Новини

България се ваксинира – информирай се, ваксинирай се, прегърни живота!

300x250px-banner-Grandpa

•Парламентът осъжда значителното руско военно присъствие по границите с Украйна

•Санкциите срещу Русия следва да включват изключване от платежната система SWIFT

•Русия не решава бъдещето на Украйна

На фона на нарастващите руски военни заплахи срещу Украйна, членовете на ЕП заявяват, че всяка агресия от страна на Москва би билa на висока икономическа и политическа цена.

В резолюция, приета в четвъртък с 548 гласа "за", 69 гласа "против" и 54 гласа "въздържал се", Парламентът осъжда настоящото значително руско военно присъствие по границата с Украйна. Членовете на ЕП изискват от правителството в Москва незабавно да изтегли военните си сили и да прекрати заплахата си срещу съседната си страна.

Макар да подчертават, че военното струпване също представлява заплаха за мира, стабилността и сигурността на Европа, то е и инструмент за извличане на политически отстъпки от Запада за сметка на Украйна, казват евродепутатите.

Имайки предвид украинските стремежи към НАТО, текстът подчертава, че " изборът на която и да било държава да се присъедини към даден съюз не трябва да подлежи на одобрение от трета държава" и следователно отхвърля опитите на Русия да включи определени държави в своята "сфера на влияние", и по този начин да определя тяхното бъдеще.

Русия ще плати висока икономическа и политическа цена за всяка нова агресия

ЕС трябва да е готов да отправи към Русия остро предупреждение, че военните действия срещу Украйна биха били не само са неприемливи, но и на висока икономическа и политическа цена, се казва в текста. Страните от ЕС трябва да поддържат готовността си за бързо постигане на споразумение за строги икономически и финансови санкции срещу руското правителство, за да се отговори на непосредствените заплахи, вместо да чакат да се осъществи нова инвазия и едва тогава да предприемат действия.

Всеки нов пакет от санкции трябва да включва участващите в планирането на евентуални операции за нахлуване руски членове на офицерския корпус, а така също и „обкръжението на руския президент и олигарсите около него, както и техните семейства". Той следва да включва също така замразяване на финансови и материални активи в ЕС, забрани за пътуване, изключване на Русия от платежната система SWIFT, насочване към важни за руската икономика сектори и прекъсване на финансирането на разузнавателните служби и войската.

Намаляване на зависимостта от руската енергия

Членовете на ЕП също така настояват ЕС да предприеме надеждни стъпки за намаляване на зависимостта си от внос на енергия от Русия и да демонстрира по-голяма енергийна солидарност с Украйна. Това трябва да стане чрез увеличаване на взаимовръзките на енергийните инфраструктури на ЕС и Украйна.

В резолюцията се настоява газопроводът "Северен поток 2" да не бъде пускан в експлоатация, независимо дали в даден момент изпълнява разпоредбите на Директивата на ЕС за природен газ.

Споразуменията за прекратяване на огъня трябва да се спазват

Парламентът също така призовава Русия и подкрепяните от нея сепаратисти в Източна Украйна да се придържат към споразуменията за прекратяване на огъня. Освен това членовете на ЕП призовават Русия да се ангажира конструктивно в т.нар. Нормандски формат (включващ представители на Германия, Русия, Украйна и Франция), за да се опита да разреши военния конфликт в Донбас, и в тристранната контактна група, както и да изпълнява международните си задължения, особено по споразуменията от Минск и Конвенцията на ООН по морско право.

В резолюцията се изразява и пълна подкрепа за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна в рамките на нейните международно признати граници.

Допълнителна информация

 Процедурни стъпки

Комисия по външни работи

Приетият текст ще бъде достъпен тук (16.12.2021)

Гледайте видеозапис на пленарния дебат с участието на ръководителя на външната политика на ЕС Жозеп Борел (14.12.2021 г.)

 Мултимедиен център на ЕП: безплатни снимки, видео и аудио материалиПарламентът предупреждава, че всяка агресия от страна на Москва би имала висока икономическа и политическа цена © AFP/Aleksey Filippov

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Кои сме ние
ЕВРОПА ДИРЕКТНО в Стара Загора е член на мрежата ЕВРОПА ДИРЕКТНО в България, която от своя страна е част от група центрове EUROPE DIRECT, разположени в цяла Европа. Благодарение на тези центрове гражданите имат достъп до Европа и могат да участват в дебати за бъдещето на ЕС. Мрежата се ръководи от Европейската комисия.

Можете да ни задавате въпроси за политиките, програмите и приоритетите на ЕС и да се включите в мероприятия за бъдещето на ЕС.

Освен това посещаваме училищата, където правим презентации, организираме дискусии за ЕС и осигуряваме официални публикации.

Предоставяните от нас услуги са безплатни за участващите граждани.

Имайте предвид, че не предлагаме правни консултации, нито тълкуване на законодателството на ЕС.

За да получите повече информация за центровете в държавите — членки на ЕС, включително в България, щракнете тук.

Свържете се с нас

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Адрес: ул. „Ген. Столетов“ №127

Телефон: 042 605 007

ел.поща: 

Работно време

Понеделник -четвъртък: 09:00-12:30 / 13:30-18:00

Петък: 9:00-12:30 / 13:30-17:00

Социални медии

https://www.facebook.com/europedirectstarazagora

https://twitter.com/europedirectsz

Уебстраница/Уебсайт

https://www.europedirect.szeda.eu/

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Работа в Европа

  • 1
  • 2
  • 3

mir-large

movebg

Полезни връзки

rep_office_b
button_ep_bg

eesc
politiki
solvit_b
eubookshop

patuvane-v-evropa

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en


justice
button_eutube
logo_CoR_bg

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

kids-corner_bg