Новини

Българският еврокомисар Мария Габриел и министърът на промишлеността и технологиите на Турция MustafaVarank проведоха в Брюксел първа по рода си среща на високо равнище ЕС – Турция в областта на научните изследвания и иновациите. Зелената сделка, индустриите на бъдещето и участието на Турция в европейските програми за наука и иновации бяха трите основни теми на дискусията.

„Първият диалог на високо равнище ЕС – Турция за наука и иновации е силен сигнал за важността на международното сътрудничество и готовността ни да отговорим заедно на предизвикателствата на зеления и цифровия преход. Сега е моментът да надградим 20-годишното си сътрудничество и чрез програмите „Хоризонт Европа“ и „Еразъм +“ допринесем за конкретни решения“, заяви Мария Габриел.

Турция е активен участник в европейските програми за наука, образование и иновации. За периода 2014-2020 г. са изпълнени повече от 10 000 проекта по “Еразъм +”, а само от 2021 г. насам над 83 000 студенти са участвали в проекти по програмата.  От 2021 г. Турция е асоцииран член и към програмата „Хоризонт Европа“. Тя е още една възможност за задълбочаване на сътрудничеството в областта на научните изследвания и иновациите, зеления и цифровия преход, отворената наука и образованието. Пример за това са градовете Истанбул и Измир, които са включени в мисията за климатично-неутрални и интелигентни градове по „Хоризонт Европа“. В същите тези два града има изградени регионални иновационни центрове в сътрудничество с Европейския институт за иновации и технологии (ЕИТ).

„Образованието, науката и иновациите са ключови за партньорството ЕС-Турция. С програмите „Еразъм +“ и „Хоризонт Европа“ подкрепяме младите хора, научните изследователи, новаторите. Днешната среща дава много заряд за бъдещи успешни инициативи“, заключи комисар Габриел.

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Кои сме ние
ЕВРОПА ДИРЕКТНО в Стара Загора е член на мрежата ЕВРОПА ДИРЕКТНО в България, която от своя страна е част от група центрове EUROPE DIRECT, разположени в цяла Европа. Благодарение на тези центрове гражданите имат достъп до Европа и могат да участват в дебати за бъдещето на ЕС. Мрежата се ръководи от Европейската комисия.

Можете да ни задавате въпроси за политиките, програмите и приоритетите на ЕС и да се включите в мероприятия за бъдещето на ЕС.

Освен това посещаваме училищата, където правим презентации, организираме дискусии за ЕС и осигуряваме официални публикации.

Предоставяните от нас услуги са безплатни за участващите граждани.

Имайте предвид, че не предлагаме правни консултации, нито тълкуване на законодателството на ЕС.

За да получите повече информация за центровете в държавите — членки на ЕС, включително в България, щракнете тук.

Свържете се с нас

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Адрес: ул. „Ген. Столетов“ №127

Телефон: 042 605 007

ел.поща: 

Работно време

Понеделник -четвъртък: 09:00-12:30 / 13:30-18:00

Петък: 9:00-12:30 / 13:30-17:00

Социални медии

https://www.facebook.com/europedirectstarazagora

https://twitter.com/europedirectsz

Уебстраница/Уебсайт

https://www.europedirect.szeda.eu/

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Работа в Европа

  • 1
  • 2
  • 3

mir-large

movebg

Полезни връзки

rep_office_b
button_ep_bg

eesc
politiki
solvit_b
eubookshop

 

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en


justice
button_eutube
logo_CoR_bg

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

kids-corner_bg