Новини

•Тясното сътрудничество между ЕС и Турция в областта на външната политика и политиката на сигурност е от жизненоважно значение

•Няма подобрение по отношение на основните свободи, демокрацията и принципите на правовата държава

•Турция следва да разглежда добросъвестно заявленията на Швеция и Финландия за НАТО

Без ясен и значителен напредък по свързаните с ЕС реформи, ЕП не може да предвиди възобновяване на преговорите за присъединяване с Турция, предупредиха евродепутатите във вторник.

В доклад, приет във вторник с 448 гласа „за“ , 67 гласа „против“ и 107 гласа „въздържал се“, членовете на ЕП предупреждават, че въпреки многократните изявления на Турция, че тя има за цел да стане член на ЕС, през последните две години страната последователно отстъпва от ангажиментите си във връзка с процеса на присъединяване.

Парламентът приветства неотдавнашното леко подобрение на цялостните отношения между ЕС и Турция, по-специално диалозите на високо равнище. За съжаление това засилено сътрудничество съществуваше успоредно с редовните конфликти, тъй като отношенията със съседните държави членки на ЕС продължават да бъдат трудни, подчертават членовете на ЕП.

В доклада се посочва продължаващото влошаване на положението с правата на човека в Турция. Евродепутатите изразяват съжаление за продължаващия правен и административен натиск върху гражданското общество и защитниците на правата на човека, адвокатите и журналистите. Те призовават Комисията да предостави достатъчно финансиране за продемократичните усилия в Турция.

Значение на тясното сътрудничество между ЕС и Турция в областта на външната политика и политиката на сигурност

Като приветстват готовността на Турция да действа като посредник в руската война срещу Украйна, членовете на ЕП подчертават жизненоважното значение на доброто сътрудничество между ЕС и Турция в областта на външната политика и политиката на сигурност в настоящите трудни времена и благодарят на страната за твърдото придържане на Турция към НАТО и ЕС.

Докладът приветства усилията на Турция да продължи да приема най-голямото бежанско население в света и отбелязва постоянното предоставяне на финансиране от ЕС за тази цел, което членовете на ЕП се ангажират да запазят и в бъдеще. Евродепутатите също така подкрепят предложението на Комисията за започване на преговори за актуализиране на взаимноизгоден митнически съюз, но предупреждават, че Парламентът ще подкрепи постигането на окончателно споразумение само ако са изпълнени необходимите демократични условия относно правата на човека и основните свободи, зачитането на международното право и добросъседските отношения.

В обобщение, на този етап Парламентът не може да обоснове промяна на позицията си относно официалното временно преустановяване на преговорите за присъединяване с Турция, които на практика са в застой от 2018 г. насам, казват евродепутатите. Като се противопоставя открито на обвързващите решения на Европейския съд по правата на човека във връзка с делото на Осман Кавала и други, настоящото турско правителство умишлено разруши всички стремежи за възобновяване на процеса на присъединяване към ЕС на този етап, добавят те.

Възражения на Турция срещу кандидатурите на Швеция и Финландия за членство в НАТО

Членовете на ЕП призовават турското правителство да разглежда добросъвестно заявленията за членство на Финландия и Швеция в НАТО, да се ангажира конструктивно с усилията за разрешаване на евентуални нерешени въпроси и да се въздържа от оказване на неправомерен натиск в този процес. При настоящите сериозни обстоятелства е важно всички съюзници на НАТО да действат далновидно и бързо да ратифицират протоколите за присъединяване на двете държави, подчертават евродепутатите.

Цитат

"В настоящите трудни времена ценностите и принципите, които са в основата на всеки процес на присъединяване към ЕС, не могат да отстъпят пред никакви геополитически обстоятелства. Ето защо Парламентът - а надявам се и всички институции на ЕС - няма да останат безмълвни, когато се сблъскат с настоящата авторитарна спирала в страната. Вместо да си възвърнем доверието - така необходимо в отношенията между ЕС и Турция - сега го губим; безотговорното вето в НАТО и нарастващото напрежение с държавите членки на ЕС са тревожни сигнали за бъдещето, белязано от предизборната ситуация в страната. Ако няма промяна, едва ли процесът на присъединяване ще оцелее още пет години", заяви докладчикът Начо Санчес Амор (С&Д, Испания).

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Кои сме ние
ЕВРОПА ДИРЕКТНО в Стара Загора е член на мрежата ЕВРОПА ДИРЕКТНО в България, която от своя страна е част от група центрове EUROPE DIRECT, разположени в цяла Европа. Благодарение на тези центрове гражданите имат достъп до Европа и могат да участват в дебати за бъдещето на ЕС. Мрежата се ръководи от Европейската комисия.

Можете да ни задавате въпроси за политиките, програмите и приоритетите на ЕС и да се включите в мероприятия за бъдещето на ЕС.

Освен това посещаваме училищата, където правим презентации, организираме дискусии за ЕС и осигуряваме официални публикации.

Предоставяните от нас услуги са безплатни за участващите граждани.

Имайте предвид, че не предлагаме правни консултации, нито тълкуване на законодателството на ЕС.

За да получите повече информация за центровете в държавите — членки на ЕС, включително в България, щракнете тук.

Свържете се с нас

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Адрес: ул. „Ген. Столетов“ №127

Телефон: 042 605 007

ел.поща: 

Работно време

Понеделник -четвъртък: 09:00-12:30 / 13:30-18:00

Петък: 9:00-12:30 / 13:30-17:00

Социални медии

https://www.facebook.com/europedirectstarazagora

https://twitter.com/europedirectsz

Уебстраница/Уебсайт

https://www.europedirect.szeda.eu/

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Работа в Европа

  • 1
  • 2
  • 3

mir-large

movebg

Полезни връзки

rep_office_b
button_ep_bg

eesc
politiki
solvit_b
eubookshop

 

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en


justice
button_eutube
logo_CoR_bg

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

kids-corner_bg