Новини

• Парламентът очаква засилване на опитите за намеса и манипулиране на информацията

• Услугите за „дезинформация под наем“ са използвани за атаки срещу изборни процеси

• Има опасения за руска и китайска намеса

• Евродепутатите препоръчват да се забрани TikTok на всички равнища на национално управление, както и в институциите на ЕС

Парламентът призова за координирана стратегия за повишаване на устойчивостта на ЕС на чуждо влияние и информационни манипулации в защита на европейските избори през 2024 г.

Според евродепутатите чуждото влияние, дезинформация и атаки срещу демокрацията вероятно ще продължат да се засилват и усъвършенстват с наближаването на изборите за Европейски парламент през юни 2024 г. Такова предупреждение се отправя в доклад на Специалната комисия по въпросите на външната намеса, включително дезинформацията, във всички демократични процеси в Европейския съюз, който беше одобрен в пленарната зала с 469 гласа „за“, 71 гласа „против“ и 75 гласа „въздържал се“.

В текста евродепутатите обръщат внимание на намесата в онлайн платформите, защитата на критичната инфраструктура и стратегическите сектори, вмешателството в изборните процеси, тайното финансиране на политически дейности от чуждестранни участници и устойчивостта на кибератаки. Докладът се фокусира по-специално върху руската и китайската намеса в ЕС в страните, кандидатстващи за членство в ЕС, включително в Западните Балкани, и в страни от т.нар. „Глобален Юг“.

Намеса в изборните процеси

Парламентът осъжда опасното явление „дезинформация под наем“. То представлява доставяне на услуги за дезинформация на правителствени и неправителствени участници (включително чрез „тъмната мрежа“), за да се подкопае изборния процес.

С оглед на противодействието на забранените финансови транзакции от държави извън ЕС към политическата система на ЕС, евродепутатите призовават Комисията да улесни проследяването на даренията, а всички държави членки спешно да се заемат с въпроса за даренията от трети държави за национални политически партии.

Критична инфраструктура

Евродепутатите също така подчертават рисковете от икономическа зависимост, шпионаж и саботаж, когато чуждестранни компании придобиват влияние върху критичната инфраструктура на ЕС. Те припомнят, че китайските корабоплавателни дружества са придобили мажоритарни или значителни участия в над 20 европейски пристанища.

Евродепутатите също така препоръчват да се забрани TikTok на всички нива на национално управление, както и в институциите на ЕС. Те призовават Съвета и Комисията да забранят използването на оборудване и софтуер от производители от високорискови страни, особено Китай и Русия, като ByteDance, Huawei, ZTE, Kaspersky, NtechLab или Nuctech.

Координирана стратегия на ЕС

Парламентът иска координирана стратегия за включване на нови инициативи, наред с подобреното прилагане на съществуващите разпоредби. Евродепутатите също така призовават за подходящо финансиране за справяне с дезинформацията и за защита на демократичните процеси. Евродепутатите искат Комисията да разработи ефективен Пакет от мерки за защита на демокрацията, както и законодателство за противопоставяне на хибридните заплахи в ЕС, като се вземат предвид предложенията от Конференцията за бъдещето на Европа. Те също така искат постоянен орган на Европейския парламент да следи и да се бори с външната намеса

При приемането на настоящия доклад Парламентът отговаря на очакванията на гражданите на ЕС за засилване на борбата срещу външната намеса и за борба с дезинформацията, онлайн заплахите и пропагандата по обективен и фактически начин — както е посочено в предложения 23, параграф 5, 27 (всички), 28(2), 33(4), 37(4), 46, параграф 2 от заключенията на Конференцията за бъдещето на Европа.

За основните изводи от доклада, кликнете тук.

Цитат

Докладчикът Сандра Калниете (ЕНП, Латвия) заяви: „Чуждестранната намеса в демократичните процеси представлява нарастваща заплаха за сигурността на държавите членки на ЕС, и на ЕС, особено на фона на бързото технологично развитие и продължаващата война на Русия в Украйна. Трябва да действаме спешно и да изпълним препоръките си бързо. Трябва да се направят значителни и трайни инвестиции в нашата демократична устойчивост въз основа на опита на нашите партньори като Украйна и Тайван“.

Контекст

Докладът идва след прилагането на Резолюцията на Европейския парламент относно външната намеса, приета през март 2022 г. При подготовката на новия доклад евродепутатите се срещнаха с национални, европейски и международни ръководители, с разузнавателни служби на държавите членки на ЕС, както и с Центъра за високи постижения на НАТО в Рига (SpatCom) , с Европейския център за борба с хибридните заплахи (Hybrid CoE) в Хелзинки, с австралийското правителство и властите и съответните органи на ООН в Ню Йорк, както и с компетентни лица и органи в Киев, Украйна.

Допълнителна информация

Приетият текст ще бъде достъпен тук (1.6.2023)

Видеозапис на пресконференцията, 1 юни 2023 г.

Видеозапис на дебата в пленарна зала (1.6.2023 г.)

Етапи на процедурата

Проучване на ЕП

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Кои сме ние
ЕВРОПА ДИРЕКТНО в Стара Загора е член на мрежата ЕВРОПА ДИРЕКТНО в България, която от своя страна е част от група центрове EUROPE DIRECT, разположени в цяла Европа. Благодарение на тези центрове гражданите имат достъп до Европа и могат да участват в дебати за бъдещето на ЕС. Мрежата се ръководи от Европейската комисия.

Можете да ни задавате въпроси за политиките, програмите и приоритетите на ЕС и да се включите в мероприятия за бъдещето на ЕС.

Освен това посещаваме училищата, където правим презентации, организираме дискусии за ЕС и осигуряваме официални публикации.

Предоставяните от нас услуги са безплатни за участващите граждани.

Имайте предвид, че не предлагаме правни консултации, нито тълкуване на законодателството на ЕС.

За да получите повече информация за центровете в държавите — членки на ЕС, включително в България, щракнете тук.

Свържете се с нас

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Адрес: ул. „Ген. Столетов“ №127

Телефон: 042 605 007

ел.поща: 

Работно време

Понеделник -четвъртък: 09:00-12:30 / 13:30-18:00

Петък: 9:00-12:30 / 13:30-17:00

Социални медии

https://www.facebook.com/europedirectstarazagora

https://twitter.com/europedirectsz

Уебстраница/Уебсайт

https://www.europedirect.szeda.eu/

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Работа в Европа

  • 1
  • 2
  • 3

mir-large

movebg

Полезни връзки

rep_office_b
button_ep_bg

eesc
politiki
solvit_b
eubookshop

 

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en


justice
button_eutube
logo_CoR_bg

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

kids-corner_bg