Стара Загора е член на мрежата ЕВРОПА ДИРЕКТНО в България, която от своя страна е част от група центрове EUROPE DIRECT, разположени в цяла Европа. Благодарение на тези центрове гражданите имат достъп до Европа и могат да участват в дебати за бъдещето на ЕС. Мрежата се ръководи от Европейската комисия.

Можете да ни задавате въпроси за политиките, програмите и приоритетите на ЕС и да се включите в мероприятия за бъдещето на ЕС.

Освен това посещаваме училищата, където правим презентации, организираме дискусии за ЕС и осигуряваме официални публикации.

Предоставяните от нас услуги са безплатни за участващите граждани.

Имайте предвид, че не предлагаме правни консултации, нито тълкуване на законодателството на ЕС.

За да получите повече информация за центровете в държавите — членки на ЕС, включително в България, щракнете тук.

Свържете се с нас

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Адрес: ул. „Ген. Столетов“ №127

Телефон: 042 605 007

ел.поща: 

Работно време

Понеделник -четвъртък: 09:00-12:30 / 13:30-18:00

Петък: 9:00-12:30 / 13:30-17:00

Социални медии

https://www.facebook.com/europedirectstarazagora

https://twitter.com/europedirectsz

Уебстраница/Уебсайт

https://www.europedirect.szeda.eu/

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Работа в Европа

  • 1
  • 2
  • 3

mir-large

movebg

Полезни връзки

rep_office_b
button_ep_bg

eesc
politiki
solvit_b
eubookshop

 

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en


justice
button_eutube
logo_CoR_bg

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

kids-corner_bg