Новини

България се ваксинира – информирай се, ваксинирай се, прегърни живота!

300x250px-banner-Grandpa

• Русия издава документи за пътуване в незаконно окупирани региони в Украйна и Грузия

• Необходим е координиран и последователен подход на ЕС за справяне с тези документи

• Лицата, които бягат от войната в Украйна, имат право да кандидатстват за убежище

Европейският парламент одобри решение да не се приемат паспорти и други документи за пътуване, издадени от Русия в незаконно окупираните региони на Украйна и Грузия.

Парламентът одобри споразумението със Съвета относно неприемането на документи за пътуване, издадени от Русия в окупираните украински региони и в т.нар. отцепнически територии на Грузия, с цел издаване на визи или преминаване на външните граници на ЕС с 531 гласа "за", 7 гласа "против" и 34 гласа "въздържал се".

Според предложението Комисията следва да се консултира с държавите членки на ЕС и да изготви списък на руските документи за пътуване, по-специално паспорти, които не следва да бъдат приемани. Въпреки това лицата, бягащи от конфликта в Украйна, ще могат да влизат в ЕС по хуманитарни причини.

Цитат

След гласуването докладчикът Хуан Фернандо Лопес Агилар (С&Д, Испания) заяви: "Европейският парламент се ангажира да направи всичко възможно, за да продължи да оказва натиск върху Русия чрез правни и политически средства, за да се увери, че Путин ще плати висока цена за тази незаконна война и за международните престъпления, извършени срещу Украйна и нейния народ."

Следващи стъпки

След като решението бъде официално прието и от Съвета и публикувано в Официален вестник на ЕС, то ще влезе в сила на следващия ден след публикуването му.

Контекст

Русия издава паспорти на жителите на Крим от незаконното анексиране на полуострова през 2014 г. и в момента прави това и в други неконтролирани от правителството райони на Украйна. Неприемането на тези руски паспорти ще се прилага, когато някой поиска виза за влизане в ЕС или когато пресича външните граници на ЕС.

Според Комисията почти всички държави членки вече са заявили, че не приемат руски паспорти, издадени в окупирани чуждестранни региони. Целта на предложението е да се постигне правна сигурност и координиран, последователен подход.

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Кои сме ние
ЕВРОПА ДИРЕКТНО в Стара Загора е член на мрежата ЕВРОПА ДИРЕКТНО в България, която от своя страна е част от група центрове EUROPE DIRECT, разположени в цяла Европа. Благодарение на тези центрове гражданите имат достъп до Европа и могат да участват в дебати за бъдещето на ЕС. Мрежата се ръководи от Европейската комисия.

Можете да ни задавате въпроси за политиките, програмите и приоритетите на ЕС и да се включите в мероприятия за бъдещето на ЕС.

Освен това посещаваме училищата, където правим презентации, организираме дискусии за ЕС и осигуряваме официални публикации.

Предоставяните от нас услуги са безплатни за участващите граждани.

Имайте предвид, че не предлагаме правни консултации, нито тълкуване на законодателството на ЕС.

За да получите повече информация за центровете в държавите — членки на ЕС, включително в България, щракнете тук.

Свържете се с нас

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Адрес: ул. „Ген. Столетов“ №127

Телефон: 042 605 007

ел.поща: 

Работно време

Понеделник -четвъртък: 09:00-12:30 / 13:30-18:00

Петък: 9:00-12:30 / 13:30-17:00

Социални медии

https://www.facebook.com/europedirectstarazagora

https://twitter.com/europedirectsz

Уебстраница/Уебсайт

https://www.europedirect.szeda.eu/

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Работа в Европа

  • 1
  • 2
  • 3

mir-large

movebg

Полезни връзки

rep_office_b
button_ep_bg

eesc
politiki
solvit_b
eubookshop

patuvane-v-evropa

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en


justice
button_eutube
logo_CoR_bg

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

kids-corner_bg