Новини

Европейската комисия обяви резултатите от последния кръг на DiscoverEU: 60 950 младежи ще получат безплатна карта за пътуване, за да опознаят Европа.

 

 

DiscoverEU

Европейската комисия обяви резултатите от последния кръг на DiscoverEU, който бе обявен през октомври 2021 г.: 60 950 младежи ще получат безплатна карта за пътуване, за да опознаят Европа. Спечелилите ще пътуват самостоятелно или в група от максимум пет души между март 2022 г. и февруари 2023 г. в продължение на до 30 дни. В съответствие с Европейския зелен пакт участниците ще пътуват предимно с железопътен транспорт, с някои изключения, за да се даде възможност на живеещите на островите да вземат участие.

Заместник-председателят Маргаритис Схинас, отговарящ за утвърждаването на европейския начин на живот, заяви: „Бумът на мобилността на младите хора, който представляват тези 60 000 карти за пътуване, предлага големи възможности за младежите да преминат през тези трудни времена. 2022 година започва с добър начален тласък. Това ще бъде годината на младите европейци“.

Комисарят по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел посочи: „Какъв добър начин за започване на Европейската година на младежта чрез обявяването на резултатите за DiscoverEU! Искаме тази година да бъде празник за всички млади хора. През цялата година ще им предоставяме все повече възможности, например като увеличим броя на билетите за DiscoverEU в следващия кръг, който ще се проведе през пролетта на 2022 г.“

Октомврийският кръг на кандидатстване беше отворен за младите европейци, родени между 1 юли 2001 г. и 31 декември 2003 г. По изключение 19 и 20-годишните също можеха да кандидатстват, след като техните кръгове бяха отложени поради пандемията от COVID-19. Тъй като развитието на пандемията остава неизвестно, на всички пътници ще бъдат предложени гъвкави резервации чрез нова мобилна карта за пътуване. На 17 януари 2022 г. в профила на Европейския младежки портал в Instagram ще се проведе сесия с въпроси и отговори на живо, в която участниците ще задават въпроси, свързани с тяхното бъдещо пътуване.

Комисията стартира DiscoverEU през юни 2018 г. по предложение на Европейския парламент. Инициативата е официално интегрирана в новата програма Еразъм+“ за периода 2021—2027 г. От юни 2018 г. по програмата са финансирани 130 000 карти за пътуване. Следващият кръг за кандидатстване ще се проведе през пролетта на 2022 г.

Повече информация, както и информационен документ с резултатите по държави, са достъпни онлайн.

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Кои сме ние
ЕВРОПА ДИРЕКТНО в Стара Загора е член на мрежата ЕВРОПА ДИРЕКТНО в България, която от своя страна е част от група центрове EUROPE DIRECT, разположени в цяла Европа. Благодарение на тези центрове гражданите имат достъп до Европа и могат да участват в дебати за бъдещето на ЕС. Мрежата се ръководи от Европейската комисия.

Можете да ни задавате въпроси за политиките, програмите и приоритетите на ЕС и да се включите в мероприятия за бъдещето на ЕС.

Освен това посещаваме училищата, където правим презентации, организираме дискусии за ЕС и осигуряваме официални публикации.

Предоставяните от нас услуги са безплатни за участващите граждани.

Имайте предвид, че не предлагаме правни консултации, нито тълкуване на законодателството на ЕС.

За да получите повече информация за центровете в държавите — членки на ЕС, включително в България, щракнете тук.

Свържете се с нас

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Адрес: ул. „Ген. Столетов“ №127

Телефон: 042 605 007

ел.поща: 

Работно време

Понеделник -четвъртък: 09:00-12:30 / 13:30-18:00

Петък: 9:00-12:30 / 13:30-17:00

Социални медии

https://www.facebook.com/europedirectstarazagora

https://twitter.com/europedirectsz

Уебстраница/Уебсайт

https://www.europedirect.szeda.eu/

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Работа в Европа

  • 1
  • 2
  • 3

mir-large

movebg

Полезни връзки

rep_office_b
button_ep_bg

eesc
politiki
solvit_b
eubookshop

 

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en


justice
button_eutube
logo_CoR_bg

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

kids-corner_bg