Новини

Във вторник Чешкото председателство на Съвета на ЕС и Европейската комисия обсъдиха с Парламента мерки срещу драстичното повишаване на цените на енергията.

Утре председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен ще представи извънредни предложения в областта на енергетиката по време на речта си за състоянието на Европейския съюз в пленарна зала. По време на днешния дебат Чешкото председателство на Съвета на ЕС обяви, че Съветът ще се опита да одобри предстоящите предложения на Европейската комисия на извънредно заседание в края на септември.

Европейският комисар по въпросите на енергетиката Кадри Симсон заяви, че Комисията ще предложи мерки за намаляване на търсенето на електроенергия в часовете на пикови цени, за да се постигне по-голямо равновесие на пазара. Тя ще въведе и общоевропейско ограничение на възнаграждението за нисковъглеродна енергия, така че приходите над това ограничение да се използват за подпомагане на държавите членки в подкрепа на уязвимите потребители. Тя заяви също така, че Комисията ще работи с регулаторите на пазара на електроенергия, за да се справи с проблемите с ликвидността на пазара.

По време на дебата членовете на ЕП подчертаха необходимостта да се гарантира, че отговорът на ЕС се основава на солидарност и че печалбите на енергийните дружества трябва да се използват за защита на потребителите. Много от тях призоваха за допълнителен стимул за възобновяемите енергийни източници и за развитие на трансграничните енергийни връзки - по-специално между Франция и Испания. Някои от тях заявиха, че Германия не трябва да затваря останалите си атомни електроцентрали при сегашните обстоятелства. Други членове на ЕП поискаха мерки срещу спекулациите на газовия пазар и за намаляване на пиковото потребление на електроенергия, докато някои изтъкнаха, че електроенергията е обществено благо, което не трябва да се търгува на фондовата борса.

Контекст

На фона на войната в Украйна, прекъсването на доставките на руски газ доведе до рязко покачване на цените на електроенергията и нестабилност на пазара, което накара Комисията и държавите членки да обмислят нови алтернативи на политики, като например ограничаване на цените или отделяне на цените на газа от тези на електроенергията.

През последните месеци Парламентът и Съветът приеха спешен план за запълване на газовите резерви. Комисията стартира и плана RepowerEU, както и мерки за намаляване на потреблението на газ в целия ЕС.

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Кои сме ние
ЕВРОПА ДИРЕКТНО в Стара Загора е член на мрежата ЕВРОПА ДИРЕКТНО в България, която от своя страна е част от група центрове EUROPE DIRECT, разположени в цяла Европа. Благодарение на тези центрове гражданите имат достъп до Европа и могат да участват в дебати за бъдещето на ЕС. Мрежата се ръководи от Европейската комисия.

Можете да ни задавате въпроси за политиките, програмите и приоритетите на ЕС и да се включите в мероприятия за бъдещето на ЕС.

Освен това посещаваме училищата, където правим презентации, организираме дискусии за ЕС и осигуряваме официални публикации.

Предоставяните от нас услуги са безплатни за участващите граждани.

Имайте предвид, че не предлагаме правни консултации, нито тълкуване на законодателството на ЕС.

За да получите повече информация за центровете в държавите — членки на ЕС, включително в България, щракнете тук.

Свържете се с нас

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Адрес: ул. „Ген. Столетов“ №127

Телефон: 042 605 007

ел.поща: 

Работно време

Понеделник -четвъртък: 09:00-12:30 / 13:30-18:00

Петък: 9:00-12:30 / 13:30-17:00

Социални медии

https://www.facebook.com/europedirectstarazagora

https://twitter.com/europedirectsz

Уебстраница/Уебсайт

https://www.europedirect.szeda.eu/

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Работа в Европа

  • 1
  • 2
  • 3

mir-large

movebg

Полезни връзки

rep_office_b
button_ep_bg

eesc
politiki
solvit_b
eubookshop

 

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en


justice
button_eutube
logo_CoR_bg

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

kids-corner_bg