Новини

България се ваксинира – информирай се, ваксинирай се, прегърни живота!

300x250px-banner-Grandpa

 • ЕС трябва да увеличи военната помощ за Украйна, включително смъртоносни и тежки оръжия

• Членовете на ЕП призовават германския канцлер Шолц да достави бойни танкове Леопард 2 на Украйна

• Премахване на гласуването с единодушие за решения, които нямат военни последици, по-специално по отношение на санкциите и правата на човека

• Членовете на ЕП призовават за постоянно място на ЕС в Съвета за сигурност на ООН

Войната в Украйна, нарастващият глобален авторитаризъм, по-настъпателният Китай и извънредната ситуация, свързана с климата, предизвикаха тектонична промяна в геополитическия пейзаж, предупреждават членовете на ЕП.

ЕС и неговите държави членки трябва да увеличат военната, политическата и хуманитарната си помощ за Украйна и да засилят отбраната си в противодействието на руските заплахи за европейската сигурност, заявяват евродепутатите в годишния си доклад за общата външна политика и политика на сигурност, приет в сряда с 407 гласа "за", 92 гласа "против" и 142 гласа "въздържал се".

Евродепутатите предупреждават, че отговорът на ЕС на руската агресивна война срещу Украйна се следи отблизо от автокрациите по света и ще окаже голямо влияние върху поведението им на международната сцена.

ЕС трябва да направи процеса на вземане на решения по-гъвкав и ефективен

Те призовават ЕС да използва разпоредбите на Договора за Европейския съюз, които биха позволили на Съвета да взема определени решения без военни последици, по-специално тези, които се отнасят до санкциите и правата на човека, с квалифицирано мнозинство, а не с единодушие.

Докладът също така призовава институциите на ЕС да направят предложение как ЕС да си осигури постоянно място във всички многостранни форуми, включително в Съвета за сигурност на ООН.

Намаляване на зависимостта на ЕС от енергийни ресурси

Сигурността на ЕС е тясно свързана с ускоряването на процеса на разширяване, като същевременно се спазват критериите за присъединяване и се реформира политиката на съседство на ЕС, твърдят членовете на ЕП. Те също така настояват ЕС да стане по-малко зависим от енергийните ресурси и други материали от решаващо значение за нашата инфраструктура, които се внасят от трети страни - по-специално от тези, които не споделят ценностите на Европейския съюз или с които ЕС се намира в състояние на системно съперничество.

Трябва да се доставят танкове Леопард 2 на Украйна, казват евродепутатите

В годишния доклад за 2022 г. относно изпълнението на общата политика за сигурност и отбрана, приет в сряда с 459 гласа "за", 93 "против" и 85 "въздържал се", членовете на ЕП призовават за незабавно разполагане на модерни оръжия и система за противовъздушна отбрана от следващо поколение, като настояват германският канцлер Шолц да достави незабавно на Украйна основни бойни танкове Леопард 2. Те подчертават, че Украйна защитава териториалната си цялост в рамките на международно признатите си граници и спешно се нуждае от военна помощ и тежко въоръжение, за да спечели войната.

В доклада се приветстват новите инициативи на ЕС за укрепване на европейската сигурност и отбрана, а именно Версайската декларацияСтратегическият компассъвместната комуникация относно пропуските в инвестициите в отбраната и предложението на Комисията за регламент за стимулиране на съвместните обществени поръчки (EDIRPA). Държавите членки следва да продължат да развиват политиката и способностите на ЕС в областта на киберзащитата, допълват членовете на ЕП, и да установят партньорства в областта на сигурността и отбраната със съмишленици по света.

Цитати

Докладчикът по Общата външна политика и политика на сигурност, Дейвид Макалистър (ЕНП, Германия) заяви: "За да се превърне в истински геополитически фактор, Европейският съюз трябва да засили инструментите на външната си политика и да укрепи институционалната си структура. Гласуването с единодушие, например, очевидно ограничава способността на ЕС да реагира бързо. Компромисът между идеала за единство и високата цена на единодушието по отношение на ефективността трябва да се разглежда по-критично".

Докладчикът по Общата политика за сигурност и отбрана, Том Ванденкенделаре (ЕНП, Белгия), заяви: "Европейската сигурност се влоши драстично заради войната на Русия в Украйна. Във връзка с това ЕС трябва да увеличи и ускори военната помощ за Украйна и да подобри функционирането на своята отбранителна политика, като същевременно продължи и укрепи сътрудничеството си с НАТО. Наред с другите промени той трябва да ускори процеса на вземане на решения по въпросите на отбраната и да намали зависимостта си от трети държави".

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Кои сме ние
ЕВРОПА ДИРЕКТНО в Стара Загора е член на мрежата ЕВРОПА ДИРЕКТНО в България, която от своя страна е част от група центрове EUROPE DIRECT, разположени в цяла Европа. Благодарение на тези центрове гражданите имат достъп до Европа и могат да участват в дебати за бъдещето на ЕС. Мрежата се ръководи от Европейската комисия.

Можете да ни задавате въпроси за политиките, програмите и приоритетите на ЕС и да се включите в мероприятия за бъдещето на ЕС.

Освен това посещаваме училищата, където правим презентации, организираме дискусии за ЕС и осигуряваме официални публикации.

Предоставяните от нас услуги са безплатни за участващите граждани.

Имайте предвид, че не предлагаме правни консултации, нито тълкуване на законодателството на ЕС.

За да получите повече информация за центровете в държавите — членки на ЕС, включително в България, щракнете тук.

Свържете се с нас

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Адрес: ул. „Ген. Столетов“ №127

Телефон: 042 605 007

ел.поща: 

Работно време

Понеделник -четвъртък: 09:00-12:30 / 13:30-18:00

Петък: 9:00-12:30 / 13:30-17:00

Социални медии

https://www.facebook.com/europedirectstarazagora

https://twitter.com/europedirectsz

Уебстраница/Уебсайт

https://www.europedirect.szeda.eu/

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Работа в Европа

  • 1
  • 2
  • 3

mir-large

movebg

Полезни връзки

rep_office_b
button_ep_bg

eesc
politiki
solvit_b
eubookshop

patuvane-v-evropa

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en


justice
button_eutube
logo_CoR_bg

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

kids-corner_bg