Новини

• Институциите, ценностите и фондовете на ЕС трябва да бъдат защитени по време на предстоящото Унгарско председателство на Съвета на ЕС

• ЕС „не може да приема изнудване и търговия със стратегическите интереси на ЕС и неговите съюзници, като се откаже от своите ценности“

• Не следва да се отпускат средства на ЕС, докато продължават да съществуват недостатъци

• Евродепутатите ще направят оценка на възможните правни действия във връзка с решението на Комисията за размразяване на 10,2 милиарда евро

Парламентът осъжда целенасочените, непрекъснати и систематични усилия на унгарското правителство да подкопае основополагащите ценности на ЕС.

В резолюция, приета в четвъртък с 345 гласа „за“, 104 „против“ и 29 „въздържал се“, евродепутатите изразяват силна загриженост относно по-нататъшното подкопаване на демокрацията, принципите на правовата държава и основните права в Унгария, по-специално чрез наскоро приетия пакет за „защита на националния суверенитет“, който беше сравнен с печално известния руски „закон за чуждестранните агенти“.

Нарушения на Договорите на ЕС

Парламентът изразява съжаление, че Съветът не е приложил процедурата по член 7, параграф 1 (след задействането на механизма от страна на Парламента през 2018 г.), и призовава Европейския съвет да определи дали Унгария е допуснала „тежки и продължаващи нарушения на ценностите на ЕС“ в рамките на по-пряката процедура по член 7, параграф 2. Евродепутатите също осъждат действията на министър-председателя Виктор Орбан, който през декември миналата година блокира същественото решението за преразглеждане на дългосрочния бюджет на ЕС, който включва пакета за помощ за Украйна, „при пълно незачитане и нарушаване на стратегическите интереси на ЕС и в нарушение на принципа на лоялно сътрудничество“. ЕС не трябва да се поддава на изнудване, подчертават те.

Защита на средствата на ЕС

Парламентът изразява съжаление относно решението на Комисията да отпусне до 10,2 милиарда евро замразени средства, въпреки че Унгария не е изпълнила исканите реформи за независимостта на съдебната власт и че Комисията наскоро удължи прилагането на мерки съгласно https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri%3Duriserv:OJ.LI.2020.433.01.0001.01.ENG%26toc%3DOJ:L:2020:433I:TOC&source=gmail&ust=1705688104718000&usg=AOvVaw3FI9kMmfv6BvllB10zgVRu" style="color: rgb(60, 119, 189); background-color: pansparent;">Регламента относно обвързаността с условия.

Освен това членовете на ЕП осъждат докладваните системни дискриминационни практики срещу академичните среди, журналистите, политическите партии и гражданското общество при разпределянето на финансиране на ЕС. Те изразяват съжаление относно манипулираните процедури за възлагане на обществени поръчки, предложенията за поглъщане от страна на правителството и субекти, свързани с министър-председателя, и използването на средства на ЕС за обогатяване на политическите съюзници на правителството.

Мерките, необходими за отпускане на финансиране от ЕС съгласно съответните закони, трябва да се разглеждат като единен пакет и не следва да се извършват плащания, ако продължават да съществуват недостатъци в която и да е област. Парламентът ще проучи дали следва да се предприемат правни действия за отмяна на решението за частично размразяване на средствата и отбелязва, че може да използва набор от правни и политически мерки, ако Комисията нарушава задълженията си като пазител на Договорите и защитава финансовите интереси на ЕС.

Предстоящото Унгарско председателство на Съвета на ЕС

С оглед на тези обстоятелства, Парламентът поставя въпроса дали Унгарското правителство ще бъде в състояние да изпълни задълженията си през втората половина на 2024 г., като предупреждава, че ако позицията на председател на Европейския съвет е свободна, тези задължения ще бъдат възложени на унгарския министър-председател по време на шестмесечното председателство на Съвета на страната. Евродепутатите призовават Съвета да намери подходящи решения за смекчаване на тези рискове и призовава за реформи на процеса на вземане на решения в Съвета, за да се сложи край на злоупотребата с правото на вето и изнудване в Европейския съвет и в други европейски институции.

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

vote2024

 

Кои сме ние
ЕВРОПА ДИРЕКТНО в Стара Загора е член на мрежата ЕВРОПА ДИРЕКТНО в България, която от своя страна е част от група центрове EUROPE DIRECT, разположени в цяла Европа. Благодарение на тези центрове гражданите имат достъп до Европа и могат да участват в дебати за бъдещето на ЕС. Мрежата се ръководи от Европейската комисия.

Можете да ни задавате въпроси за политиките, програмите и приоритетите на ЕС и да се включите в мероприятия за бъдещето на ЕС.

Освен това посещаваме училищата, където правим презентации, организираме дискусии за ЕС и осигуряваме официални публикации.

Предоставяните от нас услуги са безплатни за участващите граждани.

Имайте предвид, че не предлагаме правни консултации, нито тълкуване на законодателството на ЕС.

За да получите повече информация за центровете в държавите — членки на ЕС, включително в България, щракнете тук.

Свържете се с нас

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Адрес: ул. „Ген. Столетов“ №127

Телефон: 042 605 007

ел.поща: 

Работно време

Понеделник -четвъртък: 09:00-12:30 / 13:30-18:00

Петък: 9:00-12:30 / 13:30-17:00

Социални медии

https://www.facebook.com/europedirectstarazagora

https://twitter.com/europedirectsz

Уебстраница/Уебсайт

https://www.europedirect.szeda.eu/

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Работа в Европа

  • 1
  • 2
  • 3

mir-large

movebg

Полезни връзки

rep_office_b
button_ep_bg

eesc
politiki
solvit_b
eubookshop

 

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en


justice
button_eutube
logo_CoR_bg

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

kids-corner_bg