Новини

В сряда евродепутатите гласуваха нов закон за цифровизиране на шенгенските визи, който ще ги направи по-сигурни и достъпни.

След постигнатото споразумение със Съвета през юни Парламентът одобри цифровизираните визови процедури за Шенгенското пространство с 573 гласа „за“, 36 „против“ и 16„въздържал се“ (цифровизиране на процедурата за издаване на визи) и 548 гласа „за“, 37„против“ и 9 „въздържал се“ (регламентът за визовия стикер).

Чрез цифровизиране на процеса на кандидатстване за визи, законодателството цели да намали разходите и усилията, необходими за подаване на заявление, като същевременно се гарантират хармонизирани практики в цяла Европа и се подобрява сигурността.

Заявленията за издаване на визи ще бъдат обработвани от единна онлайн платформа, която ще информира кандидатите коя държава ще получи тяхното заявление (в случай на пътувания в няколко държави). Новите криптографски подписани визи са по-сигурни и по-трудни за фалшифициране.

В преговорите със Съвета членовете на ЕП гарантират, че новата система е достъпна за всички, независимо от езиковите умения, увреждания или слабо интернет покритие.

Цитат

В дебата преди гласуването докладчикът Матяж Немец, (С&Д, Словения) заяви: „В момента Европа изостава от нейните партньори в областта на цифровите визови процедури. С тази реформа ще наваксаме и целият процес ще стане по-евтин и по-лесен за кандидатите. Това също ще направи злоупотребата със системата по-трудна, което ще направи процеса по-сигурен. Единната платформа на ЕС за кандидатстване за визи ще бъде градивен елемент за възприемането на Европа като единна географска единица“.

Контекст

След стартирането на Визовата информационна система (ВИС) и други бази данни в областта на правосъдието и вътрешните работи, части от визовата процедура в ЕС бяха цифровизирани, но заявленията за издаване на визи и стикерите, подавани на успешните кандидати, остават в аналогична форма.

Последното преразглеждане на Визовия кодекс на ЕС изрично предвижда възможност за подписване на заявления по електронен път, което проправя пътя за напълно цифровизирана процедура за кандидатстване за виза.

С приемането на законодателството членовете на ЕП отговарят на желанията на гражданите, изразени в заключенията на Конференцията за бъдещето на Европа, за подобряване на цифровия достъп до обществени услуги (предложение 31, параграф 6)

Следващи стъпки

След като Съветът също официално приеме законодателството, то ще бъде публикувано в Официален вестник на ЕС. Ще влезе в сила на двадесетия ден след публикуването му.

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

vote2024

 

Кои сме ние
ЕВРОПА ДИРЕКТНО в Стара Загора е член на мрежата ЕВРОПА ДИРЕКТНО в България, която от своя страна е част от група центрове EUROPE DIRECT, разположени в цяла Европа. Благодарение на тези центрове гражданите имат достъп до Европа и могат да участват в дебати за бъдещето на ЕС. Мрежата се ръководи от Европейската комисия.

Можете да ни задавате въпроси за политиките, програмите и приоритетите на ЕС и да се включите в мероприятия за бъдещето на ЕС.

Освен това посещаваме училищата, където правим презентации, организираме дискусии за ЕС и осигуряваме официални публикации.

Предоставяните от нас услуги са безплатни за участващите граждани.

Имайте предвид, че не предлагаме правни консултации, нито тълкуване на законодателството на ЕС.

За да получите повече информация за центровете в държавите — членки на ЕС, включително в България, щракнете тук.

Свържете се с нас

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Адрес: ул. „Ген. Столетов“ №127

Телефон: 042 605 007

ел.поща: 

Работно време

Понеделник -четвъртък: 09:00-12:30 / 13:30-18:00

Петък: 9:00-12:30 / 13:30-17:00

Социални медии

https://www.facebook.com/europedirectstarazagora

https://twitter.com/europedirectsz

Уебстраница/Уебсайт

https://www.europedirect.szeda.eu/

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Работа в Европа

  • 1
  • 2
  • 3

mir-large

movebg

Полезни връзки

rep_office_b
button_ep_bg

eesc
politiki
solvit_b
eubookshop

 

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en


justice
button_eutube
logo_CoR_bg

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

kids-corner_bg