Новини

• Заем в размер на 1.2 милиарда евро за покриване на недостига на външно финансиране, причинен от острата криза

• Първият транш ще бъде изплатен незабавно, ако са изпълнени определени условия

В сряда, евродепутатите дадоха зелена светлина за макрофинансов заем за Украйна в размер на 1.2 милиарда евро с цел покриване на нуждите от външно финансиране през 2022 г.

Парламентът одобри предложение на Европейската Комисията за предоставяне на макрофинансова помощ на Киев - изключителен инструмент за спешни случаи, който е насочен към преодоляването на сериозни затруднения в платежния баланс на трети държави. Тя ще бъде изплатена на две вноски.

Половината от заема в размер на 1.2 млрд. евро може да бъде отпуснат незабавно, за да се насърчи стабилността в Украйна, ако са изпълнени определени предварителни условия.

Заемът служи като „бърза подкрепа в ситуация на остра криза и засилване на устойчивостта на страната“, както се посочва в предложението. За да бъдат изплатени средствата, страната трябва да покаже напредък в изпълнението на макроикономическа програма, изготвена от Международния валутен фонд (МВФ). Членовете на ЕП подчертават, че: "ефективни демократични механизми, включително многопартийна парламентарна система, върховенство на закона и гаранции за зачитане на правата на човека" също са предварителни условия за отпускане на средства.

Резолюцията, гласувана по неотложната процедура, беше приета с 598 гласа „за“, 55 гласа „против“ и 41 гласа „въздържал се“.

Външното финансиране на Украйна е изчерпано поради военната заплаха от страна на Русия и влошаващото се икономическо положение вследствие на пандемията от COVID-19.

Контекст

Според данни от Европейската Комисия от 2014 г. насам ЕС и европейските финансови институции са отпуснали на страната над 17 милиарда евро под формата на безвъзмездни средства и заеми. Пет милиарда евро от тях са предоставени чрез пет програми за макрофинансова помощ в подкрепа на изпълнението на широкообхватни реформи.

МВФ установи недостиг от 2.5 милиарда щатски долара (2.2 милиарда евро) в нуждите на Украйна от финансиране за 2022 г.

Допълнителна информация

 

Комисия по международна търговия

Приетият текст (16.02.2022)

Резултатите от поименното гласуване ще бъдат достъпни тук (16.02.2022)

Прессъобщение на Комисията във връзка с предложението (01.02.2022)

Процедурно досие

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Кои сме ние
ЕВРОПА ДИРЕКТНО в Стара Загора е член на мрежата ЕВРОПА ДИРЕКТНО в България, която от своя страна е част от група центрове EUROPE DIRECT, разположени в цяла Европа. Благодарение на тези центрове гражданите имат достъп до Европа и могат да участват в дебати за бъдещето на ЕС. Мрежата се ръководи от Европейската комисия.

Можете да ни задавате въпроси за политиките, програмите и приоритетите на ЕС и да се включите в мероприятия за бъдещето на ЕС.

Освен това посещаваме училищата, където правим презентации, организираме дискусии за ЕС и осигуряваме официални публикации.

Предоставяните от нас услуги са безплатни за участващите граждани.

Имайте предвид, че не предлагаме правни консултации, нито тълкуване на законодателството на ЕС.

За да получите повече информация за центровете в държавите — членки на ЕС, включително в България, щракнете тук.

Свържете се с нас

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Адрес: ул. „Ген. Столетов“ №127

Телефон: 042 605 007

ел.поща: 

Работно време

Понеделник -четвъртък: 09:00-12:30 / 13:30-18:00

Петък: 9:00-12:30 / 13:30-17:00

Социални медии

https://www.facebook.com/europedirectstarazagora

https://twitter.com/europedirectsz

Уебстраница/Уебсайт

https://www.europedirect.szeda.eu/

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Работа в Европа

  • 1
  • 2
  • 3

mir-large

movebg

Полезни връзки

rep_office_b
button_ep_bg

eesc
politiki
solvit_b
eubookshop

 

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en


justice
button_eutube
logo_CoR_bg

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

kids-corner_bg