Новини

България се ваксинира – информирай се, ваксинирай се, прегърни живота!

300x250px-banner-Grandpa

Двама журналисти, Клемон Ди Рома и Карол Валад, получиха наградата „Дафне Каруана Галиция“ за 2022 г. за документалния филм „Централноафриканската република: „меката сила“ на Русия“.

Филмът е копродукция на Découpages и Arte G.E.I.E. За първи път той е излъчен по Arte Reportage на френски, немски и английски език, а после и по France 24. Материалът е публикуван и във френския вестник Le Monde.

Председателят на Европейския парламент Роберта Мецола, заместник-председателят, отговарящ за наградата, Пина Пичерно и генералният секретар на Международната федерация на журналистите Антони Белонже, представляващ също 29-членното независимо европейско жури, откриха церемонията по награждаването, която се проведе в пресцентъра на Европейския парламент „Дафне Каруана Галиция“ в Страсбург.

Председателят Мецола заяви: „Наградата „Дафне Каруана Галиция“ е мощно послание. Европейският парламент застава на страната на истината и справедливостта, на независимата журналистика.

Силната демокрация се нуждае от силна преса. Няма демокрация без свобода на медиите. В Европа правата и свободите са цели, за които се борим, а не препятствия.“

В периода 3 май – 1 август 2022 г. над 200 журналисти от 27-те държави от ЕС изпратиха своите материали за конкурса. Журито подбра 11 от тези предложения, сред които бе излъчен крайният победител.

Информация за победителите

Клемон Ди Рома е видео- и фотожурналист, кореспондент на France24, базиран в Руанда. През 2019 г. той започва работа като репортер в Сенегал за Агенция Франс Прес. От 2020 до 2022 г. е базиран в Централноафриканската република като кореспондент на телевизионните канали France24 и TV5Monde. Той отразява на място кризата с изборите и въоръжените нападения на бунтовническата коалиция срещу столицата Банги. Една година по-късно Ди Рома и Карол Валад правят филма „Централноафриканската република: „меката сила“ на Русия“ (Cenpafrique: le soft power russe“.

Карол Валад е мултимедиен репортер, чиято работа от 10 години е съсредоточена върху Африка. През 2018 г. той се мести в Африка като медиен кореспондент . Сътрудничи на международни медии, сред които RFI, AFP, TV5-Monde, Radio France и Le Monde. Валад пътува из Западна Африка, за да отрази политическата криза в Гвинея и възобновяването на епидемията от ебола, разследва масовото убийство от 28 септември от 2009 г., документира адаптирането към изменението на климата и изчезването на слоновете. След това се установява в Централноафриканската република, откъдето предава за последиците от гражданската война и руското влияние. Именно последната тема е в центъра на наградената история.

Информация за наградения материал

Това е първият документален филм на Клемон Ди Рома и Карол Валад, бележещ върхов момент в работата им като кореспонденти в Централноафриканската република през 2020 г. В онзи период страната преминава през вълна от насилие и злоупотреби, предизвикани от ново бунтовническо движение. Отчасти то е ръководено от „Вагнер“ – армия в сянка, обслужваща интересите на Кремъл. Двамата журналисти разследват, заснемат и отразяват събитията за няколко международни медии, на фона на наблюдението от страна на руските наемници и преобладаващата враждебност към френските медии. Те искат също да продължат работата на тримата си руски колеги Орхан Джемал, Кирил Радченко и Александър Расторгуев, убити в Централноафриканската република, докато правят журналистическо разследване относно „Вагнер“ през 2018 г. Основната грижа на Ди Рома и Валад е защитата на източниците им, особено на онези, които осъждат престъпленията на наемниците, в страна, където опонентите често просто изчезват. След няколко месеца разследвания, те печелят доверието на агентите на руската пропаганда в Централноафриканската република, на които до този момент не е била давана гласност. Документалният филм представя гледната точка не само на жертвите, но и на поддръжниците на наемниците, с цел по-добре да бъдат разбрани методите на това завладяване на обществото, улеснено от антифренските настроения. Двамата журналисти искат да бъдат чути всички гласове на този друг фронт на конфликта с Русия, който сега се разширява към Сахел – както на военното, така и на дезинформационното поле.

