Новини

• Сред последните опасения на Парламента са управлението с укази, посегателствата срещу правата на ЛГБТИК+ лицата и учителите, както и системната корупция

• Членовете на ЕП са загрижени за надеждното изпълнение от страна на Унгария на ролята на председател на Съвета на ЕС през 2024 г.

• Опасенията за злоупотреба със средства на ЕС продължават да съществуват, отблокирането им трябва да стане само при правна и политическа сигурност

В последната си резолюция Парламентът изразява сериозна загриженост относно събитията в Унгария в светлината на предстоящото Унгарско председателство на Съвета на ЕС.

След пленарен дебат в сряда относно състоянието на върховенството на закона и основните права в Унгария и замразените средства на ЕС, текстът беше приет в четвъртък (442 гласа „за", 144 гласа „против", 33 гласа „въздържал се").

По-нататъшно отстъпление от ценностите на ЕС

Членовете на ЕП многократно са изразявали загриженост относно състоянието на ценностите на ЕС в Унгария, което допълнително се е влошило поради "целенасочените и систематични усилия на правителството" и въпреки активирането от страна на Парламента на механизма по член 7 от ДЕС.

Последните им опасения са свързани с приемането на закони без достатъчен парламентарен контрол и обществено обсъждане, както и със злоупотребата с позоваване на "състояние на опасност", злоупотребата със защитата на лицата, подаващи сигнали за нарушения, за да се подкопаят правата на ЛГБТИК+ лицата и свободата на изразяване, както и нарушаването на социалните и трудовите права на учителите.

В резолюцията се осъждат кампаниите на унгарското правителство срещу ЕС, които целят да отклонят вниманието от неспазването на европейските ценности и системната корупция. Членовете на ЕП настояват правителството да приведе изборите в съответствие с международните стандарти, особено в светлината на предстоящите европейски избори през 2024 г. Те алармират за съобщения за методи на сплашване, като например посещения на тайната полиция в офисите на някои дружества, на "стратегически" части от промишлеността, с цел те да бъдат поставени под контрола на близкото обкръжение на министър-председателя. Годишният бюджет за 2022 г. е изменян 95 пъти с правителствени укази, подчертават те, което изключва възможността за надлежен контрол и говори за липса на добро финансово управление.

Парламентът също така изразява редица опасения във връзка със "замразените" средства за възстановяване и съответните реформи.

Притеснения относно ротационното председателство на ЕС

Парламентът подчертава важната роля на председателството на Съвета за придвижване на законодателството, за осигуряване на приемственост в дневния ред на ЕС и за представителството на Съвета в отношенията с другите институции на ЕС. В него се поставя под въпрос как Унгария ще може надлежно да изпълнява тази задача през 2024 г., с оглед неспазването от нейна страна на правото и ценностите на ЕС и принципа на лоялно сътрудничество. Евродепутатите отправят искане към Съвета да намери подходящо решение и припомня, че Парламентът би могъл да предприеме подходящи мерки, ако не бъде намерено такова решение.

С приемането на настоящата резолюция Парламентът отговаря на очакванията на гражданите за системно поддържане на върховенството на закона във всички държави от ЕС, особено чрез защита на европейските ценности и бюджета на ЕС, както е посочено в предложения 25, параграф 1, 25, параграф 4, 16, параграф 6 и 38, параграф 1 от заключенията на Конференцията за бъдещето на Европа.

Цитат

Постоянният докладчик на Европейския парламент за Унгария G Гвендолин Делбос-Корфийлд (Зелени/ЕСА, Франция), коментира: „За пореден път Европейският парламент изразява дълбоката си загриженост от влошаването на състоянието на върховенството на закона в Унгария. Отблокирането на замразените средства на този етап би дало на Фидес картбланш да продължи атаките си срещу основните права. Време е Съветът на ЕС да постави под въпрос дали държава членка, която е обект на процедурата по член 7, може надлежно да изпълнява председателството на ЕС“.

Гледайте пресконференцията с участието на членовете на ЕП, които подписаха проекторезолюцията.

Допълнителна информация

Комисия по бюджетен контрол

Комисия по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Кои сме ние
ЕВРОПА ДИРЕКТНО в Стара Загора е член на мрежата ЕВРОПА ДИРЕКТНО в България, която от своя страна е част от група центрове EUROPE DIRECT, разположени в цяла Европа. Благодарение на тези центрове гражданите имат достъп до Европа и могат да участват в дебати за бъдещето на ЕС. Мрежата се ръководи от Европейската комисия.

Можете да ни задавате въпроси за политиките, програмите и приоритетите на ЕС и да се включите в мероприятия за бъдещето на ЕС.

Освен това посещаваме училищата, където правим презентации, организираме дискусии за ЕС и осигуряваме официални публикации.

Предоставяните от нас услуги са безплатни за участващите граждани.

Имайте предвид, че не предлагаме правни консултации, нито тълкуване на законодателството на ЕС.

За да получите повече информация за центровете в държавите — членки на ЕС, включително в България, щракнете тук.

Свържете се с нас

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Адрес: ул. „Ген. Столетов“ №127

Телефон: 042 605 007

ел.поща: 

Работно време

Понеделник -четвъртък: 09:00-12:30 / 13:30-18:00

Петък: 9:00-12:30 / 13:30-17:00

Социални медии

https://www.facebook.com/europedirectstarazagora

https://twitter.com/europedirectsz

Уебстраница/Уебсайт

https://www.europedirect.szeda.eu/

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Работа в Европа

  • 1
  • 2
  • 3

mir-large

movebg

Полезни връзки

rep_office_b
button_ep_bg

eesc
politiki
solvit_b
eubookshop

 

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en


justice
button_eutube
logo_CoR_bg

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

kids-corner_bg