Новини

От началото на 2021 г. всеки месец през учебната година Бюрото на Европейския парламент в България ще избира от едно до три „Училища на месеца“ въз основа на отчетената от тях дейност по Програмата за училища посланици на Европейския парламент и ще публикува на сайта си някои от по-интересните им инициативи като примери за добри практики.

 Избраните училища на месеца за януари 2021 г. са:

  • СУ „Св. Св. Кирил и Методий“, Радомир;
  • Държавна финансово-стопанска гимназия „Интелект“, Плевен;
  • Профилирана езикова гимназия „Д-р Иван Богоров“, Димитровград.

Макар да работиха в условия на дистанционно обучение, всички 93 училища в Програмата демонстрираха креативност и желание за изява чрез виртуални срещи, презентации и игри на европейски теми. Ето и някои акценти от дейностите на трите най-активни училища в мрежата ни през януари.През януари учениците от СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ Радомир създадоха играта Discover EU, която направиха достъпна и за останалите училища посланици. Успешната инициатива беше предоставена и на учителите по чужди езици за използване в часовете. Младши посланиците дадоха старт и на поредицата „Моето виртуално пътуване из Европа“, с която целят да представят държавите в ЕС и да запознаят съучениците си с интересни факти за тяхната история, география и култура. Дейността беше проведена с ученици от 5 до 8 клас, обогатявайки езиковите им познания. ладши  посланиците от Държавна финансово-стопанска гимназия „Интелект“ в град Плевен организираха онлайн среща с евродепутата Асим Адемов (ЕНП) под наслов „Образованието на бъдещето – европейските ценности и демокрация“. В срещата взеха участие и представители на училищния съвет. Обсъжданите теми включваха структурите на ЕП, образованието и неговите културни аспекти, мерките за намаляване на неграмотността, както и полезни съвети за личностно развитие. Организирани бяха и две дискусии по повод Международния ден на религиозната толерантност и Международния ден на прегръдката. В училището започна и подготовка за участието на младши посланиците в онлайн сесията на „Евроскола“ и онлайн кампания за повишаване информираността, посветена на Европейския ден за защита на личните данни.

Профилирана езикова гимназия „Д-р Иван Богоров“ в Димитровград осъществи три открити урока, последвани от дискусии, с които училището отбеляза Международния ден на образованието, Европейския ден на личните данни и Международния възпоменателен ден на жертвите от Холокоста. В допълнение, старши посланик Калоян Добрев и двама младши посланици взеха участие в рубриката на БНР Хоризонт „Рестартирай Европа“, в която разказаха на слушателите за Програмата за училища посланици на ЕП и обсъдиха европейските младежки политики.⁂Програмата за  училища посланици на Европейския парламент е насочена към ученици в гимназиалния етап на обучение от средни и професионални училища и цели да подобри осведомеността им относно Европейския съюз, европейското гражданство и парламентарна демокрация. Програмата се стреми да разясни на младежите техните права като европейски граждани, да ги запознае с работата на техните представители в Европейския парламент, както и да им покаже как те самите биха могли да оказват влияние върху политическия и демократичен живот в Европейския съюз.

Програма за училища посланици

Най-активни училища посланици от началото на учебната година

Програма за училища посланици на Европейския парламент – централен сайт

 

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Работа в Европа

  • 1
  • 2
  • 3

mir-large

movebg

ecrc

Полезни връзки

rep_office_b
kristalina

button_ep_bg

eesc
button_treaty_of_lisbon_bg
politiki
fondovete
solvit_b
eubookshop

patuvane-v-evropa

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_debateeurope

button_ecc
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en

Европейска година за развитие

justice
button_climate-action_bg

banner-lifelong-blog
button_eutube
logo_CoR_bg

 90355169 233826561090752 4566392577518993408 n

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

140610-biodiversity
kids-corner_bg

safeonline

 

eu-civic-news