Новини

Днес в рамките на онлайн проява Европейската комисия стартира Европейския съвет по иновациите с бюджет от над 10 милиарда евро (по текущи цени) за периода 2021—2027 г., с цел да се разработват и разширяват авангардни иновации.

 ЕИС се опира на успешна пилотна програма по „Хоризонт 2020“, така че той не е просто новост в рамките на „Хоризонт Европа“, а е нещо уникално в света. Той съчетава научни изследвания в областта на нововъзникващите технологии с програма „Ускорител“ и специален фонд за дялово участие — Фонда на Европейския съвет по иновациите, с цел разгръщане на иновативни стартиращи предприятия, както и малки и средни предприятия (МСП). Около 3 милиарда евро от бюджета на ЕСИ ще бъдат предоставени на фонда на ЕСИ.

 Освен това беше публикувана първата годишна работна програма на ЕСИ, с която стават достъпни възможности за финансиране на стойност над 1,5 милиарда евро през 2021 г. Същевременно се приемат кандидатури за две награди — за жени иноватори и за „Европейска столица на иновациите“.

 Европейският съвет по иновациите се опира на извлечените поуки и постиженията от пилотната му фаза през периода 2018—2021 г. Той подпомогна над 5000 МСП и стартиращи предприятия, както и над 330 научноизследователски проекта с бюджет от 3,5 милиарда евро.

 Основни новости в Европейския съвет по иновациите

 Европейският съвет по иновациите (ЕСИ) има множество характеристики, които го правят уникален по отношение на начина на подкрепата за новаторски начинания и проекти.

 

Програмата „Ускорител“ на ЕСИ подпомага МСП, по-специално стартиращи предприятия и отделени дружества, да разработват и увеличават мащаба на преломни иновации. В програмата „Ускорител“ на ЕСИ се прилага нова, удобна за иноваторите система за кандидатстване, чрез която стартиращите предприятия и МСП могат да кандидатстват за финансиране по всяко време по опростена процедура. 

  • Екип от ръководители на програми на ЕСИ ще отговаря за разработването на визии за технологични и иновационни пробиви (като например клетъчна и генна терапия, „зелен“ водород или инструменти за лекуване на мозъчно заболяване), за управлението на портфейли на проекти на ЕСИ и за обединяването на заинтересовани страни, за да се осъществят тези визии.
  • Нова схема на ЕСИ за финансиране на прехода ще спомага за претворяване на резултатите от научни изследвания (от пилотния инструмент „Изследвач“ на ЕСИ и Европейския научноизследователски съвет) в иновации (отделени дружества, търговски съдружия и т.н.).
  • Въвеждат се нови мерки в подкрепа на жените новатори, например програма за жени на ръководни длъжности. В партньорство с мрежата „Enterprise Europe“ талантливи жени новатори, както и всички иновативни МСП от по-малко известни в тази сфера региони ще бъдат подпомагани да кандидатстват, с което се спомага за преодоляване на разделението в областта на иновациите.

 Консултативният съвет на ЕСИ, който се състои от водещи иноватори, изготвя стратегията на Европейския съвет по иновациите и предоставя съвети относно нейното изпълнение (вж. днешното изявление на Консултативния съвет на ЕСИ).

 Повече информация ще намерите в съобщението за медиите тук.

 

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Работа в Европа

  • 1
  • 2
  • 3

mir-large

movebg

ecrc

Полезни връзки

rep_office_b
kristalina

button_ep_bg

eesc
button_treaty_of_lisbon_bg
politiki
fondovete
solvit_b
eubookshop

patuvane-v-evropa

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_debateeurope

button_ecc
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en

Европейска година за развитие

justice
button_climate-action_bg

banner-lifelong-blog
button_eutube
logo_CoR_bg

 90355169 233826561090752 4566392577518993408 n

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

140610-biodiversity
kids-corner_bg

safeonline

 

eu-civic-news