Новини

Кинодейци и активисти обсъдиха ролята на киното в защитата на правата на човека и превръщането му в инструмент, чрез който да се упражнява свободата на мисълта, в дискусия след прожекция на филма „Процесът: Олег Сенцов“, организирани от Фестивала за документално кино София ДокуМентал в партньорство с Бюрото на Европейския парламент в България на 11 декември.

 Във виртуалната дискусия взеха участие режисьорът на филма „Процесът: Олег Сенцов“ Асколд Куров, беларуският режисьор, политически активист и участник в Координационния съвет от тазгодишните лауреати на наградата „Сахаров” Андрей Курейчик и изтъкнатият български театрален и кинорежисьор Явор Гърдев, които обсъдиха борбата за свободата на личността и равноправието като основи на съвременния демократичен свят. Събитието, чийто модератор беше директорката на фестивала Мартичка Божилова, беше открито от Теодор Стойчев, ръководител на Бюрото на Европейския парламент в България.

 Асколд Куров разказа за отношенията си с Олег Сенцов преди заснемането на филма, за това как се е стигнало до тяхната работа заедно и как историята за политическите затворници в Русия се е превърнала от абстрактна в лична. Той сподели колко е бил изненадан от огромната подкрепа от световната филмова гилдия и как е осъзнал колко е значима неговата работа. Куров отбеляза, че документалните филми вероятно са най-добрият начин да се разкаже една история, а за публиката – да се идентифицира с героя. Затова и продължава работата си със следващ проект с Олег Сенцов.

 Андрей Курейчик представи гледната точка на опозиционното движение в Беларус и Координационния съвет, в който той е активен участник. Той разказа за трудния път при основаването на съвета и последващите му дейности. Курейчик говори и за работата по пиесата „Унизените. Беларус.“ заедно с Явор Гърдев, пресъздаваща събитията, предшествали изборите в страната и жестоката реалност на протестите и агресията при опитите за потушаването им по улиците след изборния ден. „Сега ние създаваме историята”, обобщи той, отбелязвайки важността на каузата и отношението на младите хора към изграждането на бъдещето.

 Явор Гърдев разказа по-подробно за театралния проект, част от международна инициатива на 70 театъра в 21 страни, който в България е поставен от него с трупата на Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ – Плевен. Той обясни, че четейки пиесата на Курейчик, е получил много точна и достоверна представа какво означава да си част от протестите. Гърдев подчерта възхищението си от беларуското общество, което чрез действията си е демонстрирало колективна добродетел във формата на социална солидарност, страст и съпричастност.

 Контекст

 Наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта носи името на съветския физик и политически дисидент Андрей Сахаров и се присъжда всяка година от Европейския парламент. Тя е учредена през 1988 г. с цел да отличи хора и организации, защитаващи правата на човека и основните свободи.

 Носител на отличието през 2020 г. е Демократичната опозиция в Беларус, представлявана от Координационния съвет – инициатива на смели жени, видни политически фигури и представители на гражданското общество. Церемонията по награждаването ще се проведе на 16 декември 2020 г. по време на пленарната сесия на ЕП.

 Олег Сенцов, който е лауреат на награда „Сахаров“ за 2018 г., се превърна в символ на борбата за освобождаване на политическите затворници в Русия и по света. Украинският кинорежисьор, който беше лишен от свобода в Русия, получи своето отличие през ноември 2019 г., два месеца след освобождаването си, като заяви, че прима приема наградата „не като лично отличие, а като награда за всички украински политически затворници, които са били в руски затвори“.

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Работа в Европа

  • 1
  • 2
  • 3

mir-large

movebg

ecrc

Полезни връзки

rep_office_b
kristalina

button_ep_bg

eesc
button_treaty_of_lisbon_bg
politiki
fondovete
solvit_b
eubookshop

patuvane-v-evropa

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_debateeurope

button_ecc
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en

Европейска година за развитие

justice
button_climate-action_bg

banner-lifelong-blog
button_eutube
logo_CoR_bg

 90355169 233826561090752 4566392577518993408 n

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

140610-biodiversity
kids-corner_bg

safeonline

 

eu-civic-news