Новини

Българският еврокомисар Мария Габриел се включи във Вилнюс в церемонията по подписване на Меморандум за създаване на Алианс на европейските стартъп села.

Алиансът е първият по рода си и има за цел да обедини учени, иноватори, инвеститори и представители на местните власти за развиването на иновационния потенциал на регионите. Как да бъдат насърчени научните изследвания и иновациите в селските райони чрез стартъп селата бе тема на дискусията, в която се включиха и министрите на образованието на Литва Jurgita Šiugždinienė и на околната среда SimonasGentvilas.

“Селските райони представляват над 80% от територията на Европейския съюз и 30% от населението. Искаме предизвикателствата, пред които те са изправени, да бъдат превърнати във възможности – за развитие на стартъпите и иновациите, за привличане на млади таланти, за свързване на регионалните иновационни екосистеми. Ключови за това са добрата инфраструктура, инвестициите в уменията и достъпа до образование и услуги“, заяви Мария Габриел.

Българският еврокомисар открои възможностите по програмите и инициативите в ресора ѝ, сред които „Хоризонт Европа“, Европейският институт за иновации и технологии и Европейският иновационен съвет. Мария Габриел наблегна и на Дългосрочната визия за селските райони на ЕС и на новата европейска иновационна програма. „Със създаването на „регионални иновационни долини“ целим свързването на иновативни региони с региони, имащи нужда да подобрят иновационния си капацитет”, отбеляза комисар Габриел. Регионалните иновационни долини ще обменят опит и работят съвместно за реализиране на междурегионални проекти, включително в областта на дълбоките технологии.

„Свързаност, стратегически инвестиции и подкрепа за местните таланти са трите ключови елемента“, коментира Мария Габриел. „Създаването на стартъп села трябва да е на базата на подхода „отдолу-нагоре“ – на процес, който идва от гражданите и регионите. С тяхна подкрепа можем да превърнем меморандума в още една възможност за талантите във всички региони на Европа да развиват уменията си и допринасят за устойчивото регионално развитие“.

Денят на комисар Габриел продължава с визита в Каунас – Европейска столица на културата 2022 г.

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Кои сме ние
ЕВРОПА ДИРЕКТНО в Стара Загора е член на мрежата ЕВРОПА ДИРЕКТНО в България, която от своя страна е част от група центрове EUROPE DIRECT, разположени в цяла Европа. Благодарение на тези центрове гражданите имат достъп до Европа и могат да участват в дебати за бъдещето на ЕС. Мрежата се ръководи от Европейската комисия.

Можете да ни задавате въпроси за политиките, програмите и приоритетите на ЕС и да се включите в мероприятия за бъдещето на ЕС.

Освен това посещаваме училищата, където правим презентации, организираме дискусии за ЕС и осигуряваме официални публикации.

Предоставяните от нас услуги са безплатни за участващите граждани.

Имайте предвид, че не предлагаме правни консултации, нито тълкуване на законодателството на ЕС.

За да получите повече информация за центровете в държавите — членки на ЕС, включително в България, щракнете тук.

Свържете се с нас

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Адрес: ул. „Ген. Столетов“ №127

Телефон: 042 605 007

ел.поща: 

Работно време

Понеделник -четвъртък: 09:00-12:30 / 13:30-18:00

Петък: 9:00-12:30 / 13:30-17:00

Социални медии

https://www.facebook.com/europedirectstarazagora

https://twitter.com/europedirectsz

Уебстраница/Уебсайт

https://www.europedirect.szeda.eu/

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Работа в Европа

  • 1
  • 2
  • 3

mir-large

movebg

Полезни връзки

rep_office_b
button_ep_bg

eesc
politiki
solvit_b
eubookshop

 

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en


justice
button_eutube
logo_CoR_bg

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

kids-corner_bg