Новини

• Хърватия отговаря на необходимите условия, за да стане член на Шенгенското пространство

• Сега Съветът трябва да вземе решение за премахване на граничния контрол

• Спазването на основните права по външните граници следва да се оценява непрекъснато

В четвъртък членовете на ЕП подкрепиха премахването на контрола по вътрешните граници между Шенгенското пространство и Хърватия.

В доклад, приет с 534 гласа "за", 53 гласа "против" и 25 гласа "въздържал се", Европейският парламент одобрява приемането на Хърватия за пълноправен член на Шенгенското пространство. На 9 декември 2021 г. Съветът потвърди, че Хърватия е изпълнила всички необходими условия за пълното прилагане на правилата на Шенген. Сега евродепутатите призовават Съвета да продължи процеса и да приеме окончателно решение за премахване на граничния контрол.

Основните права трябва да бъдат спазвани

За да се гарантира спазването на основните права по външните граници на ЕС, членовете на ЕП настояват Хърватия да информира Парламента и Съвета за това как е изпълнила плана си за действие (за повече подробности вж. съобщението на Комисията) за управление на външните граници на ЕС, и по-специално за независимия механизъм за наблюдение на действията на полицейските служители. Във връзка със сигналите за отблъскване по хърватските граници, евродепутатите искат Комисията да оцени управлението на външните граници на Хърватия и аспектите на основните права (включително чрез посещения на място) като част от програмата за оценка на Шенген.

Контекст

Европейският парламент отдавна се застъпва за разширяването на Шенгенското пространство, което днес включва 26 държави (всички държави членки на ЕС с изключение на България, Хърватия, Кипър, Ирландия и Румъния, както и Норвегия, Исландия, Швейцария и Лихтенщайн, които не са членки на ЕС). През 2018 г. членовете на ЕП заявиха, че Хърватия трябва да бъде приета в Шенген, веднага щом изпълни необходимите критерии. На 18 октомври 2022 г. те също така изразиха подкрепата си за незабавното приемане на България и Румъния.

Цитат

След гласуването докладчикът Паулу Ранжел (ЕНП, ПТ) заяви: "Хърватия премина през най-всеобхватната оценка за членство в Шенген от всички държави от ЕС досега. Тя е изпълнила 281 препоръки в 8 области на шенгенското законодателство. Комисията и Съветът потвърдиха готовността на страната да прилага изцяло шенгенските правила. Европейският парламент е напълно съгласен: премахването на контрола по вътрешните граници трябва да стане до края на тази година!"

Следващи стъпки

Окончателното решение за премахване на вътрешния граничен контрол трябва да бъде взето с единодушие от Съвета на ЕС.

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Кои сме ние
ЕВРОПА ДИРЕКТНО в Стара Загора е член на мрежата ЕВРОПА ДИРЕКТНО в България, която от своя страна е част от група центрове EUROPE DIRECT, разположени в цяла Европа. Благодарение на тези центрове гражданите имат достъп до Европа и могат да участват в дебати за бъдещето на ЕС. Мрежата се ръководи от Европейската комисия.

Можете да ни задавате въпроси за политиките, програмите и приоритетите на ЕС и да се включите в мероприятия за бъдещето на ЕС.

Освен това посещаваме училищата, където правим презентации, организираме дискусии за ЕС и осигуряваме официални публикации.

Предоставяните от нас услуги са безплатни за участващите граждани.

Имайте предвид, че не предлагаме правни консултации, нито тълкуване на законодателството на ЕС.

За да получите повече информация за центровете в държавите — членки на ЕС, включително в България, щракнете тук.

Свържете се с нас

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Адрес: ул. „Ген. Столетов“ №127

Телефон: 042 605 007

ел.поща: 

Работно време

Понеделник -четвъртък: 09:00-12:30 / 13:30-18:00

Петък: 9:00-12:30 / 13:30-17:00

Социални медии

https://www.facebook.com/europedirectstarazagora

https://twitter.com/europedirectsz

Уебстраница/Уебсайт

https://www.europedirect.szeda.eu/

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Работа в Европа

  • 1
  • 2
  • 3

mir-large

movebg

Полезни връзки

rep_office_b
button_ep_bg

eesc
politiki
solvit_b
eubookshop

 

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en


justice
button_eutube
logo_CoR_bg

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

kids-corner_bg