Новини

България се ваксинира – информирай се, ваксинирай се, прегърни живота!

300x250px-banner-Grandpa

Европейската комисия представи на държавите членки различни варианти, за да се гарантира търсенето на отговорност от Русия за жестокостите и престъпленията, извършени по време на войната в Украйна.

Комисията предлага да се създаде нова структура за управление на замразени и блокирани публични руски активи, за да се инвестират, и постъпленията да се използват в помощ на Украйна. Като продължава да подкрепя работата на Международния наказателен съд, Комисията е готова да работи с международната общност за създаването на ad hoc международен трибунал или специализиран „хибриден“ трибунал за разследване и наказателно преследване на престъпната агресия на Русия.

Търсене на отговорност за международни престъпления

Украйна, както и 14 държави членки на ЕС вече започнаха разследвания на международни престъпления, извършени от руски представители. Те се подпомагат от Евроюст чрез съвместни екипи за разследване. Всички държави — членки на ЕС, са страни в Международния наказателен съд (МНС) и ЕС напълно подкрепя МНС в неговите разследвания на военни престъпления и престъпления срещу човечеството.

Русия обаче не приема юрисдикцията на МНС. Това означава, че понастоящем престъплението агресия, което е престъпление, извършено от най-високото политическо и военно ръководство, не може да бъде преследвано от МНС.  Ето защо Комисията предлага алтернативни варианти, за да се гарантира правосъдие, чрез създаването на:

  • Специален независим международен трибунал, основан на многостранен договор, или
  • Специализиран съд, интегриран в национална правосъдна система с международни съдии — хибриден съд. 

И при двата варианта силната подкрепа на ООН би била от съществено значение.

Плащане за нанесените щети

Русия и нейните олигарси трябва да компенсират Украйна за причинените щети и разрушения.

През март 2022 г. Комисията създаде работната група „FreezeandSeize“, за да осигури координация на действията на държавите членки на равнище ЕС. С нейна помощ държавите — членки на ЕС замразиха активи на руски олигарси на стойност 19 милиарда евро. Около 300 млрд. евро от резервите на Руската централна банка са блокирани в ЕС и при други партньори от Г-7. За да се извлече максимална полза от тези средства и да се започне възстановяването на Украйна още сега, Комисията предлага, наред с другото:

  • В краткосрочен план: да създаде структура за управление на замразените публични средства, да ги инвестира и да използва постъпленията в полза на Украйна.
  • В дългосрочен план: след като санкциите бъдат отменени, активите на Централната банка ще трябва да бъдат върнати. Това би могло да бъде свързано с мирно споразумение, което компенсира Украйна за щетите, които е претърпяла. Активите, които ще трябва да бъдат върнати, биха могли да бъдат приспаднати от репарациите.

Следващи стъпки

Вариантите ще бъдат представени от Комисията на държавите членки за обсъждане и вземане на решение относно следващите стъпки.

Контекст

През октомври 2022 г. Европейският съвет поиска от Комисията да представи варианти за използване на замразени активи за възстановяването на Украйна в съответствие с правото на ЕС и международното право. Днешните варианти са представени в отговор на това искане.

На 25 май 2022 г. Комисията предложи нарушението на ограничителните мерки на ЕС да бъде добавено към списъка на престъпленията в ЕС и да се преразгледат и укрепят настоящите правила на ЕС относно възстановяването и конфискацията на активи. Комисията публикува и съобщение, в което се посочва как би могла да изглежда една бъдеща директива относно наказателните санкции. Превръщането на избягването на санкции в престъпление на ЕС би улеснило конфискацията на замразени активи от страна на националните органи. На 28 ноември държавите членки се споразумяха да разширят списъка на престъпленията в ЕС, за да включат нарушаването на санкциите на ЕС. Комисията е решена да действа бързо и да приеме предложението за директива през следващите дни.

С цел да се засили координацията на равнището на Съюза при прилагането на тези ограничителни мерки, през март 2022 г. Комисията създаде работна група „Freeze and Seize“. Освен че осигурява координация между държавите членки, работната група се стреми да проучи взаимодействието между ограничителните и наказателноправните мерки. Досега държавите членки са докладвали за замразени активи на стойност почти 19 милиарда евро. На 11 април Европол, съвместно с държавите членки, Евроюст и Фронтекс, започна операция „Оскар“ в подкрепа на финансови и наказателни разследвания, насочени срещу активи от престъпна дейност, притежавани от физически и юридически лица, обхванати от санкциите на ЕС.

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Кои сме ние
ЕВРОПА ДИРЕКТНО в Стара Загора е член на мрежата ЕВРОПА ДИРЕКТНО в България, която от своя страна е част от група центрове EUROPE DIRECT, разположени в цяла Европа. Благодарение на тези центрове гражданите имат достъп до Европа и могат да участват в дебати за бъдещето на ЕС. Мрежата се ръководи от Европейската комисия.

Можете да ни задавате въпроси за политиките, програмите и приоритетите на ЕС и да се включите в мероприятия за бъдещето на ЕС.

Освен това посещаваме училищата, където правим презентации, организираме дискусии за ЕС и осигуряваме официални публикации.

Предоставяните от нас услуги са безплатни за участващите граждани.

Имайте предвид, че не предлагаме правни консултации, нито тълкуване на законодателството на ЕС.

За да получите повече информация за центровете в държавите — членки на ЕС, включително в България, щракнете тук.

Свържете се с нас

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Адрес: ул. „Ген. Столетов“ №127

Телефон: 042 605 007

ел.поща: 

Работно време

Понеделник -четвъртък: 09:00-12:30 / 13:30-18:00

Петък: 9:00-12:30 / 13:30-17:00

Социални медии

https://www.facebook.com/europedirectstarazagora

https://twitter.com/europedirectsz

Уебстраница/Уебсайт

https://www.europedirect.szeda.eu/

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Работа в Европа

  • 1
  • 2
  • 3

mir-large

movebg

Полезни връзки

rep_office_b
button_ep_bg

eesc
politiki
solvit_b
eubookshop

patuvane-v-evropa

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en


justice
button_eutube
logo_CoR_bg

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

kids-corner_bg