Новини

• Евродепутатите са обезпокоени от способността на Русия да заобикаля международните санкции

• Парламентът иска пълно затваряне на пазара на ЕС за руски изкопаеми горива и пълна забрана на вноса на втечнен природен газ и втечнени нефтени газове от Русия

• ЕС трябва да направи цялостен преглед на начина, по който действат санкциите срещу Русия

• Замразените руски активи трябва да се използват за финансиране на възстановяването на Украйна

Евродепутатите искат засилен надзор на равнище ЕС и повече усилия за ограничаване на способността на Москва да заобикаля ограничителните мерки на ЕС.

В резолюция, приета в четвъртък с вдигане на ръка, Парламентът изразява загриженост относно съществуващите пропуски в режима на санкции на ЕС срещу Русия. Подчертавайки безпрецедентния характер на ограничителните мерки на ЕС, евродепутатите са обезпокоени от липсата на подходящо прилагане и опитите за подкопаване на усилията за стратегическо отслабване на руската икономическа и промишлена база и възпрепятстване на способността на страната да продължава да води война.

Резолюцията посочва способността на Русия да заобикаля мерките, като например относно тавана на цените на нефта, въведени от държавите членки на ЕС, и от т.нар. Коалиция за таван на цените. ЕП отбелязва също така, че вносът от ЕС на петролни продукти, произведени с руски нефт от страни като Индия, се е повишил, като по същество е създал заобиколен маршрут за вноса на руския нефт в ЕС.

Евродепутатите също така подчертават как западни компоненти от критично значение все още намират пътя си към Русия през страни като Китай, Турция, Обединените арабски емирства, Казахстан, Киргизстан и Сърбия. Те изразяват дълбока загриженост във връзка с продължаващата търговия между държавите членки на ЕС и Москва със санкционирани стоки от критично значение за войната и относно сведения, че държави като Азербайджан „изпират“ руски газ за износ за ЕС.

В текста също така се подчертава, че Европейският съюз продължава да бъде един от най-големите клиенти на Русия на изкопаеми горива поради продължаващия внос на газ от тръбопроводи и втечнен природен газ, както и на различни изключения от забраната за внос на суров нефт и нефтопродукти.

Пазарът на ЕС трябва да бъде затворен за руски изкопаеми горива

Евродепутатите призовават ЕС и неговите държави членки да засилят и централизират на равнище ЕС надзора върху прилагането на санкциите и да разработят механизъм за предотвратяване и наблюдение на заобикалянето на санкциите. Те също така призовават ЕС да засили координацията при прилагането на съществуващите санкции срещу руския износ на нефт, да затворят изцяло пазара на ЕС за изкопаеми горива с руски произход и да наложат санкции на всички големи руски петролни компании, Газпромбанк, техните дъщерни дружества и управителни съвети и ръководство.

В резолюцията се подчертава, че ЕС трябва да работи заедно с Г-7, за значително понижаване на тавана на цените на руския нефт и петролни продукти, да наложи пълна забрана на вноса на руския втечнен природен газ и втечнени нефтени газове, както и на вноса на горива и други петролни продукти от страни извън ЕС, ако тези продукти са произведени с използване на руски нефт. Парламентът също така иска ЕС да забрани износа на руски нефт и втечнен природен газ през територията на ЕС и да въведе таван на цените и обема на вносана торове от Русия и Беларус в ЕС.

Освен това евродепутатите призовават Европейската комисия и държавите да разширят обхвата на санкциите, като включат пълна забрана на продажбата и обработка на диаманти с руски произход или реекспортирани от Русия в ЕС. Според тях ЕС следва също така да проучи правни средства за конфискуването на замразени руски активи и за тяхното използване за възстановяването на Украйна.

Резолюцията ще бъде достъпна изцяло тук.

Допълнителна информация

Гледайте видеозапис на дебата (17.10.2023 г.)

Мултимедиен център на ЕП

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

vote2024

 

Кои сме ние
ЕВРОПА ДИРЕКТНО в Стара Загора е член на мрежата ЕВРОПА ДИРЕКТНО в България, която от своя страна е част от група центрове EUROPE DIRECT, разположени в цяла Европа. Благодарение на тези центрове гражданите имат достъп до Европа и могат да участват в дебати за бъдещето на ЕС. Мрежата се ръководи от Европейската комисия.

Можете да ни задавате въпроси за политиките, програмите и приоритетите на ЕС и да се включите в мероприятия за бъдещето на ЕС.

Освен това посещаваме училищата, където правим презентации, организираме дискусии за ЕС и осигуряваме официални публикации.

Предоставяните от нас услуги са безплатни за участващите граждани.

Имайте предвид, че не предлагаме правни консултации, нито тълкуване на законодателството на ЕС.

За да получите повече информация за центровете в държавите — членки на ЕС, включително в България, щракнете тук.

Свържете се с нас

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Адрес: ул. „Ген. Столетов“ №127

Телефон: 042 605 007

ел.поща: 

Работно време

Понеделник -четвъртък: 09:00-12:30 / 13:30-18:00

Петък: 9:00-12:30 / 13:30-17:00

Социални медии

https://www.facebook.com/europedirectstarazagora

https://twitter.com/europedirectsz

Уебстраница/Уебсайт

https://www.europedirect.szeda.eu/

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Работа в Европа

  • 1
  • 2
  • 3

mir-large

movebg

Полезни връзки

rep_office_b
button_ep_bg

eesc
politiki
solvit_b
eubookshop

 

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en


justice
button_eutube
logo_CoR_bg

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

kids-corner_bg