Новини

Пленарното заседание, към което се присъединиха украински граждани и депутати, посвети втора пълна сесия за преглед на препоръките на гражданските панели в рамките на Конференцията.

На 11 и 12 март, пленарното заседание на Конференцията направи преглед на 88 препоръки на европейските граждански панели относно „ролята на ЕС в света и миграцията" и „по-силна икономика, социална справедливост и работни места/образование, култура, младеж и спорт/цифрова трансформация“, както и свързаните с тях препоръки от националните граждански панели. Нашествието на Путин в Украйна и реакцията на ЕС заеха основно място в дебатите по актуални въпроси през този уикенд.

По време на разговора относно „ролята на ЕС в света“ представители на бежанци, бягащи от войната в Украйна, депутати от Върховната рада на Украйна и представители на асоциацията PromoUkraine взеха думата, за да споделят вижданията си. Участваха също представители от Западните Балкани. Можете да гледате речите им тук.

Откъси от пленарното заседание на Конференцията може да проследите на платформата  EbS. Всички видео-, аудио- и фото материали от работните групи и пленарните разисквания са на разположение в Мултимедийния център на Парламента.

Съпредседателите на Изпълнителния съвет на Конференцията споделиха:

Ги Верхофстад (Европейски парламент) коментира: Драматичните събития в Украйна изпращат шокови вълни в Европейския съюз, което се усещаше силно по време на дебатите в рамките на това пленарно заседание. Заключенията на тази Конференция следва да вземат предвид това. Ясно е, че бъдещето ще е различно от това, което си представяхме само преди няколко седмици. За да се справи с това бъдеще и със зараждащия се световен ред, Европа ще трябва да се промени.

Клеман Бон (Френското председателство на Съвета на ЕС) коментира: Понастоящем разполагаме с всички препоръки, формулирани от европейските граждани. Пленарното заседание на Конференцията трябва се захване с превръщането им в конкретни предложения. В контекста на драматичните събития на територията на нашия континент е наложително да се реформира и укрепи нашият Съюз.

Дубравка Шуица (заместник-председател на Европейската комисия) заяви: Докато ние сме ангажирани с действия, които ни сближават с гражданите, Путин започва военни действия срещу украински граждани, изразили европейски стремежи. Това е атака срещу нашите ценности и начина ни на живот. Да си европеец означава да си част от единствен по рода си проект, който позволява на всеки да разгърне пълния си потенциал и да упражнява правата си. Ето защо сега при тези тежки обстоятелства Конференцията е по-важна и по-необходима от всякога.

Следващи стъпки

На 25 и 26 март пленарното заседание на Конференцията ще работи по предложенията си, които ще се основават на препоръките на националните и на европейските граждански панели, информацията, събрана в рамките на многоезичната цифрова платформа, и дебатите в пленарните заседания и работните групи, събрани по теми.

Контекст

Препоръките на гражданския панел относно „ролята на ЕС по света и миграция“, приети на заключителното му заседание в Маастрихт (Нидерландия) през февруари, могат да бъдат намерени тук. Препоръките на гражданския панел относно темите „По-силна икономика, социална справедливост и работни места/образование, култура, младеж и спорт/цифрова трансформация“, които бяха финализирани в Дъблин (Ирландия) през февруари, могат да бъдат намерени тук. В рамките на всеки европейски граждански панел, около 200 европейци от различни възрасти и с различен произход, от всички държави членки, се срещат (присъствено и дистанционно), за да обсъдят и приемат препоръки относно сегашните и бъдещите предизвикателствата за Европа.

Пленарното заседание на Конференцията се състои от представители на Европейския парламент, Съвета на ЕС, Европейската комисия, националните парламенти и гражданите. В заседанията участват и представители на Комитета на регионите, Европейския икономически и социален комитет, социалните партньори и гражданското общество. Пленарното заседание ще представи своите предложения на Изпълнителния съвет, който по-късно ще изготви заключенията на Конференцията в пълно сътрудничество и пълна прозрачност с пленарното заседание.

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Кои сме ние
ЕВРОПА ДИРЕКТНО в Стара Загора е член на мрежата ЕВРОПА ДИРЕКТНО в България, която от своя страна е част от група центрове EUROPE DIRECT, разположени в цяла Европа. Благодарение на тези центрове гражданите имат достъп до Европа и могат да участват в дебати за бъдещето на ЕС. Мрежата се ръководи от Европейската комисия.

Можете да ни задавате въпроси за политиките, програмите и приоритетите на ЕС и да се включите в мероприятия за бъдещето на ЕС.

Освен това посещаваме училищата, където правим презентации, организираме дискусии за ЕС и осигуряваме официални публикации.

Предоставяните от нас услуги са безплатни за участващите граждани.

Имайте предвид, че не предлагаме правни консултации, нито тълкуване на законодателството на ЕС.

За да получите повече информация за центровете в държавите — членки на ЕС, включително в България, щракнете тук.

Свържете се с нас

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Адрес: ул. „Ген. Столетов“ №127

Телефон: 042 605 007

ел.поща: 

Работно време

Понеделник -четвъртък: 09:00-12:30 / 13:30-18:00

Петък: 9:00-12:30 / 13:30-17:00

Социални медии

https://www.facebook.com/europedirectstarazagora

https://twitter.com/europedirectsz

Уебстраница/Уебсайт

https://www.europedirect.szeda.eu/

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Работа в Европа

  • 1
  • 2
  • 3

mir-large

movebg

Полезни връзки

rep_office_b
button_ep_bg

eesc
politiki
solvit_b
eubookshop

 

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_youreurope_en
europaeu

europass



purple_bg
button_epso_en


justice
button_eutube
logo_CoR_bg

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

kids-corner_bg