Информация за наградата

Наградата за журналистика „Дафне Каруана Галиция“ беше официално учредена с решение на Бюрото на Европейския парламент през декември 2019 г. в памет на малтийската журналистка и блогърка, разследваща корупцията, която беше убита през 2017 г. при експлозия на кола бомба.

Наградата се присъжда всяка година (на датата, на която е била убита Дафне Каруана Галиция) за изключително журналистическо постижение, което насърчава или защитава основните принципи и ценности на Европейския съюз като човешко достойнство, свобода, демокрация, равенство, принципи на правовата държава и права на човека.

Професионални журналисти и екипи от професионални журналисти от каквато и да било националност могат да представят задълбочени журналистически материали, публикувани или излъчени от медии, базирани в една от 27-те държави членки на Европейския съюз. Целта е да се подкрепи и подчертае значението на професионалната журналистика за гарантирането на свободата, равенството и възможностите за всички.

Победителят се избира от независимо жури, съставено от представители на медиите и гражданското общество от 27-те европейски държави членки и представители на основните европейски журналистически асоциации.

Европейският парламент връчва наградата и парично възнаграждение от 20 000 евро в знак на подкрепа за разследващата журналистика и свободните медии.

През октомври 2021 г. наградата за журналистика „Дафне Каруана“ получиха журналистите от проекта „Пегас“, координиран от консорциума „Забранени истории“.

Коя е Дафне Каруана Галиция?

Дафне Каруана Галиция е малтийска журналистка, блогър и активист в борбата с корупцията, която прави задълбочени анализи на корупцията, прането на пари, организираната престъпност, продажбата на гражданство и връзките на малтийското правителство с т.нар. „Досиета от Панама“. След тормоз и заплахи, на 16 октомври 2017 г. журналистката е убита при експлозия на кола бомба. Общественото възмущение от начина, по който властите разследваха убийството, доведе до оставката на премиера Джоузеф Мускат. Членовете на Европейския парламент критикуваха пропуските в разследването, а през декември 2019 г. призоваха Европейската комисия да предприеме действия по случая.

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Кои сме ние
ЕВРОПА ДИРЕКТНО в Стара Загора е член на мрежата ЕВРОПА ДИРЕКТНО в България, която от своя страна е част от група центрове EUROPE DIRECT, разположени в цяла Европа. Благодарение на тези центрове гражданите имат достъп до Европа и могат да участват в дебати за бъдещето на ЕС. Мрежата се ръководи от Европейската комисия.

Можете да ни задавате въпроси за политиките, програмите и приоритетите на ЕС и да се включите в мероприятия за бъдещето на ЕС.

Освен това посещаваме училищата, където правим презентации, организираме дискусии за ЕС и осигуряваме официални публикации.

Предоставяните от нас услуги са безплатни за участващите граждани.

Имайте предвид, че не предлагаме правни консултации, нито тълкуване на законодателството на ЕС.

За да получите повече информация за центровете в държавите — членки на ЕС, включително в България, щракнете тук.

Свържете се с нас

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Адрес: ул. „Ген. Столетов“ №127

Телефон: 042 605 007

ел.поща: 

Работно време

Понеделник -четвъртък: 09:00-12:30 / 13:30-18:00

Петък: 9:00-12:30 / 13:30-17:00

Социални медии

https://www.facebook.com/europedirectstarazagora

https://twitter.com/europedirectsz

Уебстраница/Уебсайт

https://www.europedirect.szeda.eu/

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Работа в Европа

  • 1
  • 2
  • 3

mir-large

movebg

Полезни връзки

rep_office_b
button_ep_bg

eesc
politiki
solvit_b
eubookshop

patuvane-v-evropa

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en


justice
button_eutube
logo_CoR_bg

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

kids-corner_bg