Новини

На 1 април 2023 г. в Солун, Гърция, се проведе международна среща между училища − посланици на Европейския парламент, от България, Гърция и Румъния. Тя беше организирана от бюрата на Европейския парламент (ЕП) в трите държави. Над 160 ученици, учители и доброволци от общността „Заедно за ЕС“ имаха възможност да се запознаят и да обсъдят актуални въпроси от дневния ред на ЕС.

 .

България бе представена от Земеделска професионална гимназия „Климент Арк. Тимирязев“  в Сандански и Профилираната природоматематическа гимназия „Академик Иван Ценов“ във Враца, както и доброволци от платформата „Заедно за ЕС“.България бе представена от Земеделска професионална гимназия „Климент Арк. Тимирязев“  в Сандански и Профилираната природоматематическа гимназия „Академик Иван Ценов“ във Враца, както и доброволци от платформата „Заедно за ЕС“.България бе представена от Земеделска професионална гимназия „Климент Арк. Тимирязев“ в Сандански и Профилираната природоматематическа гимназия „Академик Иван Ценов“ във Враца, както и доброволци от платформата „Заедно за ЕС“.

 .

Срещата се проведе на английски език в Американския земеделски колеж „Перотис“ в Солун. Във форума се включиха представители на общо 10 училища – 6 от Гърция, 2 от Румъния и 2 от България: Земеделска професионална гимназия „Климент Арк. Тимирязев“  в Сандански и Профилираната природоматематическа гимназия „Академик Иван Ценов“ във Враца, както и доброволци от общността „Заедно за ЕС“.

Приветствие към участниците отправиха президентът на земеделския колеж Джеф Лансдейл и деканът му Костас Роциос. Теодор Стойчев от Бюрото за връзка на Европейския парламент в София подчерта, че събитието е добра възможност за създаване на много приятелства.

„Бъдещето на демокрацията е във вашите ръце“, посочи председателят на Европейския парламент Роберта Мецола в записано обръщение към участниците в срещата в Солун.

Стивън Кларк, директор на дирекцията за Бюрата за връзка на Европейския парламент, се обърна към участниците с думите: „Вие вече сте убедени, че е важно да се гласува. Сега трябва да убедите и другите.“

 .

В следобедната сесия платформата „Заедно за ЕС“ отново беше във фокуса на дискусиите.В следобедната сесия платформата „Заедно за ЕС“ отново беше във фокуса на дискусиите.В следобедната сесия платформата „Заедно за ЕС“ отново беше във фокуса на дискусиите.

 .

В дискусията на тема „Мотивиране и привличане на вниманието на младите хора да участват в европейските избори“ Джакини Биселинк, бивш младежки делегат на ООН, даде съвети на участниците от поколението Z за това как да предадат по-разбираемо своите послания, да се справят с негативна критика, да използват силата на електронните медии и да говорят открито за психичното здраве. В заключение тя изтъкна, че поколението Z е съавтор на решенията в Европейския съюз.

След това учениците и доброволците се разделиха в четири работилници, в които дискутираха по теми, свързани с климата, психичното здраве, демокрацията и дезинформацията, и човешките права и равенството. През това време учителите бяха запознати с новостите в Програмата за училища посланици и обмениха опит с колегите си. Беше им представена платформата zaednoza.eu, интерактивното преживяване във виртуална реалност „Бъди европейски депутат“ и дигиталната платформа „Какво прави Европа за мен“.

В следобедната сесия платформата zaednoza.eu отново беше във фокуса на дискусиите. В работа по групи, учители и ученици трябваше да набележат идеи за успешни интерактивни дейности за засилване интереса на учениците към участие в програмата за училища посланици и към процеса на гласуване. Някои от предложените идеи бяха ролеви игри със законодателни решения, състезания с награда пътуване, лов на съкровища, създаване на мини парламент, театър и други.

 .

Участниците споделиха, че събитието е постигнало целта си – да стимулира дейностите по Програмата, да даде нови идеи на всички участници и да насърчи младите хора да упражняват правото си на глас.Участниците споделиха, че събитието е постигнало целта си – да стимулира дейностите по Програмата, да даде нови идеи на всички участници и да насърчи младите хора да упражняват правото си на глас.Участниците споделиха, че събитието е постигнало целта си – да стимулира дейностите по Програмата, да даде нови идеи на всички участници и да насърчи младите хора да упражняват правото си на глас.

 .

Срещата продължи с оживена дискусия с трима евродепутати, които се включиха онлайн: Мариан-Жан Маринеску (ЕНП, Румъния), Драгос Пислару (Обнови Европа, Румъния) и Андрей Новаков (ЕНП, България). Жан Маринеску посъветва младите хора да проверяват всичко което четат в социалните медии поне от още три източника. Андрей Новаков разказа на учениците за пилотния проект „A.L.E.C.O“ за млади предприемачи и подчерта, че дневният ред на Европейския парламент зависи от гражданите, защото работата на евродепутатите може да се проследява и всеки гражданин може да се задава неудобни въпроси и да иска отговори.

Натовареният ден завърши с обща снимка навън и кратко представяне на работата на младшите посланици по групи. Извън работната програма, участниците се включиха в пешеходна обиколка на Солун и гледаха специална безплатна прожекция на филма „Идиотският триъгълник“, един от претендентите за филмовата награда LUX на публиката.

В заключение участниците споделиха, че събитието е постигнало целта си – да стимулира дейностите по Програмата, да даде нови идеи на всички участници и да насърчи младите хора да упражняват правото си на глас.

 

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Кои сме ние
ЕВРОПА ДИРЕКТНО в Стара Загора е член на мрежата ЕВРОПА ДИРЕКТНО в България, която от своя страна е част от група центрове EUROPE DIRECT, разположени в цяла Европа. Благодарение на тези центрове гражданите имат достъп до Европа и могат да участват в дебати за бъдещето на ЕС. Мрежата се ръководи от Европейската комисия.

Можете да ни задавате въпроси за политиките, програмите и приоритетите на ЕС и да се включите в мероприятия за бъдещето на ЕС.

Освен това посещаваме училищата, където правим презентации, организираме дискусии за ЕС и осигуряваме официални публикации.

Предоставяните от нас услуги са безплатни за участващите граждани.

Имайте предвид, че не предлагаме правни консултации, нито тълкуване на законодателството на ЕС.

За да получите повече информация за центровете в държавите — членки на ЕС, включително в България, щракнете тук.

Свържете се с нас

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Адрес: ул. „Ген. Столетов“ №127

Телефон: 042 605 007

ел.поща: 

Работно време

Понеделник -четвъртък: 09:00-12:30 / 13:30-18:00

Петък: 9:00-12:30 / 13:30-17:00

Социални медии

https://www.facebook.com/europedirectstarazagora

https://twitter.com/europedirectsz

Уебстраница/Уебсайт

https://www.europedirect.szeda.eu/

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Работа в Европа

  • 1
  • 2
  • 3

mir-large

movebg

Полезни връзки

rep_office_b
button_ep_bg

eesc
politiki
solvit_b
eubookshop

 

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en


justice
button_eutube
logo_CoR_bg

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

kids-corner_bg