Новини

Бюрото на Европейския парламент в България проведе национален конкурс за училища посланици, за да популяризира дейността на европейските институции сред по-широк кръг ученици и да събуди интереса им към европейски теми. Конкурсната задача беше училищата да организират съвместна дейност с едно или повече училища от България или друга държава членка, които не участват в Програмата за училища − посланици на ЕП.

 

Общо 14 училища се включиха в конкурса. Техните дейности бяха оценени от жури, съставено от членове на Бюрото на Европейския парламент и обучителите по Програмата. Сред критериите за оценка бяха доколко дейността е спомогнала за засилване на интереса към работата на Европейския парламент и по-доброто разбиране на европейските ценности, какъв отзвук е предизвикала, до каква степен учениците са били въвлечени в провеждането ѝ и до колко души е достигнала.

На първо място с равен брой точки бяха класирани Средно училище „Христо Ботев", гр. Айтос, и Профилирана езикова гимназия „Д-р Иван Богоров", гр. Димитровград.

Кандидатурата на Средно училище „Христо Ботев", град Айтос, включва осъществяването на дейности с 5 училища. Посланиците са разработили презентации за Европа и ЕС, ЕП и европейските институции, брошура за Програмата и викторина в Кahoot, и са изработили моливници от рециклирани метални кутии, украсени със знамената на държавите − членки на ЕС, които са подарили на учениците в посетените училища. Осъществили са срещи с ученици от турски и ромски етнос в 2 училища във и около Айтос, както и онлайн срещи с училища от Италия, Испания и Турция. В тях са представили Програмата и са информирали връстниците си за ЕС, неговите държави членки и институции на достъпен за тях език. Дейностите на училището са отразени в социалните мрежи, както и в местния вестник „Народен приятел".

Посланиците от Профилирана езикова гимназия „Д-р Иван Богоров", гр. Димитровград, са провели състезание „Спечели Европа" с две други училища от града. Състезанието е организирано в три кръга с по 4 въпроса от 4 категории, свързани с ЕС. Младши посланиците са се включили активно в организацията, като са разработили въпросите и са провели състезанието, разпределяйки си роли и задачи. Накрая участниците са получили грамоти и награди. С тази дейност училището е заинтригувало седмокласниците и е разпалило интереса им към ЕС. Състезанието е отразено от Haskovo.Live, както и в социалните мрежи, включително на личните профили на учители и ученици.

Посланиците от Средно училище „Христо Ботев", град Айтос, ще имат възможността да посетят сградата на Европейския парламент в Страсбург на 23 май 2023 г. като част от програмата „Евроскола", а учениците от Профилирана езикова гимназия „Д-р Иван Богоров", гр. Димитровград, ще получат материални награди, тъй като наскоро са участвали в посещение в Страсбург по тази програма и регламентът ѝ не позволява да се включат отново в рамките на 2 години след това.

 

 .

 

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Кои сме ние
ЕВРОПА ДИРЕКТНО в Стара Загора е член на мрежата ЕВРОПА ДИРЕКТНО в България, която от своя страна е част от група центрове EUROPE DIRECT, разположени в цяла Европа. Благодарение на тези центрове гражданите имат достъп до Европа и могат да участват в дебати за бъдещето на ЕС. Мрежата се ръководи от Европейската комисия.

Можете да ни задавате въпроси за политиките, програмите и приоритетите на ЕС и да се включите в мероприятия за бъдещето на ЕС.

Освен това посещаваме училищата, където правим презентации, организираме дискусии за ЕС и осигуряваме официални публикации.

Предоставяните от нас услуги са безплатни за участващите граждани.

Имайте предвид, че не предлагаме правни консултации, нито тълкуване на законодателството на ЕС.

За да получите повече информация за центровете в държавите — членки на ЕС, включително в България, щракнете тук.

Свържете се с нас

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Адрес: ул. „Ген. Столетов“ №127

Телефон: 042 605 007

ел.поща: 

Работно време

Понеделник -четвъртък: 09:00-12:30 / 13:30-18:00

Петък: 9:00-12:30 / 13:30-17:00

Социални медии

https://www.facebook.com/europedirectstarazagora

https://twitter.com/europedirectsz

Уебстраница/Уебсайт

https://www.europedirect.szeda.eu/

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Работа в Европа

  • 1
  • 2
  • 3

mir-large

movebg

Полезни връзки

rep_office_b
button_ep_bg

eesc
politiki
solvit_b
eubookshop

 

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en


justice
button_eutube
logo_CoR_bg

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

kids-corner_bg