Новини

България се ваксинира – информирай се, ваксинирай се, прегърни живота!

300x250px-banner-Grandpa

Мирослава е на 19 години и е от Перник. Тя е от ромски произход и има фирма за почистване. Вярва, че можем да се справим с предизвикателствата с много труд, работа и единство.

 

Мирослава е от Перник и има фирма за почистване. ©People of SofiaМирослава е от Перник и има фирма за почистване. ©People of SofiaМирослава е от Перник и има форма за почистване. ©People of Sofia

 .

Конференцията за бъдещето на Европа е възможност всеки да изрази мнението си, да каже в каква Европа иска да живее, да допринесе за изграждането на общото бъдеще. Бюрото на Европейския парламент в България, в партньорство с платформата People of Sofia, показва историите на българи и европейци и техните представи, мечти и очаквания за бъдещето.

Мирослава пред People of Sofia:

Казвам се Мирослава, на 19, живея в Перник и съм от ромски произход.

– Как е животът в Перник?
– Добре е, малко по-спокоен е, по-забавен е, не е толкова динамичен, както в София.

– Учиш, работиш?
– Завърших средното си образование в спортно училище “Олимпиец” - Перник, специалност треньор по джудо и самбо.

– Почват ли да се притесняват момчетата, като разберат?
– Малко да (смее се), но не ми се е налагало досега да демонстрирам уменията си извън залата. След като завърших с приятел решихме да създадем фирма за почистване и сега се занимавам с това. Работя от 14-годишна възраст. Била съм хигиенистка, касиерка, диспечер в хранителна верига. Работила съм и в Чехия в магазин за авточасти и в завод за компактдискове. Просто реших, че в чужбина ще мога да се реализирам и да изкарвам по-добри пари. След няколко месеца работа осъзнах, че това не е моето и мога да се реализирам и в България. По-добре младите да се оправят в България, отколкото да бягат в чужбина, поне според моя опит. Ако не ги мързи да работят.

– Мит ли е, че ромите са мързеливи и чакат само наготово?
– От моя гледна точка – не. Има роми и роми – някои са много успешни, много работят, други са на дъното, така да кажа. Не пращат децата си на училище, изобщо не работят. Има такива, които искат да се докажат, че могат да се справят с всичко, но не им позволяват, защото са роми.

– Ти усещала ли си специално отношение?
– Много пъти. „Ще ти се обадим” или отивам на интервю за работа и веднага ми казват „Ама ние вече си намерихме човек”. Просто го усещаш.

– Как се чувстваш в такива моменти?
– Изобщо не ми влияе, продължавам напред. Казвам си, че ще се справя, нищо че съм от ромски произход. Няма значение от какъв произход си, важно е да се бориш и да успееш.

– Как виждаш бъдещето си?
– Виждам го успешно. Разбира се, с много труд и работа, за да си го направя такова.

– Не те плаши работата?
– Изобщо. Искам да си развием фирмата, в бъдеще може още с нещо да се занимаваме, имаме планове, но засега това е важното.

– Какво ти се иска да се промени в България, в Европа?
– Държанието към хората. Извън България хората имат лошо мнение за нас, нямат доверие като чуят „българин“ - няма да работи или няма да работи добре, ще наеме квартира, няма да си плаща наемите и ще избяга, не говоря само за ромите.

– Българите трябва ли да се променим?
– Както българите, така и ромите. Докато не се съберем и не взимаме единни решения, да се борим като едно цяло за нашата си държава, няма как да стане, ще си бъдем най-бедни от всички в Европа. С делене на религия и етнос нищо не става.

 .

Младите европейци ще заемат централно място в оформянето на бъдещето на европейския проект.Младите европейци ще заемат централно място в оформянето на бъдещето на европейския проект.Младите европейци ще заемат централно място в оформянето на бъдещето на европейския проект.

 .

Конференцията за бъдещето на Европа и темата за ценностите и правата

Конференцията за бъдещето на Европа е възможност за европейските граждани да обменят мнения за предизвикателствата и приоритетите на Европа. Без значение откъде са и с какво се занимават – това е мястото, където всеки може да каже какво бъдеще иска за Европейския съюз. Европейски граждани от всички слоеве на обществото и от всички краища на Съюза могат да се включат, като младите европейци ще заемат централно място в оформянето на бъдещето на европейския проект.

Конференцията обединява позиции по девет обширни теми, сред които е и темата за свободите и правата на гражданите. Европейският съюз гарантира спазването на законите и подкрепя равнопоставеността на всички граждани. Това означава, че активно защитава човешките права, правата на жертвите и децата и се бори с расизма и религиозната дискриминация. Това означава и насърчаване на правосъдието и равнопоставеността между половете, правата на общностите на ЛГБТИК и хората с увреждания.

Как искате да изглежда бъдещето? Присъединете се към дискусията на специалната платформа на конференцията: http://epfacebook.eu/q3C3

 .

Цифрова платформа на Конференцията за бъдещето на Европа

Обсъждани теми на Конференцията за бъдещето на Европа

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Кои сме ние
ЕВРОПА ДИРЕКТНО в Стара Загора е член на мрежата ЕВРОПА ДИРЕКТНО в България, която от своя страна е част от група центрове EUROPE DIRECT, разположени в цяла Европа. Благодарение на тези центрове гражданите имат достъп до Европа и могат да участват в дебати за бъдещето на ЕС. Мрежата се ръководи от Европейската комисия.

Можете да ни задавате въпроси за политиките, програмите и приоритетите на ЕС и да се включите в мероприятия за бъдещето на ЕС.

Освен това посещаваме училищата, където правим презентации, организираме дискусии за ЕС и осигуряваме официални публикации.

Предоставяните от нас услуги са безплатни за участващите граждани.

Имайте предвид, че не предлагаме правни консултации, нито тълкуване на законодателството на ЕС.

За да получите повече информация за центровете в държавите — членки на ЕС, включително в България, щракнете тук.

Свържете се с нас

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Адрес: ул. „Ген. Столетов“ №127

Телефон: 042 605 007

ел.поща: 

Работно време

Понеделник -четвъртък: 09:00-12:30 / 13:30-18:00

Петък: 9:00-12:30 / 13:30-17:00

Социални медии

https://www.facebook.com/europedirectstarazagora

https://twitter.com/europedirectsz

Уебстраница/Уебсайт

https://www.europedirect.szeda.eu/

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Работа в Европа

  • 1
  • 2
  • 3

mir-large

movebg

Полезни връзки

rep_office_b
button_ep_bg

eesc
politiki
solvit_b
eubookshop

patuvane-v-evropa

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en


justice
button_eutube
logo_CoR_bg

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

kids-corner_bg