Новини

Почетните медали бяха връчени днес на тържествена церемония в Мраморното фоайе на Народното събрание от членовете на националното жури Андрей Ковачев (ЕНП) и Цветелина Пенкова (СиД) и в присъствието на заместник-председателя на Народното събрание Росица Кирова, българския еврокомисар Илиана Иванова и Олеся Илашчук, посланик на Украйна в Република България.

 

С наградата се дава признание на инициативи, които допринасят за европейското сътрудничество и насърчаването на общи ценности. Тя се присъжда всяка година от Европейския парламент за проекти, които поощряват взаимно разбирателство, трансгранично сътрудничество и ценностите на ЕС и основните права.Андрей Ковачев, който връчи почетен плакет на Манол Пейков за инициативата „Генератори за Украйна“, заяви: „Проектите, които представяме днес в Народното събрание са само два от многото, които показват, че българските граждани не са безучастни към случващото се в Украйна и са солидарни с украинския народ. Благодаря на г-н Пейков и на всички български граждани, които се включиха в инициативата, показвайки, че ние сме част от европейската идентичност и имаме морален компас, който ни води.“При връчването на наградата на фондация „Фонд Добро“ Цветелина Пенкова заяви: „Изключително много ме радва възможността да връча наградата на фондация „Фонд Добро“, защото работейки с деца те полагат усилия да решат проблеми и да създадат условия така, че никога повече да не се сблъскваме с това, което виждаме в момента в Европа; да не се повтарят нашите грешки от миналото“.

Лауреатите на тазгодишната награда бяха високо оценени през пролетта от Комисия по присъждане на наградата, включваща представители на Европейския парламент и европейски граждански и младежки организации. Комисията направи своя избор след предварителна селекция, изготвена от българското национално жури, съставено от членовете на Европейския парламент Андрей Ковачев (ЕНП), Цветелина Пенкова (С&Д) и Илхан Кючюк (Обнови Европа), члена на борда на Асоциация Европейска младежка карта България Лилия Еленкова и програмния координатор на Българското училище за политика „Димитър Паница“ Биляна Богоева.

Лауреатите

Образователен център „Добро“ на фондация „Фонд Добро“

Първият лауреат на наградата от България за 2023 г. е социалният и образователен проект Образователен център „Добро“ на фондация „Фонд Добро“ с подкрепата на Уницеф. Дейността на образователния център включва адаптация и интеграция на украински и български деца на възраст от 3 до 18 години. Целта на проекта е да помогне на украинските деца да се интегрират в българската общност, като изучават културата, езика, местните обичаи и традиции и намерят български приятели. Центърът провежда курсове по български, английски и украински език за деца, предоставя психологическа подкрепа и възможност за участие в различни образователни и развиващи умения дейности. Провеждат се и спортни занимания.

 „Генератори за Украйна“ на Манол Пейков

Вторият лауреат на наградата от България за 2023 г. е проектът „Генератори за Украйна“, осъществен от Манол Пейков. В резултат на нахлуването на Русия в Украйна през есента на 2022 г., енергийната система на Украйна беше подложена на атаки и това доведе до недостиг на електрозахранване в цялата страна. Хиляди домакинства, обществени организации и институции останаха без ток. В знак на солидарност с украинския народ и като продължение на своята активна доброволческа дейност, започнала още с началото на войната, Манол Пейков стартира кампания за набиране на средства за закупуване на генератори за Украйна. Кампанията беше обявена в профила му във Facebook на 26 ноември 2022 г. В рамките на една седмица бяха събрани 250 000 евро, закупени бяха генератори, които бяха доставени на училища, болници, социални домове и бомбоубежища за осигуряване на светлина и топлина в цялата страна. В деня на номинацията на „Генератори за Украйна“, 27 март 2023 г., събраната сума бе 705 583 евро, а броят на генераторите, изпратени в Украйна – общо 470.

Наградата за европейски гражданин на Европейския парламент

От 2008 г. насам Наградата за европейски гражданин се присъжда на граждани и организации, които са допринесли за насърчаване на по-доброто взаимно разбиране и по-тясната интеграция между гражданите на ЕС или за улесняването на трансграничното и транснационално сътрудничество в Съюза. Наградата е под формата на почетен медал и има символично изражение.

Лауреати на Наградата за европейски гражданин на ЕП от България

 • 2021 г. – „TheMayor.EU – Европейският портал за градове и граждани“;
 • 2020 г. – „Медея“ на Сдружение „Легал арт център“ и „Виждам чрез музика“ на Фондация „Музика за България“;
 • 2018 г. – Архимандрит Партений Фидановски;
 • 2016 г. – Мариана Пенчева и Иван Николов;
 • 2015 г. – Народно читалище „Бъдеще сега 2006“;
 • 2014 г. – Доброволците от СУПЦ Варна и журналистът Христо Христов;
 • 2013 г. – Акад. Валери Петров и д-р Милен Врабевски;
 • 2012 г. – Петър Петров, механик на кораба „Коста Конкордия“.

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

vote2024

 

Кои сме ние
ЕВРОПА ДИРЕКТНО в Стара Загора е член на мрежата ЕВРОПА ДИРЕКТНО в България, която от своя страна е част от група центрове EUROPE DIRECT, разположени в цяла Европа. Благодарение на тези центрове гражданите имат достъп до Европа и могат да участват в дебати за бъдещето на ЕС. Мрежата се ръководи от Европейската комисия.

Можете да ни задавате въпроси за политиките, програмите и приоритетите на ЕС и да се включите в мероприятия за бъдещето на ЕС.

Освен това посещаваме училищата, където правим презентации, организираме дискусии за ЕС и осигуряваме официални публикации.

Предоставяните от нас услуги са безплатни за участващите граждани.

Имайте предвид, че не предлагаме правни консултации, нито тълкуване на законодателството на ЕС.

За да получите повече информация за центровете в държавите — членки на ЕС, включително в България, щракнете тук.

Свържете се с нас

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Адрес: ул. „Ген. Столетов“ №127

Телефон: 042 605 007

ел.поща: 

Работно време

Понеделник -четвъртък: 09:00-12:30 / 13:30-18:00

Петък: 9:00-12:30 / 13:30-17:00

Социални медии

https://www.facebook.com/europedirectstarazagora

https://twitter.com/europedirectsz

Уебстраница/Уебсайт

https://www.europedirect.szeda.eu/

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Работа в Европа

 • 1
 • 2
 • 3

mir-large

movebg

Полезни връзки

rep_office_b
button_ep_bg

eesc
politiki
solvit_b
eubookshop

 

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en


justice
button_eutube
logo_CoR_bg

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

kids-corner_bg