Новини

България се ваксинира – информирай се, ваксинирай се, прегърни живота!

300x250px-banner-Grandpa

Бюрото на Европейския парламент в България организира церемония по връчване на Гражданската награда за 2020 г. и 2021 г. на 22 октомври. Българските лауреати са проектите „Медея“ (2020 г.) на Сдружение „Легал арт център“, „Виждам чрез музика“ (2020 г.) на Фондация „Музика за България“ и „TheMayor.EU – Европейският портал за градове и граждани“ (2021 г.) на Сдружение „Евро Адванс“.

 Церемонията беше официално открита от Теодор Стойчев, ръководител на Бюрото на Европейския парламент в България. Цветелина Пенкова, член на Европейския парламент (С§Д) и на националното жури за 2020 г., връчи почетните медали на лауреатите и заяви: „Проекти като „Медея“, „Виждам чрез музика“ и „TheMayor.EU” целят да бъдат връзката и разбирателството между различните слоеве на обществата, различните култури, уязвимите групи, местните власти и институциите на ЕС. Такива награди дават равен шанс на участниците да реализират идеите си и да получат международно признание. Тези награди са достъпни за всякакви хора, силно социални са и насърчават младите да развиват проектите си и да представят европейските ценности в по-добра светлина.“

 Победителите бяха оценени и избрани от 11-членно европейско жури, включващо представители на Европейския парламент, видни общественици и европейски граждански и младежки организации. То направи своя избор, след като кандидатите бяха предварително номинирани от българското национално жури. Представителите на избраните проекти от България са поканени да участват на официална среща с лауреатите от всички държави членки, която ще се проведе в Брюксел на 9 ноември 2021 г.

 Лауреатите

 Проектът „Медея“ на Сдружение „Легал арт център“, представлявано от актрисата Снежина Петрова, е отличен като лауреат за 2020 г. Той беше избран от журито, тъй като включва работа с деца от различни етнически групи и насърчава по-широкия достъп до култура. В него се разглежда темата за толерантността и други европейски ценности чрез мащабен театрален продукт, който обединява в съвместна работа доказани имена от българския театър, деца от различни етноси и студенти от хуманитарни и творчески специалности. Проектът представя модерна интерпретация на теми като правото на живот, експулсирането, миграцията и силата на избора. 

Вторият лауреат на наградата от България за 2020 г. е проектът „Виждам чрез музика“ на Фондация „Музика за България“, представлявана от Мелина Крумова. Неговата мисия е да развива музикалното образование и култура и да предоставя иновативни възможности за хора в неравностойно положение, които искат да се занимават с музика. Проектът на фондацията предлага програма за музикално образование, адаптирана за деца и младежи със зрителни проблеми, и е победител в конкурса за социални предприемачи „Промяната“ 2018/2019. Той осигурява пълни стипендиантски програми за 6-месечно музикално образование на 19 незрящи деца и младежи. Журито е отличило проекта, тъй като се занимава с важни социални аспекти на интеграцията на рисковите групи в обществото и помага на групи деца и младежи в неравностойно положение да получат достъп до изкуство чрез адаптирана методология на преподаване на музика, като им осигурява и поле за изява.

 Лауреатът, отличен за 2021 г., е проектът „TheMayor.EU – Европейският портал за градове и граждани“ на Сдружение „Евро Адванс“, представлявано от Боян Томов. Проектът представлява онлайн пространство, в което местните власти от Европейския съюз могат да представят успешните си проекти и инициативи, давайки им видимост сред широка европейска аудитория. Порталът се стреми да подобри разбирането между гражданите на Европейския съюз, местните власти и институциите на ЕС, да стимулира обмена на добри практики и опит между властите в Европа, като направи усилията за модерно, прозрачно и ефективно управление на градовете по-видими, повишавайки доверието в институциите. В мотивите, с които журито номинира проекта, се посочва, че порталът намалява информационния разрив между гражданите и властите, като допринася за демократичната легитимност и социално-икономическото развитие на ЕС и насърчава обмена на добри практики за преодоляване на предизвикателствата, пред които са изправени европейските градове и общини.

 Наградата за европейски гражданин на Европейския парламент

 От 2008 г. насам Наградата за европейски гражданин се присъжда на граждани и организации, които са допринесли за насърчаване на по-доброто взаимно разбиране и по-тясната интеграция между гражданите на ЕС или за улесняването на трансграничното и транснационално сътрудничество в Съюза. Наградата е под формата на почетен медал и има символично изражение.

Изданието на наградата през 2019 г. не се състоя поради провеждането на изборите за Европейски парламент, а церемонията за награждаване на лауреатите за 2020 г. бе отложена поради пандемичната обастановка.

Досегашните лауреати на Наградата за европейски гражданин на ЕП от България са:

2018 г. – Архимандрит Партений Фидановски;

2016 г. – Мариана Пенчева и Иван Николов;

2015 г. – Народно читалище „Бъдеще сега 2006“;

2014 г. – Доброволците от СУПЦ Варна и журналистът Христо Христов;

2013 г. – Акад. Валери Петров и д-р Милен Врабевски;

2012 г. – Петър Петров, механик на кораба „Коста Конкордия“.

Българският лауреат на Наградата за европейски гражданин за 2021 г. е „TheMayor.EU – Европейският портал за градове и граждани“

Два български проекта са отличени с Наградата за европейски гражданин за 2020 г. – „Медея“ и „Виждам чрез музика“

Информация за Наградата за европейски гражданин на ЕП

Пълен списък с лауреатите на Наградата за европейски гражданин на ЕП за 2020 г.

Пълен списък с лауреатите на Наградата за европейски гражданин на ЕП за 2021 г.

 

 

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Кои сме ние
ЕВРОПА ДИРЕКТНО в Стара Загора е член на мрежата ЕВРОПА ДИРЕКТНО в България, която от своя страна е част от група центрове EUROPE DIRECT, разположени в цяла Европа. Благодарение на тези центрове гражданите имат достъп до Европа и могат да участват в дебати за бъдещето на ЕС. Мрежата се ръководи от Европейската комисия.

Можете да ни задавате въпроси за политиките, програмите и приоритетите на ЕС и да се включите в мероприятия за бъдещето на ЕС.

Освен това посещаваме училищата, където правим презентации, организираме дискусии за ЕС и осигуряваме официални публикации.

Предоставяните от нас услуги са безплатни за участващите граждани.

Имайте предвид, че не предлагаме правни консултации, нито тълкуване на законодателството на ЕС.

За да получите повече информация за центровете в държавите — членки на ЕС, включително в България, щракнете тук.

Свържете се с нас

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Адрес: ул. „Ген. Столетов“ №127

Телефон: 042 605 007

ел.поща: 

Работно време

Понеделник -четвъртък: 09:00-12:30 / 13:30-18:00

Петък: 9:00-12:30 / 13:30-17:00

Социални медии

https://www.facebook.com/europedirectstarazagora

https://twitter.com/europedirectsz

Уебстраница/Уебсайт

https://www.europedirect.szeda.eu/

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Работа в Европа

  • 1
  • 2
  • 3

mir-large

movebg

Полезни връзки

rep_office_b
button_ep_bg

eesc
politiki
solvit_b
eubookshop

patuvane-v-evropa

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en


justice
button_eutube
logo_CoR_bg

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

kids-corner_bg