Новини

България се ваксинира – информирай се, ваксинирай се, прегърни живота!

300x250px-banner-Grandpa

Българският еврокомисар Мария Габриел беше на работно посещение в Пловдив. Акценти в програмата ѝ бяха среща със студенти и преподаватели в Аграрен университет – Пловдив, кръгла маса с представители на българската иновационна и научна екосистема и дискусия с ученици в Образцова математическа гимназия „Акад. Кирил Попов“.

„Двата основни аспекта на иновациите са генерирането на нови идеи и тяхното прилагане. Иновациите не могат да съществуват без идеи. А университетите са места за развиване на тези идеи. Пътят към осъществяване на визията ни за Европа-лидер в иновациите минава през един силен и иновативен сектор на висшето образование. Важно е университетите да засилят сътрудничеството си, да обменят знания с частния сектор и местните власти и да подпомогнат приложението на образованието“, сподели Мария Габриел пред студенти и преподаватели в Аграрен университет – Пловдив и представители на Европейския институт за иновации и технологии (ЕИТ). 

От 2016 г. досега ЕИТ е инвестирал над 4.4 милиона евро за стимулиране на иновациите и предприемачеството в България. Институтът е създал мрежа от 3 400 участници в областта на иновациите в цяла Европа и повече от 70 центъра, изпълняващи дейностите на общностите за знание и иновации по Регионалната иновационна схема. Освен това, EIT Food Hub България са насърчили обмена на знания и идеи между над 1 200 иноватори. 

Възможността за превръщането на Пловдив в регионален хъб за иновации за хранително-вкусовата промишленост бе акцент на кръглата маса с комисар Габриел, представители на българската иновационна екосистема и EIT Food. Центърът ще бъде първият за региона и е с амбиция да обхване Западните Балкани и Югоизточна Европа.

“Пловдив е с традиции в хранително-вкусовата промишленост. Днес иновациите в сектора и възможностите, които дава биоикономиката, са част от новата амбиция на града да бъде утвърден като регионален лидер в тези сфери. От всички участници в екосистемата и добрите практики в партньорството академия-бизнес ще зависи постигането на добър резултат в обозримо бъдеще”, коментира българският еврокомисар. 

Визитата на Мария Габриел в Пловдив завърши със среща с ученици от Образцова математическа гимназия „Акад. Кирил Попов“, където българският еврокомисар продължава кампанията за “Засаждане на 3 милиарда дървета до 2030 г.“. “Нека вдъхновим все повече училища в България да се включат в тази инициатива“, заяви комисар Габриел. Кампанията е част от стратегията за опазване на природата в ЕС и постигане целите на Европейския зелен пакт.

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Кои сме ние
ЕВРОПА ДИРЕКТНО в Стара Загора е член на мрежата ЕВРОПА ДИРЕКТНО в България, която от своя страна е част от група центрове EUROPE DIRECT, разположени в цяла Европа. Благодарение на тези центрове гражданите имат достъп до Европа и могат да участват в дебати за бъдещето на ЕС. Мрежата се ръководи от Европейската комисия.

Можете да ни задавате въпроси за политиките, програмите и приоритетите на ЕС и да се включите в мероприятия за бъдещето на ЕС.

Освен това посещаваме училищата, където правим презентации, организираме дискусии за ЕС и осигуряваме официални публикации.

Предоставяните от нас услуги са безплатни за участващите граждани.

Имайте предвид, че не предлагаме правни консултации, нито тълкуване на законодателството на ЕС.

За да получите повече информация за центровете в държавите — членки на ЕС, включително в България, щракнете тук.

Свържете се с нас

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Адрес: ул. „Ген. Столетов“ №127

Телефон: 042 605 007

ел.поща: 

Работно време

Понеделник -четвъртък: 09:00-12:30 / 13:30-18:00

Петък: 9:00-12:30 / 13:30-17:00

Социални медии

https://www.facebook.com/europedirectstarazagora

https://twitter.com/europedirectsz

Уебстраница/Уебсайт

https://www.europedirect.szeda.eu/

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Работа в Европа

  • 1
  • 2
  • 3

mir-large

movebg

Полезни връзки

rep_office_b
button_ep_bg

eesc
politiki
solvit_b
eubookshop

patuvane-v-evropa

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en


justice
button_eutube
logo_CoR_bg

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

kids-corner_bg