Новини

След многобройните земетресения в Турция и Сирия по-рано тази седмица Европейският съюз ще предостави допълнителна спешна подкрепа на двете държави чрез Механизма на ЕС за гражданска защита и спешна хуманитарна помощ на стойност 6,5 милиона евро. Това е една от най-големите операции на ЕС по издирване и спасяване чрез Механизма на ЕС за гражданска защита.

Утре комисарят по управление при кризи Янез Ленарчич трябва да посети засегнатите райони в Турция като част от координацията на реакцията на ЕС.

Подкрепа за Сирия

Сутринта на 8 февруари сирийските власти поискаха да се задейства Механизмът на ЕС за гражданска защита. Искането включва екипи за издирване и спасяване, подслон и лекарства.

  • Координационният център за реагиране при извънредни ситуации е в контакт с държавите - членки на ЕС и ООН, за да насочи незабавно евентуалните предложения към най-нуждаещите се хора в Сирия.
  • Освен това днес Комисията обявява първоначална спешна хуманитарна помощ за Сирия в размер на 3,5 милиона евро, за да помогне на хората, нуждаещи се от подслон, вода и санитарно-хигиенни условия, различни медицински изделия, от които имат нужда понастоящем, както и за подкрепа на операциите по издирване и спасяване.
  • Освен това в Сирия ЕС си сътрудничи тясно с хуманитарните си партньори. Адаптираме текущите си хуманитарни проекти, за да отговорим на кризата. Нашите партньори, НПО и агенции на ООН, подкрепят засегнатите медицински заведения с медицински изделия, осигуряват храна и подслон, ремонтират повредена инфраструктура.

Подкрепа за Турция

В Турция, вследствие на искането в понеделник, 6 февруари, за активиране на Механизма на ЕС за гражданска защита, подкрепата на ЕС вече включва:

  • Първоначална спешна помощ в размер на 3 милиона евро за засилване на усилията за реагиране в страната.
  • Това е в допълнение към 31 екипа за издирване и спасяване, и 5 медицински екипа, предложени от 20 държави - членки на ЕС, Албания, Черна гора и Сърбия чрез Механизма на ЕС за гражданска защита. Екипите включват над 1 500 спасители и 100 кучета за издирване и спасяване.
  • Освен това днес Турция поиска средства за подслон чрез Механизма на ЕС за гражданска защита, като Германия, Литва и Словения вече предложиха одеяла, палатки и нагреватели.

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Кои сме ние
ЕВРОПА ДИРЕКТНО в Стара Загора е член на мрежата ЕВРОПА ДИРЕКТНО в България, която от своя страна е част от група центрове EUROPE DIRECT, разположени в цяла Европа. Благодарение на тези центрове гражданите имат достъп до Европа и могат да участват в дебати за бъдещето на ЕС. Мрежата се ръководи от Европейската комисия.

Можете да ни задавате въпроси за политиките, програмите и приоритетите на ЕС и да се включите в мероприятия за бъдещето на ЕС.

Освен това посещаваме училищата, където правим презентации, организираме дискусии за ЕС и осигуряваме официални публикации.

Предоставяните от нас услуги са безплатни за участващите граждани.

Имайте предвид, че не предлагаме правни консултации, нито тълкуване на законодателството на ЕС.

За да получите повече информация за центровете в държавите — членки на ЕС, включително в България, щракнете тук.

Свържете се с нас

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Адрес: ул. „Ген. Столетов“ №127

Телефон: 042 605 007

ел.поща: 

Работно време

Понеделник -четвъртък: 09:00-12:30 / 13:30-18:00

Петък: 9:00-12:30 / 13:30-17:00

Социални медии

https://www.facebook.com/europedirectstarazagora

https://twitter.com/europedirectsz

Уебстраница/Уебсайт

https://www.europedirect.szeda.eu/

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Работа в Европа

  • 1
  • 2
  • 3

mir-large

movebg

Полезни връзки

rep_office_b
button_ep_bg

eesc
politiki
solvit_b
eubookshop

 

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en


justice
button_eutube
logo_CoR_bg

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

kids-corner_bg