Новини

България се ваксинира – информирай се, ваксинирай се, прегърни живота!

300x250px-banner-Grandpa

• Призив за подходящ таван на цените за вноса на газ по тръбопроводите и мерки за справяне със спекулациите

• Необходими са по-нататъшни стъпки за въвеждане на данък върху извънредни печалби

• Мерките трябва да останат в съответствие с целта на ЕС за неутралност по отношение на климата до 2050 г.

• Членовете на ЕП отново призовават за незабавно и пълно ембарго върху руския внос на петрол, въглища, ядрено гориво и газ

ЕП се застъпва за повече спешни мерки за намаляване на натиска върху европейските домакинства и предприятия, причинен от бързото покачване на цените на енергията.

Руската агресивна война срещу Украйна и използването на доставките на енергия от изкопаеми горива като оръжие, драстично изостриха съществуващата нестабилност на енергийния пазар и доведоха до увеличаване на цените на енергията и до криза на разходите за живот, заявяват евродепутатите в резолюция, приета в сряда. Те предупреждават държавите членки, че потребителите, които не могат да си плащат сметките за енергия, не следва да бъдат лишавани от енергия и подчертават необходимостта да се избегне принудително лишаване на уязвими домакинства, които не са в състояние да плащат сметките си и разходите за наем.

Потребителите следва да бъдат по-добре защитени от прекратяване или оттегляне на договорите с фиксиран лихвен процент от страна на доставчиците, както и от прекомерни предварителни предплащания за газ и електроенергия.

Членовете на ЕП считат, че извънредните обстоятелства налагат да се приложат извънредни спешни мерки, като държавите членки трябва, повече от всякога, да действат заедно и в дух на единство, и настояват, че всички мерки, приети на равнище ЕС, трябва да бъдат напълно съвместими с целите на Европейския съюз в областта на климата в дългосрочен план.

Необходима е безпрецедентна солидарност между държавите членки и общ отговор, вместо разединени едностранни действия, казват те.

Призив за данък върху извънредни печалби и за подходящ таван на цените на вноса на газ по газопроводите

Дружествата, които са реализирали извънредни печалби, трябва да помогнат за намаляването на отрицателното въздействие от кризата, твърдят членовете на ЕП. Те приветстват по принцип споразумението на Съвета за установяването на горна граница на пазарните приходи получени от т.нар. подпределни енергоносители за производството на електроенергия, като например възобновяеми енергийни източници, ядрена енергия и лигнитни въглища.

По отношение на предложените солидарни вноски за печалбите на дружествата за добив на нефт, газ, въглища и нефтопреработването, членовете на ЕП предупреждават, че някои от най-големите енергийни предприятия може да не бъдат „обложени“ с вноската, и призовават вноската да бъде разработена така, че да се предотвратява избягването на данъци. Те също така изискват от Комисията да направи оценка за подходящ марж на печалбата и да предприеме допълнителни действия за въвеждане на данък върху извънредните печалби за дружествата, които са извлекли огромни ползи от енергийната криза.

Парламентът призовава Комисията да предложи подходящ таван на цените за вноса на газ от тръбопроводи, предимно от Русия, и отбелязва, че инструментите на ЕС за съвместно възлагане на обществени поръчки на газ следва да бъдат модернизирани, за да се намалят разходите за внос.

Извънредните печалби трябва да са в полза на потребителите и предприятията

Приходите от извънредни печалби следва да са в полза на потребителите и предприятията, по-специално на уязвимите домакинства и МСП. Това следва да върви ръка за ръка с мащабни иновации и инвестиции във възобновяеми енергийни източници, енергийна ефективност и инфраструктура, вместо да се стимулират домакинствата и дружествата да потребяват повече субсидирана енергия.

Парламентът е готов да анализира всяко предложение за реформа на пазара на електроенергия, като се увери, че той изпраща правилния ценови сигнал, за да се инвестира в декарбонизация, да се даде възможност на гражданите и промишлеността да се възползват от сигурна, достъпна и чиста енергия, като същевременно се обърне внимание на непропорционалните печалби. Според членовете на ЕП Комисията трябва да анализира възможността за отделянето на цените на електроенергията от цената на газа.

Членовете на ЕП също така призовават Комисията да разгледа внимателно дейността на финансовите участници, които допринесоха за нестабилността на цената на въглеродните емисии, и да предприеме действия за премахване на влиянието на спекулативния капитал върху пазара на емисионни квоти на ЕС.

Членовете на ЕП повтарят призива си за незабавно и пълно ембарго върху руския внос на нефт, въглища, ядрено гориво и газ, както и да се изоставят напълно проектите "Северен поток 1" и "Северен поток 2".

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Кои сме ние
ЕВРОПА ДИРЕКТНО в Стара Загора е член на мрежата ЕВРОПА ДИРЕКТНО в България, която от своя страна е част от група центрове EUROPE DIRECT, разположени в цяла Европа. Благодарение на тези центрове гражданите имат достъп до Европа и могат да участват в дебати за бъдещето на ЕС. Мрежата се ръководи от Европейската комисия.

Можете да ни задавате въпроси за политиките, програмите и приоритетите на ЕС и да се включите в мероприятия за бъдещето на ЕС.

Освен това посещаваме училищата, където правим презентации, организираме дискусии за ЕС и осигуряваме официални публикации.

Предоставяните от нас услуги са безплатни за участващите граждани.

Имайте предвид, че не предлагаме правни консултации, нито тълкуване на законодателството на ЕС.

За да получите повече информация за центровете в държавите — членки на ЕС, включително в България, щракнете тук.

Свържете се с нас

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Адрес: ул. „Ген. Столетов“ №127

Телефон: 042 605 007

ел.поща: 

Работно време

Понеделник -четвъртък: 09:00-12:30 / 13:30-18:00

Петък: 9:00-12:30 / 13:30-17:00

Социални медии

https://www.facebook.com/europedirectstarazagora

https://twitter.com/europedirectsz

Уебстраница/Уебсайт

https://www.europedirect.szeda.eu/

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Работа в Европа

  • 1
  • 2
  • 3

mir-large

movebg

Полезни връзки

rep_office_b
button_ep_bg

eesc
politiki
solvit_b
eubookshop

patuvane-v-evropa

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en


justice
button_eutube
logo_CoR_bg

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

kids-corner_bg