Новини

Българският еврокомисар Мария Габриел организира първия по рода си семинар „Културата: двигател за здравето и благосъстоянието в ЕС“ съвместно с Европейския парламент. В семинара в Брюксел, който тя съпредседателства с председателя на Комисията по образование и култура в ЕП SabineVerheyen, се включиха представители на Световната здравна организация, евродепутати и културни дейци от цяла Европа.

„Културата и творчеството са кислорода на Европа. Те имат силата както да обединяват хората, така и да оказват позитивно влияние на здравословното ни състояние – и на физическото, и на психичното здраве. Ето защо е важно да инвестираме все повече в свързването на двата сектора – на културата и здравеопазването – на европейско ниво. Днешният семинар е важна стъпка в тази посока,“ заяви Мария Габриел.

Комисар Габриел очерта водещите си инициативи в подкрепа на културата и творчеството. „Факт е, че за три години направихме така, че културата за първи път да стои толкова високо в европейския дневен ред“, отбеляза българският еврокомисар. Примери са водещи програми като „Творческа Европа“ и „Хоризонт Европа“, проектът „CultureForHealth” и структурният диалог „Гласовете на културния сектор“, в който са се включили рекордните над 50 организации от секторите на здравеопазването, културата и образованието. Мария Габриел открои и инициативата „Нов европейски Баухаус“, която цели обединяване на света на науката и технологиите с този на изкуството и културата за създаване на естетически и приобщаващи места за живеене.

„Връзката между културата и здравето носи взаимна полза на младите хора и творците, на пациентите и здравните заведения. Приносът на културата към здравето носи полза като цяло за обществото. Културата и творчеството са универсален език, който не познава граници и бариери. С даване на видимост на добрите примери и практики в ЕС целим подкрепа за културния сектор и вземането му системно предвид като фактор за по-добро здравословно състояние“, добави Мария Габриел.

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Кои сме ние
ЕВРОПА ДИРЕКТНО в Стара Загора е член на мрежата ЕВРОПА ДИРЕКТНО в България, която от своя страна е част от група центрове EUROPE DIRECT, разположени в цяла Европа. Благодарение на тези центрове гражданите имат достъп до Европа и могат да участват в дебати за бъдещето на ЕС. Мрежата се ръководи от Европейската комисия.

Можете да ни задавате въпроси за политиките, програмите и приоритетите на ЕС и да се включите в мероприятия за бъдещето на ЕС.

Освен това посещаваме училищата, където правим презентации, организираме дискусии за ЕС и осигуряваме официални публикации.

Предоставяните от нас услуги са безплатни за участващите граждани.

Имайте предвид, че не предлагаме правни консултации, нито тълкуване на законодателството на ЕС.

За да получите повече информация за центровете в държавите — членки на ЕС, включително в България, щракнете тук.

Свържете се с нас

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Адрес: ул. „Ген. Столетов“ №127

Телефон: 042 605 007

ел.поща: 

Работно време

Понеделник -четвъртък: 09:00-12:30 / 13:30-18:00

Петък: 9:00-12:30 / 13:30-17:00

Социални медии

https://www.facebook.com/europedirectstarazagora

https://twitter.com/europedirectsz

Уебстраница/Уебсайт

https://www.europedirect.szeda.eu/

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Работа в Европа

  • 1
  • 2
  • 3

mir-large

movebg

Полезни връзки

rep_office_b
button_ep_bg

eesc
politiki
solvit_b
eubookshop

 

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en


justice
button_eutube
logo_CoR_bg

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

kids-corner_bg