Новини

• Увеличаване на европейското производство на боеприпаси и ракети

• Ускоряване на доставките за Украйна

• Финансиране в размер на 500 млн. евро

• Членовете на ЕП се стремят към бързо споразумение със Съвета в рамките на нет-ложната процедура

В четвъртък Парламентът подкрепи проектозакон за увеличаване на европейс-кото производство на боеприпаси и ракети.

Законодателният акт в подкрепа на производството на боеприпаси (ASAP) има за цел да ускори доставката на боеприпаси и ракети за Украйна и да помогне на държавите членки да попълнят арсеналите си. Чрез въвеждането на целенасочени мерки, включително финансиране в размер на 500 млн. евро, ASAP цели да увеличи производствения капацитет на ЕС, за да се справи с настоящия недостиг на отбранителни продукти, по-специално боеприпаси за наземни и артилерийски цели, ракети и техните компоненти.

Европейската комисия ще идентифицира, картографира и непрекъснато ще следи наличността на тези отбранителни продукти, техните компоненти и съответните суровини. С предложението се установяват механизми, принципи и временни правила за осигуряване на навременна и трайна наличност на тези отбранителни продукти за техните купувачи в рамките на Европейския съюз.

Ефективността на този регламент ще бъде оценена до средата на 2024 г., като се вземе предвид развитието на обстановката в областта на сигурността. Въз основа на резултатите може да се обмисли разширяване на обхвата на тези мерки и отпускане на допълнителен бюджет.

Европейската комисия внесе законодателния акт за ASAP на 3 май 2023 г., а през същия месец членовете на ЕП се съгласиха да задействатнеотложната процедура на Парламента, за да ускорят одобрението на законопроекта.

Цитат

Ръководителят на преговорния екип на ЕП Кристиан Бушой (ЕНП, Румъния) заяви: "Днешното решение бележи значителна крачка напред за сигурността и отбраната на нашия Съюз, и по-специално в твърдата ни подкрепа за Украйна в лицето на продължаващата руска агресия. То ще повиши капацитета ни да реагираме на предизвикателствата в сферата на сигурността. Това е победа за Европа и за нашата колективна сигурност. Сега Парламентът е готов да преговаря със Съвета и се надяваме да постигнем съгласие възможно най-скоро“.

Следващи стъпки

Законодателството беше прието с 446 гласа "за", 67 гласа "против" и 112 гласа "въздържал се". Членовете на ЕП следва да започнат преговори със Съвета с цел постигане на политическо споразумение, което евродепутатите ще гласуват на пленарно заседание през юли.

Успоредно с това, евродепутатите работят по Акта за укрепване на европейската отбранителна промишленост чрез съвместни обществени поръчки (EDIRPA), за да подкрепят сътрудничеството между държавите членки във фазата на обществените поръчки в областта на отбраната с цел запълване на най-спешните и критични пропуски.

Допълнителна информация

Приетият текст (01.06.2023)

 Процедурно досие

Прессъобщение от Европейската комисия

Схемата има за цел също така да увеличи производствения капацитет на ЕС. © Lionel Bonaventure/AFP

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Кои сме ние
ЕВРОПА ДИРЕКТНО в Стара Загора е член на мрежата ЕВРОПА ДИРЕКТНО в България, която от своя страна е част от група центрове EUROPE DIRECT, разположени в цяла Европа. Благодарение на тези центрове гражданите имат достъп до Европа и могат да участват в дебати за бъдещето на ЕС. Мрежата се ръководи от Европейската комисия.

Можете да ни задавате въпроси за политиките, програмите и приоритетите на ЕС и да се включите в мероприятия за бъдещето на ЕС.

Освен това посещаваме училищата, където правим презентации, организираме дискусии за ЕС и осигуряваме официални публикации.

Предоставяните от нас услуги са безплатни за участващите граждани.

Имайте предвид, че не предлагаме правни консултации, нито тълкуване на законодателството на ЕС.

За да получите повече информация за центровете в държавите — членки на ЕС, включително в България, щракнете тук.

Свържете се с нас

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Адрес: ул. „Ген. Столетов“ №127

Телефон: 042 605 007

ел.поща: 

Работно време

Понеделник -четвъртък: 09:00-12:30 / 13:30-18:00

Петък: 9:00-12:30 / 13:30-17:00

Социални медии

https://www.facebook.com/europedirectstarazagora

https://twitter.com/europedirectsz

Уебстраница/Уебсайт

https://www.europedirect.szeda.eu/

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Работа в Европа

  • 1
  • 2
  • 3

mir-large

movebg

Полезни връзки

rep_office_b
button_ep_bg

eesc
politiki
solvit_b
eubookshop

 

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en


justice
button_eutube
logo_CoR_bg

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

kids-corner_bg